Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, (320d przed liftiem)

dzisiaj niestety podczas próby zmiany tylnych tarcz hamulcowych oraz klocków natrafiłem na małe problemy. Mianowicie, nie ma opcji założenia zacisków z nowymi klockami i tarczami. Rozmiar zmierzony suwmiarką nowej tarczy i klocków to ~50mm podczas gdy zacisk jaki mam zamontowany ma ~43 mm!!!!! Tarcze wentylowane 276mm x 17,4mm , klocki 17,3mm. Dorzucam zdjęcie zacisku, który ma oznaczenie 40/10. Patrzyłem i do e46 powinno 40/19. Ma ktoś z Was jakiś pomysł jak uporządkować sprawę z tymi hamulcami. Znalazłem w internecie tarcze niewentylowane e46/e36 która ma grubość 10mm, ale ona chyba nie powinna być w 20d. Sam nie wiem co robić, zmieniać tarcze, zmieniać zaciski ????? Z jakiego modelu mam zaciski?

http://img546.imageshack.us/img546/4223/4jbz.jpg

PS: Niemiec też potrafi namodzić :)

Podrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze rozumiem, że kupiłeś tarcze wentylowane? Takie są w polifcie, u Ciebie mają być zwykłe.

Jak szukałem do siebie to tak myślałem, teraz patrzę i sam nie wiem :roll:

Wychodzi na to, że masz jednak inny zacisk :? szukaj używki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

W przedlifcie 320d tarcze też są wentylowane.

A zaciski są takie same w każdej wersji, poza 330i/d więc jeśli są mniejsze to może pochodzą od e36, o ile pasują.

Czy na pewno wcisnąłeś do końca tłoczek? I co to za wynalezek z tymi blaszkami/sprężynkami w prowadnicach klocków - w e46 tego nie ma.

Opublikowano
kolego sory wine tu ale zaciski masz od e39 musisz zmienić zaciski a co do tarcz to ja mam właśnie takie jak kupiłeś i idealnie pasują pozdrawiam w razie pytań prv zapraszam
file:///C:/Users/admin/Desktop/BMW.jpg
Opublikowano

Witam

W E36 tłoczek miał średnice 36mm, a ten zacisk na bank od E46 tyle że.... ze słabszej wersji zapewne pochodzi od 316i lub 318i.

Wymiar tarczy powinien wynosić 276x19 (17,4 to min. dopuszczalne), zacisk 40/19.

Ja bym zmienił zaciski + jarzma i po sprawie.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
kolego może i masz racje ale miałem e39 i miałem identyczny zacisk więc i ty i ja możemy mieć racje
file:///C:/Users/admin/Desktop/BMW.jpg
Opublikowano

Witam,

dzięki za podpowiedzi i sugestie w temacie. Też się trochę zdziwiłem jak to zobaczyłem. Niestety ale rzeźba w DE też się zdarza. Szukam nowych zacisków wraz z jarzmami. Czy jakieś specjalne trudności podczas wymiany zacisków? Macie jakieś sprawdzone sposoby żeby jak najmniej narobić się z płynem i odpowietrzaniem?

Opublikowano

Czy ktoś się może orientuje, czy jarzma które są obecnie zamontowane z zaciskami 40/10 (tak jak na zdjęciu) podejdą do zacisków 40/19? Znalazłem właśnie pewne zaciski 40/19 ale bez jarzm. Dzięki za szybką odpowiedz

Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdź sobie w realoem. Rzeczywiście w 316 są mniejsze zapiski niż w mocniejszych wersjach - mój błąd.

A wymianę najlepiej robić na lekko wcisnietym pedale hamulca i zablokowanym w tym polozeniu. Wtedy płyn nie wycieknie i przewody nie zapowietrzą sie.

Opublikowano

Koledzy, jeszcze jedno pytanko.

Ilu mm wężyk (średnica) wchodzi na odpowietrznik zacisku hamulcowego? Chodzi oczywiście o odpowietrzanie przy wymianie...

Dzięki za info

Pozdrawiam