Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam - czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co się dzieje z moim autem? (3 litrowy diesel 193 km). Otóż sprawa wygląda następująco: samochód stracił moc - to znaczy odczuwalny jest brak takiej "pełnej mocy". Zregenerowałem turbinę i co się dzieje - samochód rusza tak jakby nie mógł - totalny brak mocy, bieg drugi gaz do dech - szarpnieciami zaczyna odzyskiwać moc. Ciagnie ładnie do biegu czwartego i przy około 3800 obr/min tak jakby ktoś mu zamknął dopływ paliwa - brak mocy na wszystkich biegach i podczas jazdy nie odzyska mocy. Chwila pracy na biegu jałowym - ruszamy - pierwszy bieg - nie jedzie - drugi - szarpnieciami odzyskuje moc. Dodam że turbina sprawdzona ( inna zamontowana) - ok, wszystkie przewodu paliwowe wymienione, zawór sterujący turbiną - ok, wtyski - sprawdzone -ok, pompy paliwowe - sprawdzone - ok. Rece opadają - pomocy . . .
Opublikowano
Heh ten model zamyka licznik :D może filtr zapchany, trzeba układ odpowietrzyć, złe paliwo...
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
Sorry - zapomniałem dodać że przepływomierz - wymieniony na nowy :(, filtr paliwa wymieniałem jakieś 10 tyś. km temu - naprawdę wykluczałem już wszystkie mozliwości. Pierwsze oznaki utraty były na innych tankowaniach także myślę że nie paliwo :(
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Ojawy masz takie jaby gdzieś na któryms czujniku może przeopływce kable nie miały styku. Sprawdż przewody elektryczne - może tu jest problem. Jest tez czujnik doładowania turbiny (w E34 jest u Ciebie tez powinien być - ale na 100% nie wiem) - może on nawala.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Opublikowano
wyświetla błąd: "bieg jałowy - pompa elektryczna". Dodam że pompa wymieniona na fabrynie nową - sprawdzona - ciśnienie prawidłowe. I co jakiś czas: "świece żarowe" też dodam że wymienione wszystkie na nowe.
Opublikowano

Witam!

Jestem tu nowy, ale wedlug mnie to jeżeli masz wszystko sprawdzone to radzę wymienić filtr paliwa. Te 10 tyś. km to nie jest mało tym bardziej, że różne mamy paliwo. Doładowanie masz ok, przepływka też, pompa paliwa też, świece i wtryski też, a filtr wymieniałeś 10 tyś km do tyłu. Skoro już tyle zainwestowałeś to chyba już dużo nie stracisz. Miałem podobny przypadek w volkswagenie lt35. Też wymieniłem przepływkę, wtryski, sprawdzałem turbo. Nawet podmieniałem pedał gazu. Potem gość się przyznał, że jednak dawno już nie wymieniał filra paliwa. Po wymianie - odziwo wszysko ok.

Pozdrawiam :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam - czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co się dzieje z moim autem? (3 litrowy diesel 193 km). Otóż sprawa wygląda następująco: samochód stracił moc - to znaczy odczuwalny jest brak takiej "pełnej mocy". Zregenerowałem turbinę i co się dzieje - samochód rusza tak jakby nie mógł - totalny brak mocy, bieg drugi gaz do dech - szarpnieciami zaczyna odzyskiwać moc. Ciagnie ładnie do biegu czwartego i przy około 3800 obr/min tak jakby ktoś mu zamknął dopływ paliwa - brak mocy na wszystkich biegach i podczas jazdy nie odzyska mocy. Chwila pracy na biegu jałowym - ruszamy - pierwszy bieg - nie jedzie - drugi - szarpnieciami odzyskuje moc. Dodam że turbina sprawdzona ( inna zamontowana) - ok, wszystkie przewodu paliwowe wymienione, zawór sterujący turbiną - ok, wtyski - sprawdzone -ok, pompy paliwowe - sprawdzone - ok. Rece opadają - pomocy . . .

Mozesz jeszcze sprobowac wymienic zaworek cisnienia sterujacy turbina (w vw zwany n75), sprawdzic czy jakiegos syfu nei ma w baku (raczej malo prawdopodobne) i standardowo IC + polaczenia rurowe. Dodatkowo mozesz profilaktycznie przeczyscic z sadzy egr. Nic innego mi nie przychodzi do glowy...

Xdrive

Koder