Skocz do zawartości

E46 318td 116KM Raport Eksperta przed zakupem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Przymierzam się do zakupu 318td z 2003 r. - Compact. Przebieg 215 tys.

Obejrzałem autko, wygląda na b.zadbane. Ponieważ nie jestem mechanikiem zleciłem z ekspertyzę (usługa dostępna w necie).

W raporcie między innymi napisano:

1. Stan silnika dobry - wymaga dolewki oleju.

2. Wycieków oleju brak.

JAZDA TESTOWA:

1. Rozruch i praca silnika prawidłowe.

2. Przyspieszenie prawidłowe

3. Silnik moc - prawidłowe

4. Parametry pracy i sprawność silnika - prawidłowe

Uwagi: - pojazd dymi po przejściu z biegu jałowego do dużych obrotów.

KOMENTARZ:

Auto w stanie mechnicznym *ADEKWATNYM do zarejestrowanego przebiegu.

Jazda testowa przy zmiennych prędkościach wypadła POMYŚLNIE. UWAGI: Badanie grubości powłoki lakierniczej NIE WYKAZAŁO historii powypadkowej/postłuczkowej.

Ryzyko bezpieczeństwa/stanu technicznego ocenione na poziomie ŚREDNIM, ze względu na MAŁE DYMIENIE

Auto ogólnie w stanie dobrym, POLECANE.

Ponieważ ekspert nie wypowiedział się na temat ew. przyczyn dymienia i brania oleju (nie wiadomo też ile bierze oleju) mam pewne obawy czy koszty ew. napraw nie puszczą mnie z torbami.

Pozostałe testy wyszły dobrze.

Moje pytanie, to czy warto kupić takie autko za 14 tys. czy jednak szukać dalej?

Opublikowano

:) he he!

Fajnie Wam mówić, jak macie pojęcie o silnikach lub warsztat pod ręką.

Niestety ja mogę tylko poczytać w necie na co zwrócić uwagę przy zakupie używki, co oczywiście zrobiłem.

Potem gdy juz wybrałem autko, zleciłem "fachowcowi" oględziny.

Nie jestem zadowolony z jakości usług (opinii eksperckiej), wiec juz nie zamierzam szukać kolejnych ofert tego typu.

W każdym razie wciąż nie wiem jak sie odnieść do tego dymku i ubytku oleju :(

Opublikowano

A ta ekspertyza była wykonana przez internet online ? Masakra poprostu cie oszukano ! za taką "ekspertyze" to gosciowi powinienes zrobić korekte uzębienia

W ASO dają ci 4 stronnicowy raport gdzie masz liste z każdą duperelą sprawdzona , nawet sprawdzają takie pierdoły jak czy szyba tylna sie nagrzewa cała a w popielniczce tylnej pali się lapka i działa zapalniczka. Co do silnika to otrzymujesz komputerową diagnostyke i analize zgodnosci modółów oraz pomiar składu spalin , kontrole stanu i geometrie zawieszenia i karoseri.

Bałwan ci nie napisał czy dymi na szaro czy czarno i jak mocno. a róznica jest diametralna bo czarna chmurka w dieslu przy dodaniu gazu z obr jałowych nie jest niczym strasznym natomiast biała oznacza powazne kłopoty

Opublikowano

Pan "fachowiec" był oczywiście na miejscu. Robił oględziny, jazdę próbną, oglądał podwozie i zawiaski, hamulce, itp.

Z raportu niestety nie wynika, że podpiął go do jakiejkolwiek maszyny komputerowej co by autko zdiagnozowała.

Oglądałem ten samochód i jeździłem nim. Uznałem, że warto go kupić, ale wolałem upewnić się jeszcze czy nie było na 100% skoślawione po jakiejś przygodzie

i czy silnik nie jest zajechany.

Raport raczej rozczarowuje "fachowością i profesjonalizmem".

Mieszkam kilkaset kilometrów od miejsca w którym chcę zakupić autko, wiec nie łatwo mi cokolwiek sprawdzać tam na miejscu :(

Jeśli ktoś byłby skłonny mi w jakiś sposób doradzić mogę podesłać raport na maila.

(oczywiście w celach doradczych, a nie po to żeby szydzić :wink: ;) )

Opublikowano (edytowane)
daj mi na PW raport i linka do tego ogłoszenia (auta) zobacze co da sie wywnioskowac z tych informacji, daj też numer VIN Edytowane przez PanMiyagi
Opublikowano
daj mi na PW raport i linka do tego ogłoszenia (auta) zobacze co da sie wywnioskowac z tych informacji, daj też numer VIN

Dziękuję za zainteresowanie :cool2:

Opublikowano

Zadzwoniłem do firmy z prośba o tel. do eksperta.

Chciałem zapytać się o kolor dymu i na jakiej podstawie stwierdził ubytek oleju i jak duzy jest to ubytek.

Ponadto zapytałem panią w infolinii dlaczego ekspert nie napisał że brak jest jednego światła przeciwmgłowego i wstawiona jest tylko szybka.

Na to pani fuknęła na mnie że sie czepiam drobiazgów, a oni sprawdzają tylko istotne rzeczy w stanie technicznym.

Fotki do ekspertyzy (4szt.) nic nie pokazują. Są gorsze od tych ktore mozna obejrzeć w ogłoszeniu o sprzedaży.

Nie zaznaczono na nich nic. Ot po prostu fotki.

Doświadczyłem, odradzam firmę mobilEkspert.pl

Opublikowano

Dowiedziałem sie od eksperta, że auto zadymiło mu cały warsztat na niebiesko.

A ubytek oleju rozpoznał, po śladach dokonywanych dolewek. Twierdzi że użytkownik dosyć czesto dolewa oleju.

Hmm Coś jakby silnik wyeksploatowany?

Opublikowano
Ponadto zapytałem panią w infolinii dlaczego ekspert nie napisał że brak jest jednego światła przeciwmgłowego i wstawiona jest tylko szybka.

Na to pani fuknęła na mnie że sie czepiam drobiazgów, a oni sprawdzają tylko istotne rzeczy w stanie technicznym.

OMG. To jakby brakowało fotela pasażera to też by nie uznali za stosowne wpisać do raportu? Niezła ekspertyza.

Jeśli chcesz zlecić ekspertyzę to najpierw zapytaj czy sprawdzają podstawowe elementy, jak geometria zawieszenia, geometria nadwozia (pomiar punktów stałych), sprawdzenia zapisów komputera pokładowego, pomiar lakieru - i jakich używają narzędzi. Sorry ale to, że dymi po dodaniu gazu to po pierwsze żadna informacja dla ciebie jako laika, po drugie może stwierdzić to każdy i nie trzeba eksperta, a po trzecie nawet dla fachowca takie informacje nic nie wnoszą bo brak jest dodatkowych danych jak kolor dymu, jego ilości, przy jakich obrotach, jak temp silnika, czy dymi jednorazowo, co jakiś czas czy za każdym dodaniem gazu, itp....

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

za tyle to by sprawdził każdy ogarnięty w diagnostyce forumowicz.

tylko że znający konkretnie model i zdiagnozowałby usterki.

a gdzie ten przyszły nabytek stoi?

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• 2 lata później...