Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czy do kompakta e 46 z silnikiem m54b25 da rade dopasować jakąś skrzynie 6 biegową? znalazłem filmek i tam zdaje się jest 6 na you tube

BMW E46 325ti Compact - Top speed vmax (downhill!)

Opublikowano
W kmpaktach 325ti od pewnego roku była montowna skrzynia 6-cio biegowa, taka sama jak w E46 330i i E6x 520i, 525i i 530i z początku produkcji (silnik M54).
Opublikowano
na real oem niby skrzynia 6 jest jako opcja ale chyba trzeba tez zmienic sterownik silnika zeby rozpoznal ze jest skrzynia 6
Opublikowano
ok dzięki może coś się zaradzi,a przełożenia będą takie same czy poprostu jest jeden trybik więcej? bo z pod świateł to pocisk,nawet się motocykliści oglądają :D
Opublikowano
Nie wiem, ale mom zdaniem raczej wpasowac sie da ale bedzie problem z dzialaniem. W bMW nic nie jest plug and play. Generalnie ta szesciobiegowa to jest ta sama co w SMG. Byla montowana od 03/2003 w poliftach, a tam sie troszke pozmienialo. Tez chcialbym ta skrzynie bo strasznie brakuje szostki.
Opublikowano

Skrzynia 6-cio biegowa jest dłuższa o 5-ki, więc na 100% do wymiany wał. Reszta chyba pasuje.

na real oem niby skrzynia 6 jest jako opcja ale chyba trzeba tez zmienic sterownik silnika zeby rozpoznal ze jest skrzynia 6

Nie rozumiem, co sterownik silnika ma do skrzyni manualnej.

Opublikowano

Komputer dobiera parametry pracy silnika w zaleznosci od biegu na jakim sie znajduje. To nie maluch.

Sprawdzilem rzeczywiscie, sprzego ma te same rozmiary ale jest inne, ale np. dyfer ten sam.

Opublikowano
Komputer dobiera parametry pracy silnika w zaleznosci od biegu na jakim sie znajduje.

Przecież komputer nie ma informacji o aktualnie wrzuconym biegu - nie istnieje żadne połączenie skrzynia manualna - komputer.

Jedyny czujnik jaki znajduje się w skrzyni, to czujnik biegu wstecznego.

Co innego skrzynia automatyczna, w tym przypadku informacja o aktualnie wrzuconym biegu jest wyświtlana na zegarach i jest potrzebna komputerowi silnika aby prawidłowo zmienić bieg.

Opublikowano
W tej skrzyni nie ma czyjnika, ale w innych masz np czujnik ktory pokzuje predkosc. Tu wystarczy predkosc obrotowa walu i predkosc samochodu i masz ktory bieg. Do tego sterownik silnika jest inny od 03/2003.
Opublikowano
dzwoniłem dzisiaj do fachmana od swapów ,przekłada on ludziom z klubu bmw łódź, więc cos tam wie, jak mnie wyliczył to zabieg wymiany skrzyni minimum 3 tysie ,trzeba całe sprzegło z dwumasom,i coś tam mówił o skruceniu wału zdaje się..., powiedział że jest inne rozwiązanie , załozy mi jakis inny dyfer i będą dłuższe biegi, może to bedzie i dobre mocy sporo ,autko małe,do tego lekka szpera,noi koszta ok 500 z robotą..., jak bym miał wydać 3 bądź 4 tysie to wole sprzedać moją strzałe i kupić 3.0,
Opublikowano
Tu wystarczy predkosc obrotowa walu i predkosc samochodu i masz ktory bieg.

Na podstawie prędkości obrotowej wału i prędkości samochodu nie stwierdzisz który masz bieg. Te dwie prędkości są ze sobą ściśle powiązane i zależą tylko od przełożenia dyfra.

Na podstawie prędkości obrotowej silnika i prędkości samochodu można stwierdzić który bieg jest wybrany, znając rozmiar kół, przełożenie dyfra i przełożenia skrzyni.

Jest jedno ale, musi być wybrany jakiś bieg i puszczone sprzęgło.

Wyobraź sobie sytuację, jedziesz powiedzmy 100km/h, wrzucasz luz, ustawiasz prędkość silnika na 6000rpm, komputer wylicza bieg 2.

Tylko po co mu takie obliczenia skoro wiadomo, że są błędne.

Dalej się upieram, że w manualu komputer silnika nie wie na którym biegu jedzie, bo ciężko to jednoznacznie określić, poza tym jest mu taka informacja wg mnie niepotrzebna.

Do tego sterownik silnika jest inny od 03/2003.

Zmiana komputera silnika wynika prawdopodobnie z faktu, iż w tym okresie silniki zaczęły spełniać normę emisji spalin EU4.

Jest to osiągnięte między innymi poprzez sterowanie dodatkową pompą powietrza powodującą szybsze nagrzewanie się katalizatorów.

Małe OT się zrobiło.

Wracając do tematu wyszedł mi do zmiany dwumas, co do sprzęgła nie jestem pewien, skrzynia i wał.

