Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki nietypomwy trochę problem bo bmw e36 1,6 wywala wodę z zbiorniczka wyruwnawczego ale tylko wtedy gdy otworzy się termostat jak termostat jest zamknięty to jest wszystko dobrze gdy się otworzy to robi sie Cisnienie i zaczyna bulgotac w zbiurniczku i wywala wodę, myslałem ze to moze chłodnica zapchana ale wymieniłem drugą i to samo termostat tez wymieniałem i wraz to samo, a pompa chyba dobra bo podaje wodę strumykem spowrotem do zbiorniczka wyrównawczego, byłem u mechanika sprawdzic czy uszczelekę mi nie wywaliło ale włozył to zriorniczka wywrównwcego takie urządzenie które wykrywa Co2 i niby nie wykryło spalin i powiedział ze uszczelak dobra? Macie jakies pomysły co to moze byc????

viewtopic.php?f=68&t=120678

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie wina termostatu.Albo jak pisze kamil560 zapowietrzony układ albo coś nie tak z głowicą,uszczelką.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
Ale jak by była wina głowicy uszczelki to i przed otwarciem termostatu powinno wywalac wode z chłodnicy,a jak termostat sie nie otworzy to i poł dnia będzie chodził samochód, a zapowietrzony raczej nie jest bo juz odopwietrzany był kilkukrotnie i wraz to samo a moze cos z blokiem???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chyba mylisz korek chłodnicy z termostatem?Przy zaciętym termostacie silnik się gotuje w ciągu 20min.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
No i ja tam miałem jak wyjołem termostat wtedy przejechałem poł kilometra i sie zaczoł gotowac, i wlozyłem drugi termostat i dopuki się nie otworzy to jest dobrze a jak się otworzy to wtedy robi sie cisnienie i wywala płyn własnie przez korek chłodniczy
Opublikowano (edytowane)
Nie tylko u góry jest cieppła, a jak sprawdzic ten korek??? Byłem u znajomego mechanika i powiedział mi zebym sprawdził pompe wdody ze podobno są tam jakies skrzydełka i one mogły się połamac Edytowane przez konradb10
Opublikowano
Masz albo zapachną chłodnicę albo zapowietrzoną i w chwili otwarcia termostatu zapowietrza układ. Chłodnica powinna być cała gorąca a nie tylko jej górna część. Raczej będize ona zatkana. Wymieniałeś na nową bo racze nie?
Opublikowano
Chłodnice wymieniłem na druga, nie nową kolega niedawno roził bmw i wziołem od niego i wraz to samo, no odpowietrzam i nic lecą bulki jak odkrece srubkę od odpowietrznika a pózniej to juz sama woda , a jak otworzy się termostat to leci para i jakas taka mzawka.
Opublikowano
Wybierz taki co idzie bezpośrednio do zbiorniczka. Nie tak by termostat zamknięty blokował dopływ i nie wąż który jest nisko bo praw fizyki nie oszukasz przy nalewaniu płynu dlatego ten trzeci waz odpada. Chyba że umiesz nalać w jakiś sposób :mrgreen: Ogrzewanie masz włączone przy odpowietrzaniu? Odpowietrzasz na odpalonym?
Opublikowano
To poszukaj na stronie jak się odpowietrza BMW. Wyraźnie jest napisane że trzeba odpowietrzać na zimnym zgaszonym silniku dopiero pod koniec procedury odpalić. Ja tak zrobiłem jak wymieniałem chłodnicę i nie miałem takich problemów.
Opublikowano
Nie tylko u góry jest cieppła, a jak sprawdzic ten korek??? Byłem u znajomego mechanika i powiedział mi zebym sprawdził pompe wdody ze podobno są tam jakies skrzydełka i one mogły się połamac

U mnie wodę wywalał korkiem. Zmieniłem nawet uszczelkę pod głowicą, a okazało się, że jakiś paproch spowodował, że zawór dopustowy był cały czas otwarty i nie robiło się ciśnienie w układzie, bo wywalał właśnie ty zaworkiem wodę. Spróbuj sprawdzić (dmuchnąć) korekt pod tym kątem. Powinien być szczelny.

Jeśli chodzi o pompę wody (i jej łopatki), to jeśli ogrzewanie Ci dobrze działa, to znaczy, że jest dobra. Brak ogrzewania może jednak świadczyć o złym odpowietrzeniu układu.

Jak widzisz, możliwości jest kilka, więc do roboty :-)

pozdr.

Mariusz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.