Skocz do zawartości

E46 320d chip:)

Gość Epro17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem e46 320d lift 2002rok.

Otóż mam ja od kilku mies wiec postanowiłem je zawirusowac.wyhamowała na 140koni i 320momentu miałem błeda jakiegos z przepływem masy powietrza,wiec wyczyściłem Egr potem zmieniłem przepływke od kumpla i zero przyrostu mocy.zostało wgrane na 180km i iles tam NM więcej i na hamowni zero mocy więcej,potem wgrał jakis inny program na 200km i przyrosło chyba 3km:(.I oddałem do mechanika posprawdzał wszystko,mówił ze silnik pracuje idealnie wszystko jest szczelne,wszystko pracuje turbo itd.Teraz powiedzcie czemu nie mozna podnieść chipem mocy???trzemu nie trzyma seriii????Co moze byc???aaa i jeszcze jedno w poruwnaniu do innych myśle ze więcej mi pali.Na miejscu cały czas około 6,5 do 7a na trasie 800km 6,5 tak ze nie jest to moze duzo ale chyba powinna ciut mniej zwłaszcza ze komp zaniza z moich obliczen,około jakies 0,3litra

Edytowane przez Anonymous

Sterownik Ci trzyma parametry w ustawieniach zastępczych, dlatego nie widać żadnego przyrostu na żadnej modyfikacji. Najpierw napraw auto, wykonaj adaptacje sondy lambda, powymieniaj węzyki vacum, przeczyść filtry elektrozaworów, sprawdź korekcje wtryskiwaczy, sprawdź drożność układu wydechowego, przeczyść czujnik ciśnienia doładowania i próbuj. Auto musi najpierw "wyjść" z trybu awaryjnego, aby zaczęło jeździć w max obciążeniach.

• 4 tygodnie później...
powymieniaj węzyki vacum,

kolego a czy taki wężyk będzie ok? ------> http://allegro.pl/rura-przewod-podcisnienie-silikon-turbo-8mm-rybnik-i3522214434.html w aso za te wężyki wołają jakby się ze swoimi ch*&^%i na głowy pozamieniali :mad2:

pozdro!

weżykór nie wymianiałem sprawdzali mi turbo bije idealnie.ale te węzyki taka role odgrywaja?????mam chipa na 180 wgrane i nadal 140 tak ze dziwne......mówisz wymienic i bedzie git????zrobie to sam???

3,5 mm a nie 8mm, czy ty wogle szukales cos na forum? tyle razy bylo to walkowane...

dzięki ;)

:search: zawsze używam opcji szukaj :norty:

dla zainteresowanych link z wężami :arrow: http://allegro.pl/listing/listing.php?department=wszystkie+dzia%C5%82y&order=d&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&string=przew%C3%B3d+podci%C5%9Bnienia+3+mm

• 2 miesiące temu...

Witam wracam po chwili:)

W samochodzi okazało sie ze poprostu byc moze była zabezpieczona przed chipowaniem.bo robiłem juz wszystko.

Znajomi wgrali nowy soft orginalny od nowa.Na nim wyhamowała 133konie a nie około 150:( i 320nm.

I Na ten nowy soft odrazu przyjeła chipa:)teraz jest 360nm i 160koni.Auto śmiga nieźle ale czemu tak mało wyhamowała.Wszystko sprawne idealnie.I dziwne do wytłumaczenia jest to ze poprzedni soft nie przyjął pod żadnym względem chipa.Dzięki za porady pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Znajomy miał tak jak Ty z cipem ,tylko ,że on ma 330d i na hamowni wyszło mu 188km ( w serii powinno być 184km) ,ale żadnym sposobem nie można było podnieść więcej mocy :?

no to dziwne to jest.ja miałem błąd egru i znajomy co mi to chipował mówił ze poprostu zadługo jezdziła z błędem i mogło sie tak przywiesić...a Ten Twoj kumpel tez ma dziwną sytuacje,ze wyhamowała więcej niz seria???

