Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam borykam się z następującym problemem, jakim jest brak świateł stopu. Wyświetla się komunikat ''Bremsli Elektrik''. Sprawdziłem bezpieczniki, i światła, które nie są przepalone, a więc winowajcą musi być czujnik, którego lokalizacja jest mi obca.

Jeżeli ktoś byłby w stanie wskazać mi miejsce 'pobytu' czujnika, ale nie schematem bo taki też posiadam to byłbym wdzięczny

Drugą sprawą w jakiej potrzebowałbym rady jest 'ogrzewanie przedniej szyby'. Moja jest pęknięta i kwalifikuje się tylko do wymiany, i nie wiem czy jest to wersja z ogrzewaniem czy bez, niby widnieje przycisk od tego wynalazku, lecz nie wiem czy to działą i czy to jest to .

Z góry dziękuję za pomoc, i przepraszam za formę. Później dołączę zdjęcia. Pozdrawiam :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujnik stopu jest pod pedałem stopu. Trzeba zanurkować i z pewnością go znajdziesz.

Co do ogrzewanej szyby to są dwie kwestie

- nadmuch na przednią szybę po wciśnięciu przycisku na panelu, nie ma to nic wspólnego z rodzajem zamontowanej szyby

- strefa grzewcza na szybie znajdująca się w obrębie wycieraczek, tak aby wycieraczki nie przymarzły do szyby - i najpewniej o to pytasz

Zobacz czy masz te paski grzewcze "pod" wycieraczkami i będziesz wiedział czy szyba jest podgrzewana.

pzdr

yaz

Opublikowano

Właśnie, ze schematu wynika inaczej i już nurkowałęm, ale dodam zdjęcia bo nie mogłęm go dokładnie zlokalizować :)

Tak pytam o tą strefe w okolicach wycieraczek, teraz nie mam zdjęć, ale jeżeli się nie myle to jest to na guziku z grafiką prostokątu i 'falującego powietrza'. Pytam bo mam do wymiany szybę i nie wiem jaką kupić :)

Jak sądzisz bardziej opłaca się oryginalną używaną, czy nową ale jakiejś innej firmy ? :)

Z góry dzięki za odpowiedź :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź TUTAJ lokalizację czujnika. Element 24.

Film pokazuje też mniej więcej gdzie go szukać. To jest e30 ale idea jest ta sama.

TUTAJ trochę informacji na temat naprawy samego czujnika.

Co do szyby. To podgrzewanie strefy wycieraczek działa na podobnej zasadzie jak ogrzewanie lusterek, z tego co kiedyś się interesowałem tematem. Przyciskiem na panelu sterującym uruchamiasz nadmuch na przednią szybę, który m.in. wspomaga podgrzewanie strefy wycieraczek.

Nowe szyby chyba nie mają takiej strefy podgrzewania, ale w przeciwieństwie do ori używanych nie są porysowane przez wycieraczki.

Swego czasu BMW wyprzedawało ori szyby do e32. Zadzwoń do aso i zapytaj, może jeszcze je mają.

pzdr

yaz

Opublikowano

Wielkie dzięki, udało mi się go zlokalizować (trudniej z wyciągnięciem, ale jutro na spokojnie z nim powalcze). Widziałem wcześniej ten schemat, ale nie mogłem go przenieść na wnętrze :) Dzisiaj robiłęm zdjęcia co do podszybia wygląda ono tak : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28049e083e8cb6e4.html

Natomiast deska : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/35e5f76838330573.html

Czyli jaka szyba by tutaj podeszła ? Z góry dzięki za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdjęcie podszybia niewiele pokazuje, ale można wnioskować, że nie masz strefy grzewczej pod wycieraczkami.

Spójrz TUTAJ na przedostatnie i ostatnie zdjęcie szyby.

Widać wyraźnie paski podobne do tych, jakie są w tylnej szybie. U Ciebie takich chyba nie ma.

Nawet gdybyś je miał to i tak możesz założyć szybę bez tych pasków, bo jak już Ci dwukrotnie napisałem, nie mają one nic wspólnego z ogrzewaniem przedniej szyby uruchamianym, pokazanym przez Ciebie, przyciskiem na panelu.

pzdr

yaz