Skocz do zawartości

800 obrotów....? zimny słabo odpala..?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.Niedawno wróciłem z Chorwacji(2600 km)-wszysko OK,auto spisało się na medal...prawie.Od kilku dni silnik pracuje nierówno,tzn. tak jakby na 800 obrotów-klekoce jak stara wersalka :lol: .Jak dodam delikatnie gazu,czyli na około 900 pracuje OK.Druga sprawa-ciężko odpala rano jak jest zimny.Po południu(są upały)pali bez problemu,natomiast problem z "obrotami" jest cały czas.Znajomy twierdzi że to jakiś czujnik temperatury od ssania czy coś takiego :roll: Miał ktoś z Was taki problem,może ktoś pomóc?

Gdzie ewent. szukać tego czujnika?

aha bmw e46, 320D 136 km.2000rok

Pozdrawia

Opublikowano
Jak ja uwielbiam te wszelkie teorie "naukowe" znajomych :twisted: Przed wydawaniem jakichkolwiek tez co może być przyczyną należy zbadać auto komputerem na występujące błędy oraz charaktersytykę pracę silnika pod obciążeniem.
Opublikowano
dzięki za odpowiedź,ale nie na taką liczyłem :lol: Na podpięcie kompa podjadę jak nic nie znajdę na forum-chyba po to jest...
Opublikowano
Jasne, zgadza się Kolego. Nie chciałem Cię obrazić etc, ale naprawdę trudno powiedzieć co jest nie tak, bo z jednej strony masz pogorszony zimny rozruch silnika - czyli problem z układem zasilania paliwem, oraz falowanie obrotów co może być spowodowane awarią układu dolotu lub usterką elektryczną. Czy auto emituje jakieś szczególnie mocne zadymienie i jaki kolor spalin??
Opublikowano

Siema ponownie.

Nie zauważyłem żadnych innych dziwnych objawów(spaliny itd)

Silnik zaczął dziwnie pracować już w Chorwacji jak był zimny.Co do falowania obrotów-nie są to typowe falowania tylko ma jakby za niskie obroty-ok. 800 na jałowym...Nawet jak złapie 90 stopni i tak na luzie ma za niskie obroty.

Wracając z pracy o 14 odpala "od strzała"..

Poczekam ze 2 dni-może ktoś miał coś podobnego-jak nie podjadę go podpiąć-będę informował co i jak może komuś się przyda.

Opublikowano
no to ja też się dołączę z podobnym problemem a mianowicie w mojej 330d po odpaleniu silnika na zimno obroty przez 7 sekund są jakby normalne czyli około 850rpm a potem spadają do 750 i tak trzymają cały czas dlatego nie wiem czy to jest normalne?mam tak już gdzieś od miesiąca.Robiłem testy Inpą i żadnych błędów program nie wykazał.Czy może ktoś z Was miał podobny mankament i jaka może być przyczyna tak dziwnego zachowania silnika?
Opublikowano
Po odpaleniu zimnego silnika obroty są wyższe w każdym modelu o 100obr/min i po kilku, kilkunastu sekundach schodzą do wartości nominalnej.
Opublikowano

dzisiaj podpiąłem auto pod kompa.Wyszły 2 błędy-nie związane z problemem przy odpalaniu.Mianowicie:błąd EGR i czujnik ciśnienia doładowania. :?

Niskie obroty(800) wg fachowców są OK-drgania pochodzą podobno od poduszek pod silnikiem-2 są do wymiany.

Zasugerowali żeby sprawdzić pompę wysokiego ciśnienia,wyczyścic EGR i czujnik ciśnienia...

Jakieś rady ?

Opublikowano

Witam ponownie.

Co do problemu z odpalaniem...mechanik zamontował zawór zwrotny.Auto odpalało niby ok,ale po 24 godz postoju problem wrócił-trzeba go długo kręcić-jak już zagada to puszcza duuużą szarą chmurę.

Obstawiał jeszcze pompke z baku.Powinna mieć podobno 0,8 bara a pomiar wykazał 0,5....

Co do "turbulencji" gość obstawia dwumasę..

Pomoże ktoś w tych sprawach.