Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Wszystkich! Od niedawna jestem posiadaczem e60 2005r 2.5d lim. i mam koła 225/55/16 i jest problem że koła obcierają z przodu o nadkola przy skręcie. Zastanawiam się czy to są odpowiednie rozmiary dla e60. felgi są bmw oryginalne. Proszę o pomoc bo mam teraz nowe nadkola i nie chcę aby się znów wytarły. Najbardziej było wytarte nadkole z lewej strony na wysokości zbiorniczka do płynu spryskiwaczy. Dzięki wielkie.
Opublikowano

Na początek napisz jakie masz te felgi, albo chociaż zdjęcie ich wklej.

Może masz felgi na dystanse założone?

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
Opublikowano
według tego opony sa odpowiednie. to jaka może być przyczyna ze to jedno nadkole sie tak wyciera, jest tak wytarte ze widac zbiorniczek do plynu od spryskiwaczy. geometria i zbierznosc jest raczej ok bo auto jedzie prosto. nowe nadkola przy montazu wpasowały sie idealnie. jestem zalamany.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może auto miało strzała i jest prostu krzywe, ewentualnie zawias jest zużyty, uszkodzony.

Robiłeś geometrię??

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Właśnie jak teraz zjadę do Polski to muszę zrobić. Znaczy auto dzwona nie miało. Ale e60 miała uszkodzony zderzak od strony tego koła i takie tam plastiki. koło stało prosto bo tym autem wracałem do siebie. osobiście kupione w de. zrobię i zobaczymy jak to wygląda
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pytasz czy felgi beda pasowac a podajesz wymiar opon:) ?

225/45/r17 taki jest zalecany do e90/91 ale 225/50/r17 - kilka osob tez mialo/ma jezdzilo i nic nie obcieralo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no właśnie, czytałem wiele osób sztywno trzyma się zaleceń fabrycznych - pewnie mają rację, jednak planuję włożyć 225/50/17 do mojej e 91 - nie bardzo wiem tylko jakie ET dobrać by opona za bardzo nie odstawała - obecnie jest na granicy krawędzi błotnika - . - to jest co prawda 18tka, ale felga chyba jest i szeroka - a ET niestety nie wiem ...

Jak wstawie wysoki profil to dobrze byłoby aby felga miała większe ET ????

może ktoś podpowie ?? - jakie mieliście z tym doświadczenia???

Opublikowano
no właśnie, czytałem wiele osób sztywno trzyma się zaleceń fabrycznych - pewnie mają rację, jednak planuję włożyć 225/50/17 do mojej e 91 - nie bardzo wiem tylko jakie ET dobrać by opona za bardzo nie odstawała - obecnie jest na granicy krawędzi błotnika - . - to jest co prawda 18tka, ale felga chyba jest i szeroka - a ET niestety nie wiem ...

Pytanie po co?

Pomijac potencjalne problemy z DSC, przeklamania predkosciomierza, auto bedzie sie bardziej bujalo na zakretach. Przy duzym obciazeniu mozesz spodziewac sie jakis przycierek, kol o nadkola.

Opublikowano
Pytanie po co?

a kolega nie jeździ w PL ???

potrzebuje większego komfortu, obawiam się ze przy 225/45/17 będzie wciąż za twardo :cry:

Opublikowano

a kolega nie jeździ w PL ???

Jezdze i wiem, ze przesadzasz.

potrzebuje większego komfortu, obawiam się ze przy 225/45/17 będzie wciąż za twardo :cry:

To pozostan przy 16".