Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem tutaj nowy więc na początek się przywitam ;)

Mój problem polega na tym że auto prawie wcale nie zbiera się do 2 tyś obrotów , od 2tyś do końca wciska w fotel , czy to jest normalne ?

Drugi problem polega na tym że zdziwiła mnie niska prędkość maksymalna mojej buni , kolega ma taką samą i v-max to 230 , ostatnio robiłem trasę swoją na 5 tym biegu z pedałem w podłodze 170 i nic więcej , co może być przyczyną tego problemu ?

Na forum oczywiście jest multum tego typu tematów ale konkretnie apropo prędkości maksymalnej nic nie znalazłem , jest to moje pierwsze BMW więc jestem trochę w tym temacie zielony , przesiadłem się z Vaga 131ps i różnica jest kolosalna na niekorzyść BMW , pomóżcie ;)

Opublikowano

Rzeczywiście o odzyskiwaniu mocy jest multum tematów i nikt nic nowego nie napisze.

Wystarczy przeczytać obojętnie który temat w tym zakresie i brać się do roboty.

Wczoraj wymieniłem głupi zawór sterowania turbiną u jednego nieszczęśnika, który kupił 320d z założonym zaworem od audi, niekompletnym, z uchlastaną na chama wtyczką.

Po wymianie auto zostawia dwa ślady na asfalcie po tym, jak gość chciał dowodu na to, że moc wróciła.

Opublikowano
a nie lepiej najpierw pod kompa podpiac? jak zawór bedzie zjebany to bedzie błąd... po co wymieniac być może dobry?
Opublikowano

Niestety teraz jestem na wyjeździe i nie mam jak sprawdzić , kabelek zakupiłem i czeka w domu , wiem że bez tych danych to jak wróżenie z fusów

Auto nawet na pełnym bucie nie kopci ekonomizer na pierwszych 4 biegach 20 plus więc przepływa chyba ok

Nawet nie sposób nim zapiszczeć przy ruszaniu felgi fakt 225/45 17 ale i tak powinien dać rade

Opublikowano
no moze i racja ze najpierw komp :) ha u mnie raczej przepływka dobra bo tak jak mówisz na 4 biegu ekoomizer do 20 prawie dochodzi, tylko ze moja to piszczy, nie katuje jej ale tak od czasu do czasu rzuce bokiem i z miejsca tez slad zostawia :) taki delikutasny haha
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zaworek wazna rzecz, co prawda przyklad to jtd mojej lepszej polowki, ale pacjent niby nie mial problemu ze sprawnym rozpedzaniem to po wymianie zaworka dostal nowe zycie :P wczesniej bylo to jakies 80% jego mozliosci a jak przewod podcisnieniowy mial juz dosc to jechal na 20% :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Niestety teraz jestem na wyjeździe i nie mam jak sprawdzić , kabelek zakupiłem i czeka w domu , wiem że bez tych danych to jak wróżenie z fusów

Auto nawet na pełnym bucie nie kopci ekonomizer na pierwszych 4 biegach 20 plus więc przepływa chyba ok

Nawet nie sposób nim zapiszczeć przy ruszaniu felgi fakt 225/45 17 ale i tak powinien dać rade

nie zapiszczysz porządnie bo masz dławik w skrzyni, który to blokuje i masz efekt jakby sprzęgło się ślizgało...

Opublikowano

w Vagach to zupełnie co innego ;) , tam diagnostykę mam opanowaną w małym palcu a ta bunia jest moją pierwszą i mam ją może od tygodnia więc radzę się Was ;(

Co do dławika to też słyszałem o tym , ale czy w ogóle nie zapiszczy ? , rusza dynamicznie ale bez uślizgu , ślizga się dopiero na lekkim piasku , gdzieś na forum widziałem temat odnośnie demontażu tego dławika więc prędzej czy później się tym zajmę . Bałem się właśnie że sprzęgło się ślizga lekko , np mam 3 tys obrotów pedał w podłoge obroty podniosą się o jakieś 700rpm i dopiero auto leci , nie jest to tak sztywno jak w innych autach

Opublikowano
jak masz chociaż trochę słabe sprzęgło to nie zapiszy z dławikiem, oczywiście tak jakbyś chciał bo piśnięcie 2 sec to syf ...
Opublikowano
dzięki za odpowiedź , podejrzewam że właśnie to jest przyczyną , bo sprzęgło powoli się kończy , jak zdemontuje dławik nie zabije go do końca ?
Opublikowano
Od siebie chciałem dodać tylko tyle,ze . Jak padła mi pompa wtryskowa i powymianie na nową czyli używaną ,którą kumple mi załozyli co mają serwis BMW . Auto smigało jak zwariowane, pompa padła za 2 dni i wsadzili następną. Z tym butem wydaje mi się,ze sporo rzeczy ma się do tego . Jako,ze pracuje w częsciach samochodowych zamówiłem czujnik doładowania turbo bo mam to samo co ty. Czasem się nawet turbina nie chce załączyć . Załozyłem czujnik sterowania turbo nowy ale nie pomogł,więc oddałem do hurtowni przetarty jak nowy :D Wyczyściłem egr i dalej gówn...o . Zaślepiłem egr-a montą 100 zł z lat 90-tych i zas brak mocy ... Uzbroj się w cierpliwośc kolego i powodzonka zycze. Opisuj dla potomnych :D
Opublikowano

Opiszę napewno ;) , pod koniec tygodnia , bo auto jak na razie pełne przygód ;d , w poprzednim tygodniu wpadłem w dziurę i wystrzeliły mi poduszki , prawa kurtyna , prawe drzwi plus klema , w czwartek auto idzie do mechanika , gość jest genialny jeśli chodzi o BMW , więc wszystko powie co i jak.

Będzie robił webasto żeby ogrzewało również kabinę , tarcze z klockami na tyle , poduchy bd zakładane plus kasowanie błędów , nowy sensor poduszek (ten pod siedzeniem) i jeszcze zajmie się tym silnikiem , auto postoi parę godzin ale wszystko będzie jasne

PS:turbo zawsze się włącza tylko powyżej 2 tyś obrotów to czuć , a do tych magicznych 2 tyś tylko pięknie świszczy

Opublikowano
normalne ze turbo chodzi od 2 tysi ;p program likwiduje troche ta dziure do 2 tysi
Opublikowano

czyli możliwe że szukam dziury w całym a nie piszczy przez kończące się sprzęgło ;p

W czwartek dodam filmik z zachowaniem auta , tak czy tak na pewno coś jest nie tak bo 170 i więcej nie idzie

Opublikowano
wiesz co jeszcze zrób? pozmieniaj wężyki podciśnienia :) i posprawdzaj czy wszystkie są podłączone dobrze. Yoshimura kiedyś mi wysyłał opis, które ale gdzieś zapodziałem ;/
Opublikowano

dzięki ,tak czy tak jak pisałem w czwartek auto jedzie do znajomego gościa od BMW to z nim coś pokombinuje , powie mi co i jak i będę robił pod jego okiem

wężyki wyciągnę całkiem i przeleje ropą bądź benzyną , rozpuści wszelkie brudy a egr na początek ograniczę komputerem

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki że tak zwlekałem z odpowiedzą , wszystko już ok

Na komputerze nie było żadnego błędu , po zaślepieniu egr auto pracuje jak należy ;)

Jedyne co zauważyłem to że potrafi teraz na zimnym silniku zakopcić na biało , czym to może być spowodowane ?