Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ,

mam e91 330i , wyskoczyl check engine , warsztat wymienil sondy , check znowu wywalil , aso po 2 tygodniach sie poddalo wywala takie błedy:

2C7E

2C2B

A3A0

Moze sie ktos orietuje co to moze byc , auto obecne stoi w 3 serwisie nikt nic nie wie , dzieki za pomoc

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dwia pierwsze to bedy sond lambda

ostatni to problem z telematyka (nie zwiazany z dwoma pierwszymi)

mozesz rozwinac ? co serwis nie rozumie ? to Aso ? specjalista BMW ? czy feu vert lub pan kazio w garazu

jaki sa objawy czy nie ma zadnych oprocz check engine ?

jaki rok i przebiego ? inne objawy ? nadmierne spalanie ? problem z silnikiem ? lyka olej ? samochod sie trzesie ?

troche wiecej info plz

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
aso bmw inchcape nie zdiagnozowalo problemu, sondy sa nowe i sa ok, auto 2006 czerwiec,150000, wiecej pali, lekko sie tzesie szarpnie przy ruszaniu, czasem obroty przyfaluja
Opublikowano
aso bmw inchcape nie zdiagnozowalo problemu, sondy sa nowe i sa ok, auto 2006 czerwiec,150000, wiecej pali, lekko sie tzesie szarpnie przy ruszaniu, czasem obroty przyfaluja

ok, rozumie ze inchape sobie z tym nie poradzil, gdzie byles wczesniej ?

Kilka pytan :

czy czasem jak zapalasz auto sie trzesie z falujacymi obrotami ? jezeli zgasisz i odnowa odpalisz to jesty ok ?

czy wymieniales katalizatory niedawno lub w ogole ? jak tak kto to robil aso czy ktos inny ? (aso to zla wiadomosc)

Masz miernik elektroniczny w aucie oleju, co ile dolewasz olej ? czy przypadkiem nie dolewas litr na 1500 km lub czesciej ? powyzej litra na 5000 KM to nie bedzie klopot

Czy masz jakis autorski system wydechowy (sportowy lub tym podobne) lub czy masz jakis sportowy filtr powietrza ?

Dlaczego wymieniles sondy lambda ? czy poprzednie byl juz martwe (sprawdzone pomiarowo a nie przez komputer) ? czy jeszcze je masz ? jaka byla przyczyna zdiagnozowana padniecia sondy lambda czy nikt tego nie zrobil ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
nie wymianialem katalizatorow, oleju bierze bardzo malo litr na 5000km, wydech bmw nic nie zmieniane filtr tez ori , wymienialem sondy bo sie swiecil check i acs raszyn wymienil mi je niestety check nie znikną, pewnie byly dobre ale teraz juz nic nikomu nie udowodni
Opublikowano (edytowane)
nie wymianialem katalizatorow, oleju bierze bardzo malo litr na 5000km, wydech bmw nic nie zmieniane filtr tez ori , wymienialem sondy bo sie swiecil check i acs raszyn wymienil mi je niestety check nie znikną, pewnie byly dobre ale teraz juz nic nikomu nie udowodni

Sondy sie wymienia przy 160000 najpozniej lub co cztery lata prewentywnie. Nie sadze by Raszyn ci wymienil Sondy ktore dzialaly, to zupelnie nie ten styl. Jezeli check nie zniknal, co ci powiedziel w raszynie ?

- Czy slyszysz jakies dziwne odglosy z silnika typu tutaj :

jezeli tak to katastrofa.

komputer ci sygnalizuje ze jest problem z sonda przed katalizatorem i po katalizatorze, sondy sa nowe i dobrze zainstalowane a wiec problemy moga byc :

- niedroznosc obu katalizatorow (to bardzo drogie) - dlaczego ? hmm zly olej, zbyt rzadko wymieniany lub duzo gorzej

- problem z Vanosami (to taniej niz katalizatory ale powod moze byc ten sam)

Na jakim oleju jezdzisz ? co ile wymieniasz ?

Wedlug mnie wracaj do Raszyna i kulturalnie popros aby zastanowili sie co moze sie dziac. Jezeli powiesz ze wymieniles sondy i znowu ci wywalilo sondy na checku, nie chce mi sie wierzyc ze nie zaczna sie zastanawiac co moze sie dziac.

Jeszcze przed tym bym zrobil update softu silnika (700zl mniej wiecej w bimmer retrofit na gaddy) bo mozesz miec bardzo stary soft ktory nie do konca jest kompatibilny z nowymi sondami ktore teraz podaja bledne informacje a i tak powinno sie go zrobic (ostani soft jest czerwca z tego co pamietam i nie bedzie juz nowych)

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
silnik mi tak nie pracuje, działa prawidlowo zadnych dziwnych dzwiekow, to tez nie sa katalizatory bo byly sprawdzane, a wlasnie acs chcial wymienic po sondach katy, (byłem 3 razy w acs po wymianie sond i tez sie po glowie drapali) olej czesto wymieniany max 10tkm castrol 5w30
Opublikowano
silnik mi tak nie pracuje, działa prawidlowo zadnych dziwnych dzwiekow, to tez nie sa katalizatory bo byly sprawdzane, a wlasnie acs chcial wymienic po sondach katy, (byłem 3 razy w acs po wymianie sond i tez sie po glowie drapali) olej czesto wymieniany max 10tkm castrol 5w30

ok to tak jak dopisalem zacznij od softu w takim razie bo to moze byc glupi blad komputera (update w Bimmer retrofit, 600/700 zl). Czy sondy sa orginalne BMW ? Jezeli tak to jedz to Fusa z gwarancja i cie nie obchodzi maja dzialac, zaseguruj czy to nie moze byc problem komputera to moze uda sie ci dostac wymiane softu gratis bo dla nich to taniej niz reklamacja nowej czesci i mniej klopotliwe. Nie daj sobie nic wymieniac na oslep, to nie loteria.

olej nie jest przyczyna bo moze nie najlepszy ale dobrze wymieniany.

Jezeli pojedziesz na Gajdy (Bimmer retrofit) na wymiane softu to niech jednoczesnie ci zrobia disgnostyke bo sie znaja na elktronice moze oni bede wiedzieli.

Jak stwierdziles ze katlizatory sa sprawne oprocz ze nie wywala bledu w kompie ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
sondy sa orginalne , a katalizatory byly testowane w inchcape tak jak kolektory , i sa w dobrym stanie,oczywisce nie bede dzialac na slepo , wlasnie dlatego nie pozwolilem acs zeby kupowac po 3,5 tysia za katalizator i bylo by bez zmian, auta teraz jest w konstancinie w servicemile do srody jak nic nie wskuraja pojade do fusa
Opublikowano (edytowane)
sondy sa orginalne , a katalizatory byly testowane w inchcape tak jak kolektory , i sa w dobrym stanie,oczywisce nie bede dzialac na slepo , wlasnie dlatego nie pozwolilem acs zeby kupowac po 3,5 tysia za katalizator i bylo by bez zmian, auta teraz jest w konstancinie w servicemile do srody jak nic nie wskuraja pojade do fusa

nie bylo pytania, napisales ze auto bylo z czerwca, czy czerwiec to rejestracja czy produkcja czy morzesz podac ostatnie 7 cyfr Vin ?

Edytowane przez Rivasi

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
czerwiec

osttanie 7 cyfr Vin lub jezeli mozesz tak dla spokoju zeby wyeliminowac mozliwy inna przyczyne numer czesci glowicy

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
0ah33523

sprawdz vin prosze bo to nie jest dobry format Vinu

Vn moze miec 3 formy :

GN09633 - 2 litery i 5 cyfr;

B656454 - 1 litera i 6 cyfr;

2233446 - 7 cyfr.

