Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem skąd miałeś te Dunlopy, albo z jakim bieżnikiem.. OStatnią zimę przelatałem na takich. Dla mnie to dobre opony, też mają homologację BMW. Teraz to będzie ich drugi sezon.

Hey!

Ztakimi kupiłem auto - opony z 2009 ROF - bieżnik twardy jak kamień - średnia głębokość bieżnika. Już kupiłem Conti - bieżnik bardzo podobny ale guma całkowicie inna - miękka.

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
  • Odpowiedzi 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie wiem skąd miałeś te Dunlopy, albo z jakim bieżnikiem.. OStatnią zimę przelatałem na takich. Dla mnie to dobre opony, też mają homologację BMW. Teraz to będzie ich drugi sezon.

Hey!

Ztakimi kupiłem auto - opony z 2009 ROF - bieżnik twardy jak kamień - średnia głębokość bieżnika. Już kupiłem Conti - bieżnik bardzo podobny ale guma całkowicie inna - miękka.

Pozdrawiam!

no to co sie dziwisz... ROF to nie jest najlepsze rozwiazanie na zime ... pozatym 4 letnia guma w BMW robi roznice...kup nawet cos sredniej klasy ale nowe i bedzie przepasc w ruszaniu na sniegu .Ja mam na 1ce Conti 3 letnie i sie slizgaja wysokosc bieznika 6.5mm :D ida wtym roku na handel .

Opublikowano
Mialem kupic nokiany wr d3 ale po przeczytaniu wypowiedzi forumowicza nt problemow z drganiami po ich zalozeniu chyba odpuszcze... Pytam jeszcze sprzedawcow czy wr a3 tez maja produkowane z rosji jesli bedzie to samo to raczej polece w strone conti.
Opublikowano

Jeden użytkownik napisał, że ma problemy z Nokianami i już panika. Ja miałem dal przykładu poważne problemy z Bridgestone RE50A. No i co? Zareklamowałem, wymienili. Po tym jak zużyłem jeden komplet drugi też kupiłem Bridgestone i ten komplet już był bez wad (model taki sam).

Tak więc nie ma reguły. To jest taka masówka, że każdemu producentowi może się trafić - wtedy opony się reklamuje i po problemie. Nawet nie wiem czy je sprawdzają. Reklamacje uznali dziwnie szybko, pomimo tego, że jedna opona była przebita. Po zdjęciu z samochodu wyjąłem z jednej pokaźnego gwoździa :norty:

Pozdrawiam

Opublikowano
Tobie uznali szybko a drugiemu koledze co pisal mowili, ze sie przedluzy do 48 dni. Nie liczyl bym na szybka reklamacje zreszta nawet jak bedzie 2 tygodnie to na czym jezdzic przez ten czas?... Juz lepiej dolozyc te 3 paki i miec raczej spokoj - o conti nikt nie pisal o takich klopotach i nie maja fabryki w rosji:)
Opublikowano

Bridgestone też nie były z Rosji ;)

Jak to na czym będziesz jeździł? Na nowych oponach. Ja dogadałem się tam gdzie je kupowałem i oddawałem na reklamację, że kupuję nowe jednak po uznaniu reklamacji oddają mi pieniądze za ten drugi komplet. Tak też się stało. Nawet gdyby reklamacja nie została uznana, to przecież nie będę jeździł dalej na bijących oponach i czekał, aż poleci zawieszenie. Trzeba sobie radzić w życiu.

Teraz jestem mądrzejszy i z oponami jadę od razu na wyważarkę z testem drogowym. Wtedy od razu wiadomo, czy z oponą oraz felgą jest na pewno wszystko w porządku.

Pozdrawiam

Opublikowano

Hey!

Pozdrawiam!

no to co sie dziwisz... ROF to nie jest najlepsze rozwiazanie na zime ... pozatym 4 letnia guma w BMW robi roznice...kup nawet cos sredniej klasy ale nowe i bedzie przepasc w ruszaniu na sniegu .Ja mam na 1ce Conti 3 letnie i sie slizgaja wysokosc bieznika 6.5mm :D ida wtym roku na handel .

Hey!

Kupując nowe opony możesz dostać tzw. opony pełnowartościowe wyprodukowane nie więcej niż 36 miesięcy temu (są one traktowane jako nowe) no i w najgorszym wypadku możesz dostać na starcie 3 letnie nowe opony, jeden sezon i już są stare:) Mimo wszystko nie sądzę aby guma po 4 latach była już do kitu...

Pozdrawiam!

