Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poszukuję instrukcji / schematów podłączenia foteli elektrycznych, podgrzewanych z pompowaniem lędźwi do bmw e46. Przełączniki podgrzewania mam oddzielne bez panelu także chyba mniej ciut roboty.

Ps. Da się tez jakoś zrobić pamięć foteli? Fotele to angliki, jednak zastanawiam się czy jak kupie panel to czy dałoby się zrobić pamięć na oba fotele?

Opublikowano

Ja u siebie na początku zmieniłem fotele ze zwykłych materiałowych bez grzania na skórzane z podgrzewaniem. Później dołożyłem sobie elektrykę i lędźwia z anglików. U Ciebie będzie wyglądało to tak:

Podgrzewanie:

Pin 1 przycisku ---> (+ 12V 2,5mm) ---> Pin 25 pod siedzeniem

Pin 2 przycisku ---> (sterowanie 0,35mm) ---> Pin 23 pod siedzeniem

Pin 3 przycisku ---> (masa 2,5mm) najbliższa masa

Pin 4 przycisku ---> (podświetlanie 0,75mm) kabel od przyciemniania deski

Pin 5 przycisku ---> (wzbudzenie po zapłonie 2,5mm) skrzynka z bezpiecznikami F22

Dodatkowo Pin 24 pod siedzeniem (masa 2,5mm) podłączamy do masy przy prawym lub lewym progu w zależności od tego o którym siedzeniu mowa

Elektryka

Jeśli chodzi o elektrykę, to ja przełożyłem swoją tapicerkę na stelaż tych foteli od anglika, bo tak było najłatwiej i nie wiem czy to nie jest jedyna opcja, no chyba, że w tych z anglika jest identyczna tapicerka jak w tych co masz obecnie. Do działania wystarczy podłączyć plus i minus (opcja pamięci wtedy również działa). Niestety nie spisałem które to piny ale łatwo poznać po szerokości wejścia w kostce pod fotelem. Samo dołożenie panela z pamięcią do fotela kierowcy nic nie da bo w siedzeniu z pamięcią do każdego silniczka idzie dodatkowy kabel i jest tam jedna kostka więcej niż w fotelu bez pamięci. Jedyne co nie będzie działać to, np. pamięć fotela przy otwieraniu drzwi z pilota. Trzeba wtedy dołożyć dodatkowy kabelek do K-bus.

Opublikowano

obecnie mam czarna skórkę manualną bez niczego, a wleci czerwona z podgrzewaniem / elektryką i lędźwiami także nie będę przerzucał tapicerki.

Więc podgrzewanie ładnie rozpisałeś dziękuję, a co do pamięci to napewno będzie działać, nie trzeba modułu jakiegoś? bo jak tak to będę szukał europejczyka jednak bo co mi z pamięci fotela pasażera;p

może ktoś jeszcze wypowie się w tym temacie? :D

liczę na schemacik które to piny ten + / - :D

ps. pod co najlepiej je podciągnąć?

• 9 lat później...
Opublikowano
Witam potrzebuje schematu kostki foteli z bmw 3 mpower 2009 chce zalozyc fotele do zwyklej bmw nie wiem ktory przewod idzie do silniczka w boczkach siedzenia