Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jako że naczytałem się strasznej ilości bzdur na temat tego procesu zanim sam się za niego zabrałem (miliony ukrytych śrub, setki rzeczy do połamania etc.), ktore wywołały u mnie paniczny lęk przez zabieraniem się za to, wrzucam obrazkową wersję krok po kroku - czyli coś czego nie udało mi się namierzyć nigdzie w necie (odnoszącego się do touringa) :)

Pierwszy obrazek można pominąć (dla leniwych), da się zdjąć zderzak bez wybebeszania tych plastików ale znacznie łatwiej się pracuje bez ich obecnosci :P

Całość zabawy zajmuje (za pierwszym razem) około 45minut, montaż już około pół godzinki :D

Mam nadzieję, ze komus się przyda (jak za małe to klik prawym myszy i "otwórz obraz..."):

http://lh4.googleusercontent.com/-yTtvroCidBE/Uixv8VorXZI/AAAAAAAAAhY/WDEF3Hq6iro/w1024-h768-no/1.jpg

Nie jestem pewien jak wygląda to u innych (na forach czytałm o dwóch śrubach mocujących zderzak do nadkola po kazdej stronie - u mnei nie było żadnej (jeden opisany kołek, śruba znajdująca się w nadkolu stabilizuje prowadnice zderzaka i trzyma nadkole na swoim miejscu - można ją odkręcić ułatwiając sobie manewrowanie nadkolem bez ryzyka połamania prowadnicy przy wyjmowaniu zderzaka, ale nie jest to konieczne)...

http://lh6.googleusercontent.com/-7E0oA-DUQiA/Uixv8SX7w5I/AAAAAAAAAhc/uDgIZI1NbLY/w1024-h768-no/2.jpg

Wazne żeby odłączyć czujniki parkowania przed zdjęciem zderzaka, kable nie sięgają do ziemi i albo się pourywają albo powyskakują z kostek i bedzie więcej zabawy przy składaniu tego do kupy :roll:

Ps.

Jako mały bonus wrzucam tez DIY szybkiej naprawy ułamanej klapki spryskiwaczy reflektorów (zawsze to kilka złotych w kieszeni - lub kilka stówek w przypadku ASO) :P

viewtopic.php?f=15&t=225712&p=1674524#p1674524

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Dzieki za instrukcję. Niedługo czeka mnie demontaż zderzaka. Napisz mi czy przy zderzaku jest taki haczyk nr 12 http://www.realoem.com/bmw/diagrams/e/g/235.png ??

Chcę to lepiej spasowac bo u mnie odstaje i podobno odpowiada za to ten zaczep

U mnei nie było, całe mocowanie okazało się banalnie proste - jedne "sanki" i jeden "ślizg" + bruzda w nadkolu (widoczne na 2 ostatnich zdjęciach), wystarczyło zderzak na to wsunąć i poprzykręcać.

Z tego co widzę to masz sedana (przynajmniej schemat jest z sedana), poszukaj w necie tutoriali np. po inglisz - jak szukałem jakiś wskazówek jak uporać się z tym w touringu to przewinęła mi się cała masa tematów krok po kroku odnosnie sedana i coupe (jak na złość bez touringa :P ).

Jeśli mocowanie jest takie jak w touringu (w co wątpię) to możliwe ze nie pekł żaden zaczep a jedynie zderzak wyskoczył ze szczeliny w nadkolu, która trzyma go na równo z linią blachy - ale to tylko gdybanie :)

Opublikowano
Okazało się że nie musze zdejmować zderzaka a już wyjąłem wszystkie plastiki z bagaznika ;) Przy rancie te haczyki trzeba zamontować i one ładnie dociągają zderzak. Mocowanie zderzak m pakiet jest zupełnie inne.
  • 1 rok później...