Opublikowano
no ja bym 36 miesiecznych opon nie kupil w cenie zblizonej do takich 12miesiecznych - a jakby ktos chcial mi je sprzedac to poprostu bym ich nie przyjol . Nie kupilem nigdy opon ktorych DOT byl nawet z poprzedniego roku :!: , jak ktos sobie chce oprozniac zapasy to niech to robi na innym samochodzie/kliencie - place za nowa i chce miec nowa (oczywiscie nie z wczoraj) :roll: . Co do gumy... wszystkko zalezy od sposobu przechowywania. 4letnia guma zimowa ktora np chociaz raz zostala przegrzana (jezdzila w temp 15-20stopni celcjusza) nie jest juz tak dobra guma na snieg. Przyklad wlasnie CONTI ktore mam na 1er , kolejny przyklad to Dunlopy 5letnie ktore mimo bieznika raczej slizgaly sie po sniegu niz wniego wgryzaly. Kazdy robi jak uwaza. Opona letnia owszem dopuszczam i 5letnie jak sa w dobrym stanie. Jesli jednak chodzi o RWD i opony zimowe to u mnie max 3 lata.
Opublikowano

Hey!

Wiadomo - takich 36 miesięcznych też bym nie kupił ale jest masa ludzi, którzy o tym nie wiedzą i DOT im nic nie mówi, ale to osobna historia... Jeśli twierdzisz, że po 3 latach to już opona traci swoje właściwości i wiesz to z doświadczenia to trzeba rzeczywiście uważać jak sie je przechowuje itd.

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzisiaj dopatrzyłem się, że obecne letnie opony są z chin (made in prc) i że nie mam do nich absolutnie żadnych zastrzeżeń, zdecydowałem się również na chińszczyznę na zimę, na goodride sw608. Dam znać w trakcie zimy jak się sprawują i czy nie było problemu z ich wyważeniem.
Opublikowano

Tylko nie to. A już na pewno nie do BMW, którym rozwijasz nie małe prędkości.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano
Tylko nie to. A już na pewno nie do BMW, którym rozwijasz nie małe prędkości.

Pzdr

właśnie chodzi mi o to żeby się nie nadziać na jakieś dziadostwo, gadają że teraz technologia bieżnikowania to nie to co w latach 80ych. Wiadomo ze w zimę się nie szaleje ale zabić się nie mam zamiaru:/. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi oponami? Może ktoś użytkował?-opinie

Opublikowano
a co o tym sądzić, jeżeli ktoś mało w zimę jeździ nie pokonuje dużej ilości kilometrów?

http://allegro.pl/205-55r16-opony-bieznikowane-zimowe-markgum-gratis-i3550434761.html

jak mało jeździsz może być :mrgreen: , a jak mieszkasz w górach albo na terenach wiejskich tym bardziej :mrgreen: :mrgreen: tak poleca sprzedający... " Opona szczególnie polecana w góry i na tereny wiejskie. "

a na poważnie to odpuść sobie wszelkiego rodzaju nalewki, bieżnikowane itp. Kup jakieś używki w dobrym stanie a będzie bezpieczniej dla Ciebie i innych użytkowników dróg po których będziesz się poruszał.

Opublikowano
a co o tym sądzić, jeżeli ktoś mało w zimę jeździ nie pokonuje dużej ilości kilometrów?

http://allegro.pl/205-55r16-opony-bieznikowane-zimowe-markgum-gratis-i3550434761.html

jak mało jeździsz może być :mrgreen: , a jak mieszkasz w górach albo na terenach wiejskich tym bardziej :mrgreen: :mrgreen: tak poleca sprzedający... " Opona szczególnie polecana w góry i na tereny wiejskie. "

a na poważnie to odpuść sobie wszelkiego rodzaju nalewki, bieżnikowane itp. Kup jakieś używki w dobrym stanie a będzie bezpieczniej dla Ciebie i innych użytkowników dróg po których będziesz się poruszał.

chyba racja, muszę to przemyśleć...

Opublikowano

Witajcie,

Dylemat zimówkowy

mam standardowe felgi w swojej E92 325d czyli 8x17 Star Spoke 157, jednak problem jest taki iż ostatnio przybrała na mocy na 264KM i 602Nm, i obecnie w przypadku letnich opon na tyle 225/45/17 traci ostro na przyczepności.

Jakiej szerokości polecicie opony na zimę przy tej mocy i tej szerokości felgi ?

Niby BMW montowało do 335d -które jest porównywalne mocą również 225 na obie osie ale widzę co się dzieje w tej chwili przy tej szerokości a co dopiero jak będzie śnieg i lód?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie odpuść sobie bieżnikowane, szczególnie te, są one przystosowane do wkręcenia kolców, więc faktycznie jak mieszkasz gdzieś na wsi i masz śniegu/lodu po kolana na drodze, to wkręcasz kolce i jedziesz. A tak do jazdy po normalnych drogach będą słabe.