a nie 1 cyfre 2 litery i 4 cyfr, po winie znajde numer glowicy.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
dzwonil mechanik 3 wtryski sa do wymiany , dwa dzialaja poza skala jeden granicznie , widzialem ze pracuja wczesniej jak sondy byly wymieniane ale zmienili wtedy adaptacje i ze niby wszystko ok bylo ? czy moga byc wtryski winne wszystkiemu , bo serwis gwarancji nie da ze zniknie check engine ???
Opublikowano
Z innej beczki...niedawno miałem problem z rozrządem w swoim 318i...też zawitałem do ACS w Raszynie ale dopiero w SERVICEMILE w Konstancinie autko mi szybko naprawili :) Podjedź do Konstancina i zobaczysz że furę Ci zrobią jak trzeba. Pozdro!
Opublikowano
dzwonil mechanik 3 wtryski sa do wymiany , dwa dzialaja poza skala jeden granicznie , widzialem ze pracuja wczesniej jak sondy byly wymieniane ale zmienili wtedy adaptacje i ze niby wszystko ok bylo ? czy moga byc wtryski winne wszystkiemu , bo serwis gwarancji nie da ze zniknie check engine ???

Sa dwa podejscia, albo wierzysz serwisowi ze wtryski sa padniete i czy jest to przyczyna czy nie lampki check engine to trzeba je wymienic albo masz watpliwosci... Dla mnie jest trudne do przyjecia jak ktos mi mowi sprobujmy wymienic to, moze zadziala ale to i tak pan bedzie placil, jezeli nie zadziala to trudno. Troche system, rob swoje, ryzyko jest twoje...

ja bym zapytal najpierw mechanika dlaczego uwarza ze to moze byc przyczyna (jaka jest przyczyna, zwiazek miedzy wyswietlanym komunikatem a wtryskami) i sprawdzil odpowiedz na forach polskich i zagranicznych, jezeli cos koreluje no to proba, jezeli wyglada mi to od czapy... to brak proby.

Jaki koszt tej proby ?

Adaptacja nie zabija wtryskow a wiec jezeli dzialaly nie dawno, dlaczego by mialy potem nie dzialac, no chyba ze to inny temat...

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
ah33523

Twoj siilnik oprocz tego ma znana przypadlosc w N52 do 2008, zle zaprojektowana glowice, nie podales objawow ktora ona zazwyczaj wywoluje ale prawdopodobnie wszystie objawy nie sa jeszcze znane i fakt ze ja masz i tak jest.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
tak jest i tak jak napisales , wszystko trzyma sie kupy dlatego sie zgodziłem, moze to byc to, a skoro zle chcodza trzeba wymienic koszt 1350pln , jakie sa inne objawy glowicy ?
Opublikowano
tak jest i tak jak napisales , wszystko trzyma sie kupy dlatego sie zgodziłem, moze to byc to, a skoro zle chcodza trzeba wymienic koszt 1350pln , jakie sa inne objawy glowicy ?

napisz jak skoncza czy pomoglo, to sobie zapisze w moim vademecum.

JAk teraz sie zastanawiam i mowisz ze wymieniono ci Sondy a tera mechanik ci wymienia wtryski, czy przypadkiem nie zapomniales Dalt wymienic filtra z weglem aktywnym ? (nie mylic z filtrem kabinowym z weglem aktywnym. ja mowie o numerze czesci 6 764 046) Filtr z weglem aktywnym wymienia sie zazwyczaj co 150000 KM (w polsce bym powiedzial co 100000 KM biorac pod uwage jakosc paliwa) bo komputer dlugo moze nie sygnalizowac problemu a pomiedzy ekektami mozliwymi zle dzialajacego filtra z weglem aktywnym jest problem z wysiadajacym bezosredim wtryskiem paliwa (rzadko) i zepsuciem sond lambda (juz dosyc czesto). Czy czujesz smak napalmu o poranku jak odpalasz swoje auto ?

a sa ludzie ktorzy wycinaja ta czesc... a potem sie dziwia ze im caly system zasilania paliwem pada przy 200000.

