Skocz do zawartości

Realne spalanie 2.0d 2. 3.0d 3.5d 2.0i 2.3i 2.8i 3.01 3.5i

maja22

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 853
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kilka tygodni temu leciałem z Wawy do Berlina i mając ponad pół baku zakładałem tankowanie przed granicą. Ale....Musiałem zatankować się przed Poznaniem wjeżdżając na stację na oparach...weszło prawie 68l. Nie wiem dlaczego ale pierwszy raz przy spokojnej jeździe na tempomacie 140km/h miałem spalanie w okolicy 13l/100km. Po zatankowaniu spalanie wrociło do poziomu 7.5l. Dzwoniłem do serwisu, jestem świeżo po przeglądzie i serwisie filtrów. Jedyne co mi się nasuwa to fatalne paliwo :mad2:

Minęły prawie trzy tygodnie i do dziś samochód pali normalnie zarówno w trasie jak i w mieście. Zdarzenie chyba jednorazowe :think:

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

u mnie jazda z prędkością w okolicy 2xx to z baku na każde 100km ubywa ok 16-17. dzisiaj znowu przetestuje- jadę do Wrocka i z powrotem :mrgreen:
[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]

Nie wiem dlaczego ale pierwszy raz przy spokojnej jeździe na tempomacie 140km/h miałem spalanie w okolicy 13l/100km. Po zatankowaniu spalanie wrociło do poziomu 7.5l. Dzwoniłem do serwisu, jestem świeżo po przeglądzie i serwisie filtrów. Jedyne co mi się nasuwa to fatalne paliwo :mad2:

Minęły prawie trzy tygodnie i do dziś samochód pali normalnie zarówno w trasie jak i w mieście. Zdarzenie chyba jednorazowe :think:

Moze DPF sie wypalal ?

Katowice - Wrocław- Katowice. Średnia prędkość prawie równe 120km/h, trochę po Wrocławiu+chwila powyżej 200km/h. spalanie: 12,5l. ale to jest X - wieksze opory powietrza + masa > 2t. jak dla mnie :cool2:
[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]

• Zasłużeni forumowicze

U mnie w 525xd średnio +1 litr w stosunku do powyższego filmiku.

Stricte w mieście mieszczę się w wyniku jednocyfrowym (ASS nieaktywne).

2000km w 535d xdrive, zdecydowana większość po Warszawie, gdzie turlam się z prędkościami 60-80 i bez szaleństwa na światłach.

W trasie do 140.

Średnie spalanie na komputerze .... 8,6l / 100km.

Jak dla mnie: szokująco nisko

sent from my iPhone (sorry for typos) via Tapatalk

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

2000km w 535d xdrive, zdecydowana większość po Warszawie, gdzie turlam się z prędkościami 60-80 i bez szaleństwa na światłach.

W trasie do 140.

Średnie spalanie na komputerze .... 8,6l / 100km.

Jak dla mnie: szokująco nisko

Powiem szczerze, że też jestem zaskoczony - super wynik. Sprawdź tylko, czy w realu też tak wychodzi czy komp czegoś nie zaniża - tak tylko sugeruję, bo wynik jest super fajny :cool2:

Powiem szczerze, że też jestem zaskoczony - super wynik. Sprawdź tylko, czy w realu też tak wychodzi czy komp czegoś nie zaniża - tak tylko sugeruję, bo wynik jest super fajny :cool2:

Z kalkulatora wychodzi 8,8...

Kolejne zaskoczenie: komputer podaje całkiem rzetelne dane (różnica rzędu 0,2-0,5l / 100km; w poprzednim aucie wynosiła około 1l)

Rgds

m.

sent from my iPhone (sorry for typos) via Tapatalk

Też coś dodam

e90 318d na trasie do 110kmh ok 5.0 l

przy prędkościach 200kmh ok 10 l

czyli prędkość niezależnie od silnika podwaja zapotrzebowanie na paliwo

f22 3.0 benzyna do 110kmh ok 7 l

ale już 200- 240 18 a nawet 20 l

maksymalne spalanie na odcinku ok 120 km 22,6

ale wtedy był ogień

auta swoje muszą wypić

średnia z kalkulatora z 3300km: 9.0 (wg komputera 8.8)

Większość przebiegu to Warszawa w tempie "na luzie" (60-80 km/h)

Trasy dwie: Mazury oraz Wielkopolska (auostradą 140 km/h - przy takiej prędkości z dwoma osobami na pokładzie spalanie wynosiło ok 9.0 l/100 km)

Edytowane przez maciek_w