Ja kupiłem chińszczyznę:

http://allegro.pl/4x205-55r16-goodride-sw608-91h-zima-2013r-gratis-i3543914849.html

dziś już zamontowałem (na co dzień żona jeździ tym autem i mogę nie mieć czasu póżniej) i dla wszystkich forumowiczów informacja:

OPONY IDEALNIE SIĘ WYWAŻYŁY, BEZ PROBLEMÓW, CIĘŻAR NABIJANYCH CIĘŻARKÓW NA STRONĘ TO 15-25 gramów, więc przy feldze 16 cali to prawie nic!!!

Zobaczymy jak sprawdzą się zimą, dam znać naturalnie. Ale wstępnie polecam wszystkim.

Opublikowano

Witam !

Po przebrnieciu przez bezmiar internetu natknalem sie na opony HANKOOK. Jak dla mnie w stosunku cena- jakosc sa OK! :cool2:.

Jednak w sklepie internetowym , w ktorym zwykle kupuje opony jest dostepny model :

1. HANKOOK | W310 Winter i*cept evo | HANKOOK W310 205/55 R16 91 H - E, C, 2, 72dB | M+S

http://www.reifen-vor-ort.de/winterreifen/hankook-w310%20winter%20icept%20evo-2055516-63384/radius/20

oraz

2.HANKOOK | W442 Winter i*cept evo RS | HANKOOK W442 205/55 R16 91 H - E, C, 2, 72dB | M+S

http://www.reifen-vor-ort.de/winterreifen/hankook-w442%20winter%20icept%20evo%20rs-2055516-67942/radius/20

Te drugie maja bardziej agresywny bierznik , pozatym parametry te same :roll:

Czy ktos z szanownych kolegow mial do czynienia z zimowkami hankook ? Jakie opinie ?

Ktore opony byscie wybrali ?

Btw. Moja pierwsza zima na RWD. Raczej w moich okolicach nie ma duzo sniegu, ale jak nawali to po pachy tak przez tydzien albo dwa :mrgreen:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Witajcie,

Dylemat zimówkowy

mam standardowe felgi w swojej E92 325d czyli 8x17 Star Spoke 157, jednak problem jest taki iż ostatnio przybrała na mocy na 264KM i 602Nm, i obecnie w przypadku letnich opon na tyle 225/45/17 traci ostro na przyczepności.

Jakiej szerokości polecicie opony na zimę przy tej mocy i tej szerokości felgi ?

Niby BMW montowało do 335d -które jest porównywalne mocą również 225 na obie osie ale widzę co się dzieje w tej chwili przy tej szerokości a co dopiero jak będzie śnieg i lód?

zalezy czego oczekujesz... dobrej trakcji na asfalcie czy dobrej trakcji na sniegu... jedno troche wyklucza drugie. Na sniegu lepszcza przyczepnosc da Ci wezsza opona , przecezi tu nie bedziesz z butem w podlodze jezdzic... Na asfalcie ta opona wiadomo ze szybciej straci przyczepnosc. Generalnie taka moc + zima + RWD , trzeba jezdzic z glowa i wiedziec kiedy mozna wcisnac pedal do ziemi na maxa. 0-1 tu sie nie sprawdzi .

Ja u siebie mam podobny dylemat i rozwazam albo 225 albo 235 na tyl i przod 225. 245 w moim przypadku odpada bo na 17cali 245/50 robi tylko dwoch producentow i oba to ROF> :mad2:

Opublikowano

Witam, szukam opon do e90 , znalazłem nokian wr d3 kierunkowe

http://www.nokiantyres.com/opony-info?i ... kian+WR+D3

lub nokian wr a3 asymetryczne

http://www.nokiantyres.com/opony-info?i ... kian+WR+A3

zastanawiam się które wybrać pod tylny napęd niby lepiej asymetryczne , może ktoś z was poleci coś dobrego do bmw lub ktoś eksploatuje w swojej bmcceee

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego czytales wcześniejsze posty? Bylo juz o tych modelach opon pisane. Sam nawet wypowiadalem sie o wr a3 bo takowe używam.

🙃🙃

Opublikowano

czy ktoś montował opony węższe niż 225/45/17 do aut w których felga 17 to minimum?

czy to takiego auta podejdą felgi z e46 330d? mają one rozmiar 7x17 i opone 205/50/17. Różnica w wielkości tej opony do oryginalnych to 0,4%.