Objawy (moga wystapywac wspolnie, pojednyczno lub jedna po drugiej), ----> oznacza konsekwencje

problem jest dlugodystansowy, zaczyna wystapiwac w zaleznosci od silnika przy 80000 lub 150000 s sie nasila.

Na E90, znajdziesz mnostwo postow na ten temat, tutaj moj ktory na szybko rezumuje problem post http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=224032&start=15 a tutaj problem prasy profesjonalnej na ten temat http://motoryzacja.interia.pl/samochody/producenci/news/wydal-220-tys-zl-na-nowe-bmw-a-po-przebiegu-87-tys,1759990,320..

Z tego co ustalil AdrianCB, problem jest z glowica od czerwca 2006 do 08-2008, tylko to sa daty produkcji glowic a nie znam sposobu produkcji BMW a wiec nie wiem czy jak mowia od czerwca do znaczy glowice zrobione od czerwca czy samochody od czerwca, wedlug twojego vinu masz juz wadliwa glowice ale jestes dokladnie w miesiacu granicznym a juz sobie zdalem sprawe ze software online nie jest zawsze 100% zetelny, zdazaja sie pomylki bo tu nie chodzi o numer czesci tylko o jej numer seryjny.

Tak na szybko (miedzy nawiasami skala problemu lub jego konsekwencje) :

- (estetyka) Czesto problem ale nie zawsze zaczyna sie od metaliczny stukow popychaczy (video) ----> nieprzyjemny odglos z silnika.

- (przy pojawieniu sie problemu problematyka znikla, ASO BMW powie ze do litra oleju na 1000 to norma, po 60000 KM katastrofalna) nagle ubytki oleju bez wyciekow. poziom skacze z 5 na 3 a potem na 1. Na poczatku srednia utrata oleju mniej wiecej 1L/ 4000 na koncu, 1L/800 KM. Bardzo zlym objawem jest rownierz skakanie w obie strony czyli z 5 na 3 potem wzrost na 4. ----> jeden po drugim padaja Vanosy, katalizatory, sondy lambda bew wyraznej przyczyny (zla geometria glowicy prowadzi do nieprawodliwej cyrkulacji oleju). Brak wymiany rozdzielnika oleju w prawidlowych odstepach poteguje jeszcze ten efekt, jednak jego wymiana, tylko zmniejszy na chwile ubytki oleju, wroca ponownie jak tylko odma znowu sie zatka. Weze doprowadzajace i odprowadzajace z odmy sa rownierz w stanie zlym (do wymiany)

Inne posrednie problemy wywolane zla cyrkulacja oleju : na poczatku spadek mocy (trudno odczuwalny bo progresywny), kontrola kompresji wykazuje moze wtedy wykazac nie rowna kompresje w cylindrach (ale nie jest on wywloana nieszczelnoscia cylindra tak naprawde),potem nierowna praca silnika i wypada blad zaplonu na jednej lub dwoch cewkach. Jezeli mechanik nie skontroluje cewek to je wymieni a problem bedzie trwal. Problem lezy w swiecach ktore z pozoru wygladaja dobrze a dopiero po odkreceniu okazuje sie ze sa w stanie agonalnym, to wszystko przez nagar ktory zebral sie w tlokach.

- Podwyszone spalanie i zla praca silnika czesto przypisywane zbyt pochpopnie jakosci paliwa lub mieszance.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano
Z tego co ustalil AdrianCB, problem jest z glowica od czerwca 2006 do 08-2008, tylko to sa daty produkcji glowic a nie znam sposobu produkcji BMW a wiec nie wiem czy jak mowia od czerwca do znaczy glowice zrobione od czerwca czy samochody od czerwca, wedlug twojego vinu masz juz wadliwa glowice ale jestes dokladnie w miesiacu granicznym a juz sobie zdalem sprawe ze software online nie jest zawsze 100% zetelny, zdazaja sie pomylki bo tu nie chodzi o numer czesci tylko o jej numer seryjny.

czyli jest szansa ze tego nie mam ?