Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Za kilka dni odbieram e90i, rocznik 2005. ogladajac auto u sprzedawcy (niemieckiego) uprzedzil mnie on o mozliwej wymianie katalizatora. Problem jednak nie zostal jeszcze potwierdzony skanem auta. patrzac pod maske wydaje mi sie, ze ta wersja posiada jednak 2 katalizatory? odpowiedz mile widziana ;)

Opublikowano

z tego co ja wiem to jest jeden katalizator.

gdy jest zużyty pojawia się charakterystyczne metalowe brzęczenie, szczegolnie gdy auto schodzi z obrotów, wkręć go do 4500 na luzie i gwałtownie puść gaz, jeżeli bedzie slyszalny metaliczny dźwięk katalizator jest do roboty.

tanie to nie jest bo w aso około 3000, zastąpić też się nie da bo silnik wywala w awaryjny tryb, więc trzeba szukać używki, ale to loteria.

http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano
multilab masz może info jak się pozbyć problemów o ktorych pisałem wyżej? prostej rury nie da się wstawić, nie wiem juz co mam robić, brzęczenie mnie irytuje, szczegolnie jak jest otwarta szyba :mad2:
http://img38.imageshack.us/img38/8832/hu9c.jpg
Opublikowano
ok, dzieki za info. mam jednak jeszcze pytanie, czy te katalizatory dziela sie na jakies 2 rodzaje jesli sa oba wmontowane?? chodzi mi czy jest np. lewy i prawy albo srodkowy lub zewnetrzny?? a moze jednak oba sa tej samej konstrukcji
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sa wspawane w kolektor wydechowy, nie pomylisz przy montowaniu, jak bedziesz jezdzil dluzej autem kup nowe, koszt ok 3500 zl za komplet w aso
Krzysztof
Opublikowano

dzieki Kris.

to jeszcze zapytam o te koszta bo mnie nurtuja... koszt kupna nowego Kata to wydatek rzedu 1300 pln, czy jego montaz to koszt az 2000 pln?? bo na tyle wychodzi jesli mowicie o wydatku rzedu 3500 pln.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a skad masz taka cene 1300 zl ? ta kwota ktora podalem to cena samych czesci w aso bmw, nie powiesz ze pytales w bmw i podali 1300 zl, pewnie znalezles gdzies robione a nie ori bmw
Krzysztof
Opublikowano (edytowane)
Witam ja mam też problem z katalizatorem wywala mi błędy 0420, 0430, diagnoza zapchane katalizatory koszt : ok 3000zł sam katalizator :duh: , ale nie jest źle dowiadywałem się że można wywalić kata i coś tam wsadzić ale musi być zamontowany dodatkowy emulator aby nie wywalało błędów . Przejechane prawie 200 tyś na budziku Edytowane przez jaga
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to jakie macie przebiegi, że katalizatory są do wymiany??? Po 300tyś?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
multilab masz może info jak się pozbyć problemów o ktorych pisałem wyżej? prostej rury nie da się wstawić, nie wiem juz co mam robić, brzęczenie mnie irytuje, szczegolnie jak jest otwarta szyba :mad2:

Niestety tylko wymiana. Co prawda gdzieś widziałem zamiennik do silnika 6-cio cylindrowego (też jest podwójny - 2x 3 cylindry), może zatem i do tego silnika są zamienniki.

Opublikowano

dzieki za wszystkie sugestie. co do porady wkrecenia na 4500 na luzie i puszczenia oraz przysluchania sie co do metalicznego dzwieku, to takiego nie bylo, no ale zobaczymy, we wtorek go odbieram i w srode na skan, sie okaze ;) moze to nie bedzie wcale kat :P

pozdrawiam i dzieki

Opublikowano

Jedyna mozliwosc to wymiana i to strtasznie drogie (Czesc to jedna sprawa ale koszt robocizny w aso jest rownierz astronomiczny.. Mozesz dostac taniej tutaj http://www.el-tec.pl/pl/index.html za okolo 1000 zl/sztuka.

Wymontowanie katalizatorow i oszukanie oprogramowania nie dziala. Zaplacisz, 1000 KM pozniej blad sie pojawi ponownie.

to cena z montazem dodatkowo

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
A ja mam takie pytanie; czy ktoś już robił coś z katalizatorem ? nie chodzi o prostą ori wymianę tylko jakieś przeróbki związane z zapchanym wydechem . Fajnie by było jakby ktoś z Krakowa coś takiego zrobił, bo jestem zainteresowany jak samochód się zachowuje i czy rzeczywiście wywala ten błąd po zamontowaniu emulatora.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedyna mozliwosc to wymiana i to strtasznie drogie (Czesc to jedna sprawa ale koszt robocizny w aso jest rownierz astronomiczny.. Mozesz dostac taniej tutaj http://www.el-tec.pl/pl/index.html za okolo 1000 zl/sztuka.

