Skocz do zawartości

E46 318d klekocze na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Moim zdanie silnik zbyt głośno pracuje na wolnych obrotach, nawet jak na diesla. Oprócz zwykłej pracy silnika słychać klekot, sprawdźcie sami:

http://www.youtube.com/watch?v=17pk2UQ2Ifg&list=HL1378561989&feature=mh_lolz.

Po dodaniu gazu jakby wszystko ustaje a może po prostu tego nie słychać. Ostatnio dźwięk chyba przybrał na sile albo tylko irytuje mnie coraz bardziej.

Dźwięk dochodzi od przodu silnika. Przewertowałem internet i zasugerowałem się kołem pasowym, jednak nie widać na nim żadnych uszkodzeń gumy, nie ma też luzów. http://img708.imageshack.us/img708/2193/l1lz.jpg

Paski też wyglądają w porządku. Samochodem jeżdżę od 8k km nie wiem kiedy ostatnio wymieniany był napęd :oops: .

Poza dźwiękiem cały samochód leciutko drży na wolnych obrotach. Poza tymi objawami samochód zachowuje się normalnie.

Liczę na jakieś rady od czego zacząć.

Dzięki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego koło masz fabryczne..jaki przelot? Guma juz nie trzyma się kupy.

Teraz dopiero obejrzałem filmik..przelot zastanawiający widząc kropkę na zegarach :roll: chociaż ori koło..wg mnie to wina właśnie jego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

moje koło wyglądało tak samo było rozwarstwione na krawędziach efektem czego telepało autem, koło wymieniłem i jest git:)

a co do dzwięku to na pewno nic z kołem

Opublikowano
przelot zastanawiający widząc kropkę na zegarach

Kropka to moja sprawka bo musiałem wymienić moduł świateł.

Zdejmij pasek napędu klimy. Jeśli praca się po tym wyciszy to prawie na pewno koło pasowe do wymiany.

Zdjąłem pasek i dźwięk wydawał się znacznie cichszy, dalej był ale cichszy. Nagrałem filmik porównawczy ale w takim hałasie niewiele słychać. Ponadto na rowkach od klimy tam gdzie był pasek pojawiło się kilka opiłków metalu, widać je także w niektórych miejscach na bloku.

Czyli mamy winowajce?

Kółko wymienione auto naprawione :D

Dziękuje wszystkim za pomoc.