Skocz do zawartości

Realne spalanie 2.0d 2. 3.0d 3.5d 2.0i 2.3i 2.8i 3.01 3.5i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napisałeś, że odebrałeś ją, i przejechałeś nią 1800 km, stąd mój wniosek. Jak ma już tyle na blacie, to chyba faktycznie spalanie troszkę za duże.

Wspólnik ma takie auto jak Ty, tylko w sedanie, 2013 rok. Przy podobnym stylu jazdy co Twój, pali mu 8-9 l.

• Odpowiedzi 853
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Też mi się tak wydaje. Zadzwonię jutro do bawarii i umówię się na podłączenie kompa i diagnostykę:-/

Dodam jeszcze, że jeżdżę sam z pustym bagażnikiem.

Opublikowano
Na szczęście jest bla bla car :duh: :mrgreen: ale na poważnie to jutro skasuje kompa, zatankuje do pełna przed wjazdem na A4 i nie przekroczę 140km/h - zobaczymy jakie wyjdzie splanie.
Opublikowano
Rzeczywiście trochę przydużo, mój 530xd w kombi przy takich prędkościach i warunkach pali 9,0-9,5 l/km. A daleko mu rekordowych wyników raportowanych przez niektórych kolegów :oops:
Opublikowano

Tak jak pisałem wczoraj: zatankowałem do pełna, skasowałem kompa, tempomat na 140km/h. Średnia z A4 na odcinku 56 km: 8,4l/100km wg. kompa.

Czyli 525xd pali srednio 2l wiecej od 520d na 100km i nie ma znaczenia czy to miasto czy trasa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jadąc naszą autostradą z prędkościami 160-180 nie jedziesz na tempomacie, czyli gaz hamulec. Myślę, że spalanie w takich warunkach min 9 l i oczywiście 530d spali mniej przy dużych prędkościach, bo ma o połowę większą pojemność silnika.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tymczasem nowy passat o mocy 218 kM, czyli jak 525d ma palić 2 litry na 100 km !
Opublikowano
Chyba oleju silnikowego ;)

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" (Albert Einstein)

"Zawsze się starałem, żeby szkoła nie miała wpływu na moją edukację" (Mark Twain)

"Lubię walczyć z silniejszymi"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe jak bedzie na prawdę, on ma miec silnik benzynowy i elektryczny
Opublikowano

Będąc zainspirowanym testami spalania na autocentrum.pl (w szczególności MB E klasa 350 CDI 9-biegow) i korzystajac z dziejszego wyjazdu postanowiłem "naukowo" rozprawić się z kwestią spalania przez moje F11 530xd. Zatem: 10 km jazdy po autostradzie trasa Wawa-Lodz czyli płasko, bez przyspieszania i hamowania, raz na tempomacie, raz ręczne/nożne sterowanie. Wyniki: 90 km/h - tempomat 5,3l/100km, recznie 5,0; 120 - tempomat 7,0; recznie 6,7; 140 (tu kilka razy musiałem dohamowac i przyspieszyć) - 8,0; i w końcu 160 ręcznie - 9,0.

Wspomniany MB na autocentrum mial jednak lepszy wynik: 90 - 4,1 i 140 - 7,5. Roznica chyba w najwiekszej mierze wynika z 4x4 u mnie i 9-biegow w MB?

Opublikowano
Mogłeś sie zarejestrować jeszcze na BlaBla car, wyjdzie taniej przy takich testach

O tym nie pomyślałem, wezmę pod uwagę następnym razem. Dobra rada zawsze w cenie.

Doświadczenie ciekawe, szczególnie jazda 90/km po autostradzie :shock:

Opublikowano

Ja osiągnąłem 520 PK średnio na jednym baku lepiej bo 10,77 l/100km . :D

Przed PK średnio 7,6 l/100, po PK 8,5 l/100

Teraz 428i po przejechaniu 12 tys. 10,50 l/100km. Trasa Katowice-W-wa ledwo przekraczając dozwolone do max 30-40 km 8,74 l/100km.

Tak więc ta benzynka nie wydaje mi się taka najgorsza.

Brzmienie podwójnego wydechu bezcenne. Pewnie można lepiej ale za ile...