Skocz do zawartości

Problem z radiem kaseciakiem oraz oświetleniem wnętrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy. Mam taki problem. Wiem ze pewnie zaraz moga posypać sie odpowiedzi ze temat juz tyle razy wałkowany albo wystarczy poszukac. szukam, szukam i nie moge znaleźć a tematów jest tysiace.

jJezeli moderatorowi wyda sie ten temat zbedny i juz był to ok mozna usuwać a ja bede dalej szukał.

Mam dwa małe problemy i zapytam o nie tutaj by nie zasmiecać.

Pierwszy problem jest taki iz mam BMW z orginalnym radiem kaseciakiem. Nie znam sie na tym a i tez nikt ze znajomych nie jest mi w stanie pomóc. Jak wiadomo na dole znajduje sie radio a pod zaslepką jest kaseciak. I tu moje pytanie czy mozna wymienić tylko tą cześć na kasete na CD czy musze wymienic całość czyli i radio i kasete i zakupić całość z CD. Czy przykładowo mozna zamiast kaseciaka wstawić przykładowo zwykłe radio mp3 a orginalne radio zostawić czy nie ma takiej opcji.

Juz nie moge sie w tym połapać dlatego prosze was o pomoc.

A drugie moje pytanie jest takie ze nie wiem co się stało ale gdy ruszam, hamuje lub skręcam to zapala mi sie oswietlenie wnętrza kabiny. Za kazdym razem musze je ręcznie wyłączyć lub samo po paru sekundach sie wyłączy. Tak samo przy zamknięciu drzwi zamiast wyłaczyć się po paru sekundach to raz swieci się do upadłego a raz zgaśnie za pare sekund. jest to uciążliwe tym bardziej jak jade w nocy bo mam wtedy dyskoteke w środku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może źle szukasz.

To znalazłem w 3 sekundy, masz tam chyba wszystko w temacie radia i wymiany:

viewtopic.php?f=72&t=204157&hilit=e39+zmiana+radia

Drugi temat - prawdopodobnie któryś z czujników drzwi lub klapy Ci nie styka, musisz sprawdzić organoleptycznie.

Opublikowano
dzieki za podpowiedz z tym tematem o radiu. natomiast jezeli chodzi o czujniki to tak samo znalazłem temat o tym problemie i ktos napisał zeby dac po kropelce super glu na każdu ten czujnik to pomoze. Czujniki w drzwiach znalazłem ale mam pytanie gdzie w klapie znajduje sie takowy czujnik ?
Opublikowano

No juz wszystko działa. Nie mam juz dyskoteki w aucie ale wiadomo ze długo to nie potrwa i trzeba bedzie wymienić na nowe czujniki bo te co mam to juz bardzo zjechane sa.

Chce jeszcze wam powiercić dziurę odnośnie tego radia.

Znalazłem oto takie trzy oferty na allegro.

Pierwsza jest taka i pytanie czy moge włożyć do siebie własnie takie samo CD zostawiajac tylko radio a usuwając kaseciaka

http://allegro.pl/radio-cd-bmw-5-e39-business-1-plyta-i3448090076.html

Druga to oto taka zmieniarka. I w związku z nia mam pytanie czy takowa da sie podłaczyć pod radio i czy musze mieć do tego jakiś pilot czy coś w tym stylu aby ja uruchomic lub zmienić utwór

http://allegro.pl/zmieniarka-usb-sd-bmw-e39-e46-3-5-zobacz-i3458349892.html

No i trzecia opca to czy moge podłaczyc do siebie oto taka zmieniarke ale tak samo czy musze mieć do tego jakiś pilot czy coś w tym stylu aby ja uruchomic lub zmienić utwór

http://allegro.pl/oryginalna-zmieniarka-bmw-e46-e39-x5-inne-ideal-i3461308952.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pokaż fotę tego co masz teraz, jak masz w jednej obudowie - kaseciak + komp na dole (sterowanie radia i info komputera, lub bez info) - to musisz wymienić oba. Jak masz 1-modułowe i chcesz zmienić na 2-modułowe to dodatkowo żeby działał komp musisz wpiąć się w wiązkę, żeby mieć odczyty.

Jak już to rozgryziesz i będzie Ci działać, możesz kombinować dalej. Jak kupisz CD z wyjściem na zmieniarkę to możesz podpiąć jedno lub drugie. Obsługuje się z dolnego panelu lub sterowanie z kierownicy - jeśli masz.

Możesz też kupić CD53 Alpine z obsługą AUX (ja mam takie :mrgreen: ). Wtedy wystarczy wypuścić kabelek i podpinać co Ci się podoba pod wyjście jack 3.5.

Opublikowano

http://oi43.tinypic.com/2ivejgg.jpg

To własnie moje radyjko.

Po prostu nie chce kaseciaka a cos na mp3, usb lub CD.