Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie, może ktoś miał podobnie u siebie. Od czasu do czasu wydobywa się u mnie w kabinie dziwny dźwięk.

Po raz pierwszy pojawił się kiedy wpadłem w dziurę w nocy. Dźwięk polega na świerszczeniu, cykaniu, nie wiem jak to opisać. Pojawia się on czasami (bardzo sporadycznie) po wjechaniu w jakieś nierówności i brzmi tak jakby coś się rozkołysało pod wpływem wibracji i dźwięk ten słabnie z upływem czasu, całość trwa około 1,5s. Przy kontynuowaniu jazdy po równym nie pojawia się w ogóle. Nie jest to raczej odgłos zawiszenia, coś jakby świerszczało w kabinie.

Kolejny przypadek, kiedy można usłyszeć ten dźwięk, to gaszenie silnika.

Może to śmieszne, ale brzmi to dokładnie tak jak dźwięk świerszcza:

http://youtu.be/opce5N6a9K8

Nie udało mi się znaleźć nic na youtubie podobnego do tego co słyszę.

1,5 sekundy od najbardziej intensywnego dźwięku do zera, jak jest kilka nierówności pod rzad, brzmi to tak jakby każda powodowała to rozkołysanie ponownie.

Staram się uzupełnić temat o filmik, ale ciężko mi uchwycić ten moment z dobrym dźwiękiem.

Osobiście obstawiałbym coś z kołem pasowym, rolkami i paskiem, tyle tylko, że dźwięk dochodzi jakby z kabiny a koło wymieniałem niedawno :) Uszczelki drzwi, plastików itd. to też nie są, bo to zupełnie inny dźwięk :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja miałem taki coś jeszcze za czasów e30. Praktycznie identycznie jak świerszcz i tylko czasami. Rozebrałem w kabinie co się dało, skręciłem na nowo, dalej to samo. Ustało, gdy zmieniłem opony na zimowe, jednak w krótkim czasie po zmianie sprzedałem samochód i już niestety nigdy pewnie się nie dowiem co to było. Dźwięk dochodził jakby z lewego słupka, choć trudno było dokładnie określić. Sądzę, że miało to jednak związek z zawieszeniem, które u mnie było w stanie kiepskim.

U Ciebie oczywiście o wiele więcej możliwości bo to inne samochody, jednak ten świerszcz brzmiał bardzo podobnie i to właśnie filmik, który zamieściłeś przypomniał mi że kiedyś cierpiałem na to co Ty.

Opublikowano
Podczas "świerszczenia" spróbuj zmienić prędkość dmuchawy/nawiewu... być może dźwięk pochodzi z wentylatora jak chodzi na małych obrotach...

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obstawiam bolączkę e46, czyli trzeszczące szyby..ratunek to wyczyszczenie futerkowych uszczelek i nasmarowanie czymś tłustym, ja użyłem sylikonu w sprayu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ja miałem taki coś jeszcze za czasów e30. Praktycznie identycznie jak świerszcz i tylko czasami. Rozebrałem w kabinie co się dało, skręciłem na nowo, dalej to samo. Ustało, gdy zmieniłem opony na zimowe, jednak w krótkim czasie po zmianie sprzedałem samochód i już niestety nigdy pewnie się nie dowiem co to było. Dźwięk dochodził jakby z lewego słupka, choć trudno było dokładnie określić. Sądzę, że miało to jednak związek z zawieszeniem, które u mnie było w stanie kiepskim.

U Ciebie oczywiście o wiele więcej możliwości bo to inne samochody, jednak ten świerszcz brzmiał bardzo podobnie i to właśnie filmik, który zamieściłeś przypomniał mi że kiedyś cierpiałem na to co Ty.

Dzięki :) Dobrze, że nie jestem sam, bo czasem się zastanawiam, czy się za bardzo nie doszukuję dziwnych dźwięków :)

Podczas "świerszczenia" spróbuj zmienić prędkość dmuchawy/nawiewu... być może dźwięk pochodzi z wentylatora jak chodzi na małych obrotach...

Dzięki za trop, sprawdzę przy najbliższej okazji. Miałoby to sens, bo dźwięk jest raz słyszalny raz nie, więc może to mieć związek z obrotami wentylatora.

Obstawiam bolączkę e46, czyli trzeszczące szyby..ratunek to wyczyszczenie futerkowych uszczelek i nasmarowanie czymś tłustym, ja użyłem sylikonu w sprayu.

Dźwięk uszczlek znam doskonale, bo też mnie prześladuje więc to raczej nie to :(

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego, gratuluje. Masz u mnie piwo :) Dzisiaj pojeździłem po progach zwalanijących, świerszczenie nie występuje przy wyłączonej dmuchawie, natomiast przy włączonym nawiewie jak najbardziej. Pojawia się także przy gaszeniu, ale dopiero w momencie kiedy kluczyk idzie w pozycję OFF i wyłącza się nawiew.

Udało mi się uchwycić przez ułamki sekund te świerszczenie na postoju, pod koniec filmu:

http://youtu.be/ewJKf37SnHQ?t=40s

Na nierównościach i po dłuższej jeździe ten dźwięk jest dłuższy:

Teraz biorę się za sprawdzanie, co to dokładnie powoduje.

Opublikowano

Wspomniane "świerszczenie" będzie najdotkliwsze na bardzo małych obrotach najczęściej na opcji automat ... jak klima dogrzeje lub do-chłodzi wnętrze.

Przyczyna jest prosta - łożyska ślizgowe wentylatora. Jest ciężki dostęp a wyjęcie go wymaga zrzucenia kolektora dolotowego. Ja robiąc klapki niestety zapomniałem o tym problemie ( nie był w tym czasie dotkliwy).

Można próbować oleju rozpuszczonego w benzynie ale z tego co piszą koledzy na forum efekt jest krótkotrwały.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Wspomniane "świerszczenie" będzie najdotkliwsze na bardzo małych obrotach najczęściej na opcji automat ... jak klima dogrzeje lub do-chłodzi wnętrze.

Przyczyna jest prosta - łożyska ślizgowe wentylatora. Jest ciężki dostęp a wyjęcie go wymaga zrzucenia kolektora dolotowego. Ja robiąc klapki niestety zapomniałem o tym problemie ( nie był w tym czasie dotkliwy).

Można próbować oleju rozpuszczonego w benzynie ale z tego co piszą koledzy na forum efekt jest krótkotrwały.

Dzięki za podpowiedź :) Jak uda mi się uporać z problemem to dam znać.

Pozdrawiam