Wymontowanie katalizatorow i oszukanie oprogramowania nie dziala. Zaplacisz, 1000 KM pozniej blad sie pojawi ponownie.

to cena z montazem dodatkowo

Czy wiadomość jest sprawdzona, czyli, czy ta firma zrobiła już komuś katalizator do N46 (150KM)?

Opublikowano
wywala blad drugiej sondy, w tygodniu poznam szczegoly, no ale na dzis sa 2 opcje, kat do wymiany lub sondy. oczywiscie jesli uzyje stwierdzenia "lepsze oryginalne uzywki niz nowe zaminniki" to Ameryki nie odkryje :p
Opublikowano
Tylko niestety do naszych samochodów katalizatory nie mają zamienników pytałem w inter carsie
Opublikowano (edytowane)

Czy wiadomość jest sprawdzona, czyli, czy ta firma zrobiła już komuś katalizator do N46 (150KM)?

dokladnie do tego modelu nie wiem i nie wiem dlaczego akurat pytasz o ten model bo osoba ktora otwarla watek nie sprecyzowala swojego silnika ale do innych silnikow tak. Proponuje abys zadzwonil i sam sprawdzil, firma byla mi poradzona przez mojego mechanika jak doszlo do kwestii katalizatorow. Katalizator ma konstrukcje cepa tylko produkcja zamienikow jest nieoplacalna bo katalizator ma bardzoooooo dluga rzywotnosc jezeli jest prawidlowo eksploatowany (olej, sondy, paliwo).

wymiana dwoch katalizatorow w ASO to koszt z robocizna miedzy 8000 a 14000 zl w zaleznosci od silnika i ASO wiec tak tylko kalkulacja podpowiada ze za 2000 zl mozna sprobowac i reklamowac usluge jezeli nie zadziala a bedzie to szybko widzialne bo zapali sie kontrolka silnika po 20/30 KM jazdy jezeli katalizatory nie beda dzialaly.

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
wywala blad drugiej sondy, w tygodniu poznam szczegoly, no ale na dzis sa 2 opcje, kat do wymiany lub sondy. oczywiscie jesli uzyje stwierdzenia "lepsze oryginalne uzywki niz nowe zaminniki" to Ameryki nie odkryje :p

a jaki doskladnie masz silnik lub model jezeli nie znasz oznaczenia silnika i realny przebieg ? Jezeli silnik jest do 2 litrow to da sie to zalatwic po "normalnych kosztach", jezeli silnik jest powyzej, to wlasnie wpadles na mine biorac pod uwage objawy.

tak naprawde to prawdopodobnie najpierw ci padla sonda (komputer przez dlugi czas moze nie sygnalizowac zepsutej sondy) przez ktora doszlo do zniszczenia katalizatorow. Sondy powinny byc wymienione najpozniej przy 150000/160000 KM aby uniknac tej przypadlosci. Jezeli masz mniejszy pewny przebieg, to zaczol bym szukac zanim wymienie cokolwiek dlaczego ci padly sondy, bo sonda nie pada bo pada tylko jest tego przyczyna i mozna to zdiagnozowac wizualnie ogladajac sonde.

poza tym, Kupowanie uzywanego katalizatora lub sondy to gra w kasynie.

Moja La Bunia

DO E9x :

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co z katalizatorem przed środkowym tłumikiem???? Narazie mówicie o dwoch, a są trzy? Nie mam racji??

Wszystko zależy od wersji silnika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Panowie mam pytanie ; byłem właśnie niedawno u fachowca od katalizatorów i stwierdził ,że u mnie w aucie są trzy ? :mad2: jak myślicie prawda to jest . Bo wiem na pewno że są dwa (pierwsze ze sobą łączone ), a ten trzeci ma być gdzieś po środku hmmm pod plastikiem .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie ma 3, sa 2 na kolektorze wydechowym, 3 sa w nowszym silniku czyli N43 ... katalizator pod plastikiem :duh:
Krzysztof
Opublikowano
Te plastiki co są pod samochodem co zabezpieczają chyba przed wodą całą rurę wydechową . To właśnie tam mówił .że jest jeszcze jeden pojedynczy katalizator hmm pojadę na wymianę oleju to dopytam chłopaków co ten expert od katalizatorów wymyślił .