Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chciałem tutaj opisać sytuację, która mnie spotkała, bowiem niebywałemu szczęsciu zawdzięczam, że nic się nie stało.

Z nadzieją, że ktoś może mieć podobny przypadek i żeby tego nie bagatelizować.

Otóż jakieś 60tys. km temu zapalił mi się check i komunikat na kompie "proszę zakręcić korek wlewu paliwa". bład wykasowałem, jeździłem dalej, po jakimś czasie znowu i znowu i znowu...

Na kompie w BMW pokazał nieszczelność w układzie odprowadzania oparów (wersja USA). Dałem całe auto do przejrzenia, rozebrali wszystkie przewody odprowadzające opary i nic.

Wszystko było ok. Po jakimś czasie znow check i to samo. Wymieniłem zawór upuszczający opary, nic nie dało, przyszedł czas na korek wlewu, pózniej na pompę badającą szczelność za kilka stówek itd.

I tak sobie jeżdżę do kontrolki się przyzwyczaiłem, do czasu kiedy miałem trochę luzu i powiedziałem sobie dość.

Zaprowadziłem auto do warsztatu i kazałem wywalić zbiornik. Roboty z tym było na cały dzień... wał, wydechy itp.

Po wyjęciu co się okazało?

http://motohobby.pl/x5/2.JPG

Jak widzicie słaby styk w kostce wypalił w pompie paliwa dziurę... kostka była tak stopiona, że nie nadawała się do niczego - jedna bryła plastiku.

Nie wiem jakim cudem opary nie wybuchły ale jak to zobaczyłem to mi się włosy najeżyły...

Edytowane przez ignacd
Opublikowano
Nie wiem jakim cudem opary nie wybuchły

Bo była jeszcze za niska temperatura ( paliwo chłodziło) i w tym miejscu brak tlenu.

Tak czy tak to dobra przestroga i jak powiadasz

jak to zobaczyłem to mi się włosy najeżyły...

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.