Mnie daje duzo do myślenia czemu 150 konna jednostka wypluła 133.Pierwsze 140 ale na nowym sofcie 133.wyhamowała tyle co starszy m47...Myśle tez ze moge mieć przytkany układ wydechowy gdyż jak stoje w korku czuje zapach spalin.musze jeszcze na to zerknąć

• Zasłużeni forumowicze
to ze czujesz zapach spalin moze oznaczać ze masz przepalony łacznik elastyczny. Co do tych 133 Km to czasem nie wgrali Ci programu od 136 konnego silnika ? Z reguły BMW trzyma moc a nawet ma troche wiecej . Sam przed chipem sprawdzałem ile mam KM i pokazało 188 a po chipie 220KM

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

niby twierdza ze wszystko ok wgrane.Po 2 tez dziwne przed nowym foftem było 140 koni tak ze brakowało 10.z tego co gadałem i oglądałem wykresy bmw np to zadna nie trzymała seri wszystko do 10koni brakowało.Dziwna sprawa.Ale teraz jest czym jechac tak ze wystarczy mi narazie:)lukne na tenłącznik od tłumika a jaki tam jest dostęp???duzo roboty??

Od tego twojego znajomego, co robi ci tego "czipa" trzymał bym raczej samochód z daleka.

Najpierw zrób porządek z samochodem, a nie wgrywaj program do niesprawnego samochodu jako lekarstwo na brak mocy.

Jak widać, chłopaki od "czipa" nie mają pojęcia o diagnostyce a zabierają się za wgrywanie gotowców :duh:

niby twierdza ze wszystko ok wgrane.Po 2 tez dziwne przed nowym foftem było 140 koni tak ze brakowało 10.z tego co gadałem i oglądałem wykresy bmw np to zadna nie trzymała seri wszystko do 10koni brakowało.Dziwna sprawa.Ale teraz jest czym jechac tak ze wystarczy mi narazie:)lukne na tenłącznik od tłumika a jaki tam jest dostęp???duzo roboty??

Trzyma trzyma i często daje w gratisie, zwłaszcza 330d 204km, także nie bagatelizuj i nie uogólniaj. Coś ci musieli powiedzieć.

Nawet + - 5 koni błędu to i tak serie trzymają, bo niby hamownia hamowni nie równa.

• Zasłużeni forumowicze
lukne na tenłącznik od tłumika a jaki tam jest dostęp???duzo roboty??

Łącznik jest zaraz za katalizatorem. Jeśli bedzie przepalony trzeba wyciąć i wspawać nowy. Na forum chłopcy pisali ze najlepiej 2 jeden obok drugiego bo ori łaczniki sa bardziej elastyczne niż te które kupisz na rynku. Mi wspawano jeden i nie mam łopotów z wydechem

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Raz czy dwa razy spotkalem sie z takim przypadkiem . W 320d 150KM I w 318 D mozna bylo cuda robic a moc odpowiednio 163 KM a w 318 D chyba 132 KM ... parametry poprawne . Cisnienie . Masy powietrza wszystko ok . Auto nie mialo katalizatora . Ale mam jeszcze kilka typow ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

dokładnie było u 2 mechaników jeden mówił ze wszystko książkowo.Drudzy miłośnicy BMW mówili to samo sprawdzone wszystko wyczyszczone wszystko.a chipa koles mi wgrywa który 9lat pracował w aso fiata jako elektronik i od bodajze,11lat działa w tym kierunku i chipowaniu na właśna reke tak ze zna sie na rzeczy napewno.Tyle z mojej strony,jak ktoś moze pokażcie wykrecy seri takiej jedniostki jestem ciekaw co i jak:)

Masz mój, seria bez katów na większym ic, przy samej serii raczej wiele ic nie dał.

Inne serie poszukaj na stronach tunerów i to co tc i inni robili na forum, masz tematy założone do tego.

Mechanika mechaniką ale komp i program do diagnozy ważniejszy.

159 KM wyszlo serii minus z 5 KM ktora zawyza ich hamownia I masz normalny wynik ....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

No + - 5 koni bo takie słuchy chodzą, jaka jest prawda nie wiem, dlatego założyłem że tak może być bo w każdej bujdzie jest coś prawdy :)

Nic nie było robione, wywaliłem klapki a wężyki czekają ... wyciąłem kata jak pisałem i zmieniłem ic bo stary był nieszczelny, a chiniol kapkę większy.

No i sprawdzałem do bólu przed programem, czy aby wszystko ok, ale bardziej kompem bo mechaniki byłem pewien.

Widziałem parę wykresów serii i po programie, częściej niestety trafiają się serie poniżej 150ps niż ponad, choć to pół biedy bo wykresy czasami wyglądają jak eeg emeryta który spojrzał na schyloną pigułę bez majtasów.