Dwumas używany da się kupić, skrzynia 6-ka to około 1000zł, najgorzej z wałem, bo ten pasuje tylko z 325ti z 6-ką, a to auto bardzo rzadko spotykane.

Długość wału przy 5-ce to 1585mm, przy 6-ce to 1469mm, może jakiś inny o długości 1469mm podejdzie, trzeba by sprawdzić.

Opublikowano
Mialem na mysli wal korbowy. Co do sterownika, to ja mam 2002 i mam eu4 i mam pompe powietrza wtornego. Generlanie taka zmiana to straszna rzeba. W BMW ciezko przekladac reczy z innych modeli a nawet rocznikow.
  • 1 rok później...
Opublikowano

To jest sterownik skrzyni SMG, czyli sekwencyjnej.

Zmiana biegów w tej skrzyni odbywa się przy pomocy łopatek zamontowanych przy kierownicy.

Skrzynia SMG wygląda jak normalna skrzynia manualna z dodatkowo zabudowanymi siłownikami hydraulicznymi.

Sterownik w tym przypadku potrzebny jest odpowiedniego wysterowania hydrauliki skrzyni zależnie od ruchów łopatek przy kierownicy.

Opublikowano
dzwoniłem dzisiaj do fachmana od swapów ,przekłada on ludziom z klubu bmw łódź, więc cos tam wie, jak mnie wyliczył to zabieg wymiany skrzyni minimum 3 tysie ,trzeba całe sprzegło z dwumasom,i coś tam mówił o skruceniu wału zdaje się..., powiedział że jest inne rozwiązanie , załozy mi jakis inny dyfer i będą dłuższe biegi, może to bedzie i dobre mocy sporo ,autko małe,do tego lekka szpera,noi koszta ok 500 z robotą..., jak bym miał wydać 3 bądź 4 tysie to wole sprzedać moją strzałe i kupić 3.0,

Powiem tak, koszt to skrzynia + wal i wymiana.

Tak naprawde docisk mozesz zostawic jak masz dobry, dwumas tez bedzie ten sam, zmieni sie tylko tarcza sprzegla a i to tez tylko z uwagi na inna liczbe zebow, bo rozmiar ten sam.

Mozesz to spokojnie ogarnac w granicach 1000zl, no chyba, ze Ci faktycznie zalezy na nowym sprzegle, to wtedy wiekszosc z tych 3000zl to bedzie sprzeglo z dwumasa.

Mozesz tez kupic sam zestaw sprzegla, bez dwumasy jak twoja jest ok i wyjdzie ok 800zl zamiast 2000zl.

Ja mam przelozone do 318d skrzynie z 320d. Pasowala plug and play (z krotszym walem!). Nie sa potrzebne zadne zmiany w sofice ani niczym takim.

Skrzynia to koszt okolo 200-300zl, wal 100zl. pasowaloby nowa podpore zalozyc 150zl-200zl i to tyle. Reszta to koszty jak wyzej.

Natomiast dyfer pewnie tez mial deko inne przelozenie. Mozesz z tym zyc albo wymienic od razu.

U mnie zostalo, bo przy dyfrze z lekko dluzszym przelozeniem z 318d mam lepsze przyspieszenie, kosztem tylko troszke predkosci.

Opublikowano
To jest sterownik skrzyni SMG, czyli sekwencyjnej.

Zmiana biegów w tej skrzyni odbywa się przy pomocy łopatek zamontowanych przy kierownicy.

Skrzynia SMG wygląda jak normalna skrzynia manualna z dodatkowo zabudowanymi siłownikami hydraulicznymi.

Sterownik w tym przypadku potrzebny jest odpowiedniego wysterowania hydrauliki skrzyni zależnie od ruchów łopatek przy kierownicy.

czyli skoro nie mam i nie miałem łopatek przy skrzyni biegów to można uznać to za błąd w realoem ? czy coś było wcześniej pomącone ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po rozkodowaniu vin-u nie masz skrzyni smg? Jak tak, to pewnie padła i poprzedni właściciel zrobił swap.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
po rozkodowaniu vinu przez stronę bmw etk, wychodzi, że skrzynia jest zwykła mechaniczna, nic w opisie vinu także nie ma o innej skrzyni.
Opublikowano

Pamietaj, ze realoem zawiera tez platne opcje. Dopiero VIN ci mowi, czy je masz czy nie.

Przegladajac w realoem "twoj samochod" a raczej model, znajdziesz np caly przekroj felg, wieszaki na ubrania, rzeczy z gatunku performance jak galka czy nerki.

Wcale to nie oznacza, ze twoj samochod je ma, tylko, ze w tym roczniku moglby miec.

Opublikowano
dxtr71, dzięki za info, więc tak naprawdę nie da się odnaleźć informacji z jaką konkretnie skrzynią wyjechała moją beta z fabryki, chodzi mi o model skrzyni. Po rozkodowaniu vin-u wyjdzie tylko, że mech.