Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Od pewnego czasu zauważyłem, że z samochodu po przejechaniu około 60-100km wydziela się pewien zapach z silnika.

Ciężko mi go opisać (w końcu to zapach :)) ), nie jest to spalenizna, trochę po prostu jakby nagrzany silnik, jednak nie spotkałem się

z nim przy poprzednich samochodach (jeździłem toyotą i peugeotem). Po otwarciu maski wszystko wygląda ok i nie "bucha" tym zapachem.

Zapach daje się wyczuć rzadko w kabinie (jest wyczuwalny przez pół minuty i znika), natomiast bardzo dobrze przysuwając nos do szpary pomiędzy maską, a przednią szybą.

Być może jest to tylko zapach nagrzanego silnika i jest to standardowe dla BMW? To moja pierwsza maszyna tej marki, więc wolę zasięgnąć opinii posiadaczy z większym doświadczeniem. http://usterki.hobby-elektronika.eu/daewoo.html

Zdaję sobie sprawę, że z opisu ciężko coś wywnioskować, jednak może jakiś właściciel tego modelu zauważył to samo u siebie?

Jest to dwulitrowy silnik diesla, 100kW.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Daltigon
Opublikowano

może wrzuć filmik :) hehe

może olej gdzieś kapie na wydech albo wycieka gdzieś płyn chłodniczy, ma on bardzo charakterystyczny zapach, ciężko powiedzieć jaki, taki troche szczypiący, jakby ocet (chodzi o opary bo sam płyn nie ma zapachu).

Opublikowano

Mysle ze kolega aprilia_50 moze byc na dobrym tropie.

Wiesz jak smierdzi (lub pachnie ;) ) spalony olej? To nie to? Nie dymi sie nigdzie jak toworzysz maske?

A zapach plynu ciezko opisac, ale niby nie jest taki drazniacy, ale na dluzsza mete nie idzie go wytrzymac.

Opublikowano (edytowane)

Ten zapach w ogóle nie jest 'szczypiący'. Nie jest to też spalony olej.

Pod maską czysto, żadnego dymu etc.

Na pewno nie może to być zapach nagrzanego silnika ?

http://poradnik.telewizor.eu/serwis.php

Z drugiej strony wyciek może mieć sens, ponieważ nie tak dawno, gdy były upały zdarzało mi się pod samochodem zobaczyć kilka kropelek po postoju. Jednak nie był to olej, więc uznałem, że to zwykłe kapanie z klimy (ciecz rzadka, bez zapachu i barwy - woda).

Edytowane przez Daltigon
Opublikowano
Ja u siebie wyczuwam też coś podobnego, ale tylko na zewnątrz pojazdu, przy przejściu miedzy maską a przednią szybą. Mam 318i - to może być zapach pochodzący od nagrzanego katalizatora. Dlatego m.inn. nie należy stawiać samochodu na łatwopalnym podłożu. Krople pod samochodem to może być skroplona woda z klimy.