Skocz do zawartości

Przepustnica w kolektotrze CO TO??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno chłopaki mi naprawiali silnik i zauważyli ze mam uszkodzoną jakąś plastykową przepustnicę (pokrywkę) w kolektorze ssącym, jeśli dobrze zrozumiałem to w dolnym kolektorze. Czy ktoś wie co to jest? I czy ta się tylko to wymienić..... Może ktoś posiada cos takiego do mojego autka?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Hmmm dlugo sie zastanawialem czy odpowiadac na to pytanko czy to nie jaka podpucha.

Przepustnica to takie cudo co otwiera doplyw powietrza (w pewnym sensie) do silnika. Jezeli chcesz to zlokalizowac to idz za linka od gazu. Tylko nie pisz ze nie wiesz co to jest ;)

Opublikowano
Tzn bardziej mi chodzi o to czy dostanę samą ta przepustnicę czy występuje ona jako osobna część, czy tylko z całym kolektorem? Znajomy mi w sumie tylko napomkną ze powinienem to wymienić. A ja tak sobie właśnie próbuje wykombinowac co to jest :).
Opublikowano

to jest klapka od systemu DISA (Dual Resonance Intake System) - elektroniczno-pneumatyczna regulacja długości kanału dolotowego.

Nie wiem czy masz lpg ale jesli masz to rozsypala sie pewnie od jakiegos fukniecia ze to tak nazwe. I tak masz sporo szczescia bo czasami potrafi sie tak rozleciec ze wpadnie w dolot albo czesc klapki albo srobka od niej i wtedy jest PROBLEM !

Z tego co sie orjentuje to nie kupisz samej klapki bo wystepuje z calym dolnym kolektorem cena chyba nie jest bardzo porazajaca ale w tym momecie nie wiem ile wiec nie bede zgadywal. Mozesz tez probowac szukac uzywki.

Bez tego tez bedzie dzialac ale silnik ma gorsze osiagi.

Jak chcesz cos wiecej wiedziec o DISA to wpisz w wyszukiwarke cos kiedys o tym bylo.

pozdr

Opublikowano
System ten nazywa się także DUAL RAM i występuje w wielu autach; żeby nie szukać daleko to w niektórych lanosach, oplach, fordach i t.p i zmienia nie tyle długość co objętość kanałów dolotowych. W 4 cyl. dzieli kolektor na 2+2 kanały lub łączy wszystkie cztery razem, otwierając przepustnice między kanałami i zwiększając objętość(długość). Ma to na celu poprawę zjawisk falowego przepływu powietrza i działa podobnie jak zmienne fazy rozrządu.