Skocz do zawartości

[E46] Problem z wentylatorem/sterownikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam kilka pytań dotyczących wentylatora. W moim E46 320i 1998 nie załącza się wentylator w ogóle.Na desce temp pokazuje ok (w pionie). Przez to mam dosyć wysokie ciśnie w ukł. chłodzenia i już zbiorniczek min rozerwało a chłodnica zaczyna się "uśmiechać".

Słyszałem że mógł paść sterownik. Wymontowałem wentylator i podłączałem go na "krótko".

Mam pytanie czy tak powinno być:

A. Jeżeli dam PLUS na 1 a MINUS na 3 to wentylator normalnie kręci.

B. Sprawdzałem miernikiem i jeżeli dam prąd na przewód nr 3 to jest przejscie na przewodach 4 i 5.

C. Jeżeli dam prąd na 1 to na 2 też jest.

1 BRĄZ

2 CZARNY

3 ZIELONY

4 BRĄZ_CZARNY

5 CZARNY_ZIELONY

Załączam taki schemacik:

http://pics.tinypic.pl/i/00432/9lnavjjle88w_t.jpg

Opublikowano

Miałem ten sam problem.

Sterownika wentylatora nie sprawdzisz w prosty sposób - moim zdaniem sterowany jest interfejsem cyfrowym.

Najłatwiej podmienić wentylator.

A co do samego sterownika to na wyjściu ma N-MOSFET'y sterujące silnikiem wentylatora od strony masy - może pomoże w diagnozie.

Opublikowano

jak podasz 12V na 4 i 5 ( za sterownikiem ) to jak silnik elektryczny jest dobry to zakręci tylko by było dobrze aby te przewody nie były podłączone do sterownika bo mogą nastąpić inne anomalie, chyba że to zrobi elektryk z doświadczeniem.

Inna sprawa ten temat często jest wałkowany .

Posprawdzaj podłączenie przewodów do sterownika pod względem mechanicznym ( to najłatwiej) , bo często przewody z powodu oxydacji po prostu odpadają. Wygląda jak by lutowali na paście kwasowej i po przylutowaniu nikt nie odkwasił tego punktu co po jakimś tam czasie przewody zaśniedzieją i się łamią.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Po twoim podłączeniu

jak podłącze na 4 i 5 to wentylator kręci.

wynikało by że sam wentylator jest dobry tylko teraz należy stwierdzić czy sterownik padł czy ten sterownik nie dostaje odpowiedniego sygnału .

Jak już napisałem powyżej najprościej sprawdź czy przewody nie ugniły i chyba pozostało Ci podmienić sterownik aby wykluczyć następną możliwość chyba że ktoś poda skuteczny sposób jak sprawdzić skuteczność sygnału do sterownika.

Z tego co wiem to samych sterowników niema w sprzedaży, ale nic nie wiadomo.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.