Skocz do zawartości

330d M57N Skoki chwilowego spalania, wahania ekonomizera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kolejny problem ze wskazaniami ekonomizera który to skacze nawet podczas utrzymywania stałej prędkości. A podczas dynamiczniejszego przyśpieszania ma jeszcze większe wahania rzędu 5-6l. Niżej filmik z jazdy ze stałą prędkością gdzie wskazania skaczą od 3,6 do 5,6L, specjalnie włączyłem cyfrowe wskazanie spalania żeby się upewnić że to nie sam ekonomizer wariuje. Wtedy samochód się dziwnie zachowuje np. podczas próby przyśpieszenie jest delikatna pojedyncza żabka i dopiero jedzie. Ktoś może miał coś podobnego, w inpie zdążyłem stwierdzić że skacze także ciśnienie na szynie tylko od którego czujnika zacząć, regulatora na pompie, czujnika ciśnienia na szynie czy regulatora na szynie ? Jakby mógł ktoś sprawdzić jak ma u siebie w ukrytym menu czy też tak skacze ?

I większe odchylenia

Opublikowano

Jak się włącza elektroniczne wyświetlanie spalania?:)

Masz tempomat? Jak się wtedy zachowuje? Też są takie skoki ekonomizera?

Ja bym stawiał na nierówną pracę silnika, skoro mówiłeś, że jest delikatne żabkowanie. Wystarczy to w zupełności, żeby zmieniać tak chwilowe spalanie. Silnik nie pracując równo i pobiera różne ilości paliwa, mimo że w samochodzie jeszcze się to odbiera jako płynną jazdę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Google i "e46 testy zegarow"

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.