Skocz do zawartości

[E39] Wymiana oleju w skrzyni automatycznej opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich,ostatnio zauważyłem że w moim aucie trochę przeciąga biegi,a przy ostatnim szarpnie,dodam że skrzynia normalny prosty automat a silnik to poczciwy Tds :D Rozmawiałem z kilkoma ludźmi o wymianie filtra i oleju w skrzyni,i nie którzy "Znawcy" przestrzegają przed tym,twierdząc iż skrzynia może przestać w ogóle działać. Co o tym sądzicie ?? Jakie są wasze opinie ?? Ktoś miał taki przypadek ??
Opublikowano
Generalnie wiele osób wymienia olej, bo skrzynia już ledwo zipie i później piszą, że im się skrzynia rozsypała po wymianie oleju... Masz dwa wyjścia w twojej sytuacji. Albo skrzyni się poprawi i będzie jeszcze długo szczęśliwa, albo wykopyrtnie i będziesz szukał nowej. Poprawna wymiana oleju może tylko pomóc, kwestia tylko na jak długo..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozumiem że radzisz nie wymieniać ??

Chodzi o to, żebyś wiedział z czym się wiąże wymiana.

Jeśli na bieżąco wymieniałeś olej, to wymieniasz na spokojnie, gorzej jeśli w skrzyni siedzi jeszcze ten, co go zalali w fabryce, wtedy ryzyko usterki rośnie, gdyż świeży olej jak zacznie wypłukiwać syfy, to może narobić bałaganu.

Opublikowano
No i właśnie Panowie tego nie wiem,samochód posiadam od roku czasu a ostani serwis był w 2007r. Nie wiem co robić,skrzynia raczej się sama nie naprawi a na ciepłym jak się rozgrzeje ładnie zmienia biegi. Dodam że przeciąga i szarpie ostatni bieg tylko na "D" na Sporcie jest normalnie i idzie jak powinnien.
Opublikowano
Opublikowano
Tez stoje przed dylematem czy zmienic olej czy nie. Mam auto juz z 6 miechow i dalej nie wiem co robic. Tylko ze jak narazie skrzynia chodzi ok.
Opublikowano

Olej się wymienia. Koniec i kropka!

Oczywiście można kombinować i nie ruszać, ale potem z reguły coś się popsuje kilkaset km od domu i już nie ma czasu na zastanawianie.

Tylko trzeba kogoś kto to umie robić, bo zwykle wszystkie serwisy robią wymianę na ciepło i potem się okazuje, że oleju wlali za mało, albo nie oczyścili miski lub nie wymienili filtra.