Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Znajomy w samochodzie Renault Megane ma możliwość prawie zerowego spalania paliwa na biegu w trakcie, gdy nie dodaje gazu a samochód swobodnie toczy się po drodze.

Chciałbym się dowiedzieć czy w tym modelu samochodu istnieje coś takiego jak odcięcie paliwa? Zerkałem na zegar liczący tymczasowe spalanie, ale widziałem, że obojętne czy samochód pracuje na luzie czy na biegu i tylko się toczy bez dodawania gazu to i tak spalanie jest daleko od granicy 0.

Spalanie gwałtowanie spadało do 0 jedynie wtedy jak samochód prawie się zatrzymywał, no powiedzmy jechał z prędkością ok 5 km/h.

No i się zastanawiam czy mógłbym w jakiś sposób zaoszczędzić na paliwie.

Macie może jakieś informacje w tej sprawie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak jedziesz na zbyt niskich obrotach to wzrasta. Rozpedz sie powiedzmy do 70 na 3 biegu i pusc gaz, musi opasc do zera.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaka jazda jest niebezpieczna? :roll: na jakim poziomie utrzymujesz obroty silnika? Przy jakich zmieniasz bieg? I ile jakie są po zmianie biegu?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
W tym kłopot, że na zegarze tymczasowego spalania widze utrzymujące się na w miare stałym poziomie NIEZEROWE spalanie.
Opublikowano
hehehe i ty chcesz szukać oszczędności przy jechaniu na luzie :) czy postoju :) dla silnika wcale nie jest niebezpieczne jeśli jedziesz na wysokim biegu i puszczasz gaz wtedy na 100% auto nie spala no ale na luzie swoje spala tak jak na postoju
Opublikowano

'hehehe i ty chcesz szukać oszczędności przy jechaniu na luzie' - nie wiem skąd te wnioski, o niczym takim nie pisałem.

'jeśli jedziesz na wysokim biegu i puszczasz gaz wtedy na 100% auto nie spala' - też tak myślałem, ale zegar spalania tymczasowego mówi mi co innego. Skoro piszesz, że na 100% auto nie spala, tak więc auto pewnie ma system odcięcia dopływu paliwa...

Chyba zastosuje się do rady silbergrau i sprawdze spalanie pod kompem.

W odpowiedzi na rade silbergrau 'Rozpedz sie powiedzmy do 70 na 3 biegu i pusc gaz' chodziło mi, że 70km to chyba za duża prędkość dla biegu 3, żeby tak ciągle jeździć. Zazwyczaj przy takiej prędkości jadę na 4 albo 5.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z ta predkoscia to moja rada :P dopiera teraz uzupelniles jaki masz silnik..mojemu kopcuchowi taka predkosc na 3biegu nie szkodzi :P dalej nie odpisales na zadne moje pytanie..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

OK,

'Rozpedz sie powiedzmy do 70 na 3 biegu i pusc gaz, musi opasc do zera.' - prawie, dokładnie do zera nie opadło, ale tak, na granicy zera

'na jakim poziomie utrzymujesz obroty silnika? Przy jakich zmieniasz bieg? I ile jakie są po zmianie biegu?' - zmieniam bieg, gdy obroty są na poziomie ok. 1,8 - 2,2 tys. Po zmianie biegu są na granicy ok. 1.5 - 1.6 tys. Ale np. jak mam obroty 1 - 1.4 tys. to spalanie jest rzędu ok. 4 litrów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie nie małe, bo taka jazda nie ma nic wspólnego z ekonomią..powinieneś ropędzać się dynamicznie do żądanej prędkości i dopiero później utrzymywać stałą prędkość..na dodatek dobijasz dwumasę w ten sposób.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Mam spalanie 10,5 litra na 100 km w trybie mieszanym, ale więcej po mieście jeżdżę niż na trasie. To czyli przy jakich obrotach zmieniacie biegi?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam spalanie 10,5 litra na 100 km w trybie mieszanym, ale więcej po mieście jeżdżę niż na trasie. To czyli przy jakich obrotach zmieniacie biegi?

Ja kopciuchem jak jadę spokojnie to ok 2500 obr./min., lżej by było Twojemu silnikowi jakbyś celował w te okolice.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL