Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam bmw e91 320i 150km z grudnia 2006r.Mam problem z sonda lambda wyskakuje mi check silnika po podlaczeniu pod INPE mam komunikat o uszkodzeniu sondy za katalizatorem BANK 2 i tu zaczyna sie mój problem ... bank2 mowi nam o drugi rzedzie cylindrów tylko który jest pierwszy a który jest drugi . mam silnik n46b20b czterocilindrowy kolektor jest zrobiony : 1 i 4 cylinder do jednego kata sonda przed sonda za ; 2 i 3 cylider do nastepnego kata sonda przed i za . moje pytanie brzmi która to sonda BANK 2 Pozdrawiam
Opublikowano
dzięki wielkie :) jutro wymiana ale koszt mega 350zł :cry:

za 350 zl to sonda universalna Boscha (http://www.iparts.pl/czesc/sonda-lambda,bmw,3-e90-od-2005-01,325i-218km,16-5389-18450-100793-0-30-0258986602.html#numery-oem. Orginal kosztuje 1000zl, a dobry zamienik : od 500 do 800 zl, ale brac sonde universalna do bmw E90 to moze sprowokowac duze wydatki (to kontroluje tyle parametrow ktore jezeli nie sa dokladnie skontrolowane, moge cie naprawde drogo kosztowac jak na przyklad VANOSY (1500 zl sztuka) lub nawet Katalizatory (4000 zl sztuka)).To troche zbyt skomplikowane auto. Czesc bedzie dzialala ale nie wiesz czy bedzie podawala prawidlowe informacje. Wedlug mnie powinienesc wziasc przynajmniej dedykowana sonde (500 zl mniej wiecej). A jak chodzi o sonde lamba i czeststliwosc z jaka sie psuje to bym wzial orginal aby miec 2 lata gwarancji.

poszukalem w google i znalazlem to, gosc jest takiego samego zdania co ja :

http://motofocus.pl/technika/9428/wymiana-sondy-lambda-dlaczego-nie-warto-oszczedzac-na-jakosci

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Sonda nie została kupiona universalna tylko o tym samym numerze co stara . W intercarsie po zniżkach chcieli 550 w Focie po zniżkach 350 zaznaczę że mówimy o tej samej sondzie . Ostatnio tak samo miałem kupując zestaw sprzęgła do Passata B6 i tu w intercarsie chcieli 2600zł za komplet a w Focie za zestaw Sachs'a zapłaciłem 1500 . Także wystarczy poszukać i znajdzie się taniej :) Oczywiście nie krytykuje sklepu interćars bo wiekszość rzeczy mają na miejscu i większości przypadków ceny są niższe od innych dystrybutorów części w mieście . :wink:

ps. A oryginał po rabacie 8% kosztuje 790 dane ze strony : http://www.super-bmw.pl/11787547313-sonda-monitor.-lambda.html

Opublikowano
Faktycznie, w zaleznosci od silnika cena sa rozne i sa duze roznice. ale mozesez dac dokladna referencje czesci za 350 ?

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam koledzy, ja mam ciagle bląd P430, ale nie moge nigdzie znalezc gdzie takowa sonda ktora odpowiada za błąd sie znajduje, mozecie mo jakos z tym pomóc ? mam bmw e90 320i 07/2005
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
możesz kolego cos więcej napisac ? wyczytałem na forum ze to błąd od kata i czasami pomaga zmiana sondy, wię tak zrobiłem. myslisz ze na 100% kat do wymiany ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wysoka zawartość paliwa w mieszance może prowadzić do błędu niskiej sprawności katalizatora, albo katalizator już na końcu
Opublikowano
no moim zdaniem jakby sie kat konczył to raczej dwa na raz a nie tylko jedna strona, ale to tylko moja teoria ;p moze to być np od wtrysków ? którys leje i dlatego sie to tak objawia ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no moim zdaniem jakby sie kat konczył to raczej dwa na raz a nie tylko jedna strona, ale to tylko moja teoria ;p moze to być np od wtrysków ? którys leje i dlatego sie to tak objawia ?

No napisałem, że od niewłaściwej mieszanki. Jeśli wtryskiwacz leje, no to już inna mieszanka

Opublikowano

narazie nie mam mozliwosci sprawdzenia wtrysków. a zakładając ze wtryski są dobre to może przyczyna leżec gdzie indziej ? czy juz tylko kat walniety. Wole najpierw zebrac informacje a pozniej działać :)

pozdrawiam kszyhuu

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Nie chciałem zakładać kolejnego wątku, więc postanowiłem podłączyć sie pod ten.

Posiadam E91 320i N46 i ostatnimi czasy pojawia mi sie w INPA błąd 2CA2 CDKHSVSA - heating lambda sensor of front cat (shearing stress).

Liczę się z zakupem nowej sondy, jednak w katalogu pokazują się dwie pozycje sond przed katalizatorem ("Sonda lambda, czarna 11 78 7 530 282" oraz "Sonda lambda, szara 11 78 7 512 985").

Czy po samym rodzaju błędu można zidentyfikować o którą sondę chodzi?

Jeżeli jest na to jakiś sposób (bez demontażu sond) będę wdzięczny :)

Pozdrawiam,

Robert

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, też mam błąd sondy przed Katem i się zastanawiam czy wymieniać sondę czy kat. Błędy to 2ca3 i 29f5.

AUDLYdZ