Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
nie, mowilem o 320d :) sorry... to taki maly off topic do poprzednich wiadomosci. Sadze ze w 328i to byloby nierealne lub wlasnie na 50km :D
  • Odpowiedzi 169
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

wujekwaldus --> te 13-15 to dla jakich tras robisz? zaciekawił mnie temat, bo mnie co prawda tyle komputer pokazywal "sredniej" ale realnie jezdzac krotkie odcinki w "316i" troche wiecej wychodzi :wink: no chyba że w trybie "eco pro" :mrgreen:

13/15 to taka zwykla standardowa miejska jazda, wiadomo od czasu do czasu wjedzie sie na S8, od czasu do czasu na trase torunska, od czasu do czasu na wislostrade itp, generalnie odcinki gdzie wrzucasz sobie stala predkosc, tempomat i masz w nosie ;)

Opublikowano

Ogolnie obecny diesl spala w mieście 9-10,5 litra wiec na diesla to żadne dobry wynik natomiast w trasie diesel daje o sobie znać i przy 200 km/h ciężko przekroczyć 8 litrów

????

W mieście max 8,6 a w trasie 6-7 litrów.

Wszystko zależy jak kto jeździ...

Ja mam podobne wyniki - wiecznie sie gdzieś spieszę, nie interesuje mnie "eco driving" a tryb eco pro włączyłem raz z czystej ciekawości na 15min(bałem się, że zabraknie mi paliwa zanim dotrę do jakiejś pożądanej stacji).

W trasie rekordowo wysokie spalania(średnia zpz całego zbiornika) miałem nawet do 9,5.

Jak dałem auto żonie to miała średnią 6,2... ;)

Wartości które podałem to wartości wyliczone tradycyjną metodą. Mój komputer mi w mieście również podaje 6,2 ale też i to, że na baku przyjadę prawie 800km. Później to koryguje ponieważ nie przyjeżdżam tyle. W sumie średnie spalanie oblicza błędnie.

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano
13-15 takiej "316" mozna wybaczyc :cool2:

Szczerze mowiac wydaje mi sie b.malo na ten motorek - super

no, niby mozna, ale wkurza np: ze jadac sobie spokojnie po autostradzie 160-180, tez pali Ci 13-15... a to redukuje zasieg, kilka razy sie mocniej rozpedzisz i 300km i musisz szukac stacji, to wkurza.

Dlatego takie 328i pod tym wzgledem jest lepsze, ZASIEG. bo Moim to co zyskasz na predkosci, stracisz na stacji.

A takim 328i jedziesz sobie 170, tempomat i pewnie pali 8-9 litrow. Dla mnie BAJKA.

Sam sie nad 428i jako drugie auto zostanawiam, ale jak sobie konfig zrobilem i zobaczylem "3" z przodu to mi sie odechcialo.... ;) - poczekam na uzywki :D

Opublikowano

Wciąż uważam że 13-15 to super wynik jak na motor z 8-ką...

z ciekawostek moje 996 poza miastem zanotuje mi spalanie od 9.3!!! do ponad 25 co zarejestrowałem:)

z pierwszego wyniku jestem b. dumny :)

Opublikowano

Od 2 tygodni jeżdżę 328i F30 i po zrobieniu 2 tys. mam spalanie 11,2l/100km. 500 km na autostradzie reszta w mieście - cudów nie ma.

Przesiadłem się z Z4 3.5i i przez całe 85 tys. km spalanie miałem na poziomie 13l/100 km - oba auta bez prównania i żałuję że Zetkę oddałem :(

Trójka niby fajny samochód ale automatyczna 8 biegowa skrzynia w porównaniu do dwusprzełowej w Z4 dużo słabsza ....

Nie ma co porównywać 35i z 328 ale szczerze mówiąc oczekiwałem więcej od trójki :mad2:

Generalnie fajne wozidełko z niezłymi osiągami jednak jeżdżąc "normalnie" bez eco pro i przesadnych oszczędności 11l będzie standardem.

Opublikowano

A według mnie jest co porównywać i osiągami 28i jest bardzo zbliżone do 35i.

Natomiast dopłata do mocniejszej wersji jest duuuuzo za duża biorąc pod uwagę co oba auta oferuja .

Spalanie ciut niższe , a po założeniu wydechu performance naprawdę nie ma co sie wstydzić dźwięku silnika ...

To oczywiście moje skromne zdanie . :wink:

89fd7c4724419b3am.jpg
Opublikowano

Myślę o tłumiku M Performance :)

Ponoć brzmi świetnie - choć pewnie i tak nie będzie co porównywać :)

Opublikowano

Ja miałem w tym roku zdrowa 335i i mam teraz 328i

Jeżeli chodzi o osiągi to faktycznie do 100km/h jest podobnie ale im szybciej tym gorzej...

Do 200km/ jest już dość duza odczuwalna różnica a wyżej jeszcze gorzej.

Spalanie jest jednak 3 litry mniejsze i jeśli ktoś nie jeździ do odcinki tylko chce szybkiego auta na co dzien- to warto.

Opublikowano

Mnie tam w zupełności wystarcza 328i ,jezdze 95% w mieście i nie widziałem powodu dopłacać ponad 50 tysi za kilka sekund różnicy 0-200.Wolałem te pieniądze poprostu przeznaczyć na wyposażenie.

A w trasy mam tez inne auto :mrgreen:

89fd7c4724419b3am.jpg
Opublikowano
no tak, 200km na baku to trzeba sie postarac, ale mozna tez 100km na baku ;) ale juz na torze ;)

9, jest mozliwe na drodze krajowej, jazda do 90km/h (mialem 9,2) autostradowe predkosci to 11-12 litrow.

miasto tez mam srednio 13-15... czasem jak mi ludzie pisza ze ich 2 litrowe mondeo w benzynie tez pali 13 litrow w miescie to mnie krew zalewa...

JAK:)?

Waldek... pali, pali... wszystko zależy od jazdy... miewałem "kierowców" którzy z clio 1.2 8v potrafili wycisnąć 10 litrów na 100... fakt, "316" przy delikatnym obchodzeniu się z gazem jest mistrzem swojej klasy dlatego tak Cię to szokuje... mi na razie średnia wychodzi w okolicach 15l ~ 16l i uważam że jest ok. :cool2:

Opublikowano
Juz 3 tyg jestem w posiadaniu 328i w automacie. Trasa zrobiona spokojna jazda do 160km/h w jedna strone spalanie 8.8 powrot trasa 700km trasy bylo autostrad sporo generalnie predkosc bardzo duzo 190-240km/h spalanie 13 mniej wiecej. Uwazam ze autko pali ok. Przy tej mocy i jak jezdzi normalna jazda w miescie widze kolo 10-11 litrow
Opublikowano

Widzę że tematy o spalaniu powoli przechodzą do działu F30... Czasami wydaje mi się że moje auto dużo pali, ale jak czytam że 328i pali 11l to chyba warto dopłacić te "pare złotych" i jeździć prawdziwymi, kultowymi jednostkami :D

Nie chodzi mi o to że 328i pali dużo czy też że jest złe, ale o to że dzisiaj duże silniki i ich skrzynie są technologicznie na tyle rozwinięte,że różnica w spalaniu jest coraz mniejsza. Poprostu, silnik który ma moc 250PS i więcej musi wziąć conajmniej 10l nie ma siły, nie tylko pojemność ma znaczenie ale to ci silnik oferuje. To tak jak silniki skuterów wodnych 1500ccm potrafią wziąć bez problemu 20-25l na godzinę. A mają tylko jedno turbo :mrgreen:

Z reguły staram się nie patrzeć na spalanie na komputerze, u mnie w autach mam powyłączane podglądy bo po co się denerwować skoro pali tyle ile pali. Najbardziej denerwuje mnie zasięg i częstotliwość spotkań z dystrybutorem.

Pozdrawiam :)

http://www.mslab.com.pl

Do sprzedania:

Komplet felg z oponami zimowymi RSC - 17" Wzór Styling V Spoke 236

Nowy zestaw felg do F30 LCI 17" oponami zima i lato

Opublikowano
benzyna zawsze będzie palić więcej przy ciężkiej nodze, czy to jest mała uturbiona, czy jak to nazwałeś kultowa jednostka. Te małe mają przewagę, że przy odrobinie chęci są w stanie spalić mało. 328i wydaje się być idealnym autem do miasta. Pytanie zasadnicze to co to jest te "parę złotych", bo dochodzi jeszcze akcyza przy zakupie "prawdziwego silnika"
Opublikowano

KoKoS ma kod pocztowy 90-210, a wjazd do domu to wielki most zwodzony otoczony fosą, w której znajdują się krokodyle (i ostatnio ponoć tygrysy)

U niego "parę złotych" wygląda inaczej niż u nas przeciętnych kowalskich ;)