Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam pytanie odnośnie zmieniarki. W kupionym przeze mnie E90 nie ma takowej, a majac nawigację i chcąc z niej korzystać nie mogę słuchać żadnej płyty cd/mp3. Pytanie brzmi czy w łatwy sposób można zamontować zmieniarkę bez żadnych błędów w systemie itd ? Drugie pytanie czy te zmieniarki są tylko CD czy są także CD/DVD ? Trzecie pytanie czy mapę nawigacji trzeba zawsze z płyty odpalać czy tam jest jakiś dysk twardy by wgrać ją?

Pozdrawiam

PS: jest to nawigacja BMW NAVIGATION BUSINESS

Edytowane przez Kowal4574
Opublikowano
odpowiem na 3 pytanie,plyta musi być w srodku tylko w momencie wprowadzania trasy,tzn jak ja wyznaczy i navi już będzie prowadzic to można plyte wyjac i wlozyc dvd lub cd z mp3 i sluchac muzy,zamiast inwestować w zmieniarke polecam zakup transmitera fm-jest tam pamięć sd i usb plus pilot,rozwiazanie które kiedyś stosowałem i byłem zadowolony-tylko nie korzystałem z fal fm a z wyjścia na słuchawki w transmiterze i podpinałem do wejścia aux w aucie oprzewodem typu jack 3,5 mm.
icon4.png
Opublikowano
odpowiem na 3 pytanie,plyta musi być w srodku tylko w momencie wprowadzania trasy,tzn jak ja wyznaczy i navi już będzie prowadzic to można plyte wyjac i wlozyc dvd lub cd z mp3 i sluchac muzy,zamiast inwestować w zmieniarke polecam zakup transmitera fm-jest tam pamięć sd i usb plus pilot,rozwiazanie które kiedyś stosowałem i byłem zadowolony-tylko nie korzystałem z fal fm a z wyjścia na słuchawki w transmiterze i podpinałem do wejścia aux w aucie oprzewodem typu jack 3,5 mm.

Dodam że FM też daje rade ale raczej na "prowincji". W gęsto zaludnionych obszarach i miastach jest bardzo trudno trafić pustą częstotliwość i na ogół są interferencje od rozgłośni radiowych które są gęsto poupychane w paśmie FM.

Opublikowano

transmiter fm nie wchodzi w grę , jak chcę muzykę to pod Aux podłączam odtwarzacz mp3 i smiga wszystko fajnie , tylko chodzi mi o ta nawigację bo widziałem w nowszych modelach z tez navigation buisness ze mają jakieś zmieniarki, bo w professional chyba są dwa napędy dvd i cd ? A nie wiecie ile może kosztować zmiana systemu nawigacji na professional ICC ?

Pozdrawiam

Opublikowano
transmiter fm nie wchodzi w grę , jak chcę muzykę to pod Aux podłączam odtwarzacz mp3 i smiga wszystko fajnie , tylko chodzi mi o ta nawigację bo widziałem w nowszych modelach z tez navigation buisness ze mają jakieś zmieniarki, bo w professional chyba są dwa napędy dvd i cd ? A nie wiecie ile może kosztować zmiana systemu nawigacji na professional ICC ?

Pozdrawiam

Kolego ja tez mam Navi bussines i dodatkowo mam zmieniarkę w bagazniku na 6 płyt ta navi to najprostsze urządzenie lepiej zainwestuj w Navi CIC z twardym dyskiem i będziesz wreszcie zadowolony z tej navi w navi professional były dwa napędy ale jeden służył do odczytywania map a drugi do odtwarzania muzyki w bussines jest jeden napęd do odtwarzania muzy i ładowania map w nowych navi CIC busines masz jeden napęd do odtwarzania muzy a mapy masz na twardym dysku i taką navi CIC bussines idzie dorwać za 1000 zeta komplet z czytnikiem, monitorem i I-drive tylko musisz zmienić panel na tunelu srodkowym bo jest inny I-drive do obsługi navi.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A ja chciałem kupić sobie zmieniarkę i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.. Moje e90 jest po liftingu i jest radio z nawigacją busines (jeden napęd). Pytanie brzmi czy zmieniarka do business i professional jest taka sama? i jaki kabel mam dokupić??
Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano
A ja chciałem kupić sobie zmieniarkę i nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.. Moje e90 jest po liftingu i jest radio z nawigacją busines (jeden napęd). Pytanie brzmi czy zmieniarka do business i professional jest taka sama? i jaki kabel mam dokupić??

Zmieniarka oby po prostu była do e9x a z radiem gada przez światłowód + dwa cienkie kabelki zasilające. Podłączenie banalnie proste + kodowanie oczywiście

Opublikowano
i nie ma żadnego problemu czy zmieniarka pa lifcie czy przed?? Ewentualnego światłowodu mam szukać gdzieś z lewej strony w bagażniku po tapicerką i jeśli nie ma to kabel i światłowód ciągnę do radia?
Opublikowano
i nie ma żadnego problemu czy zmieniarka pa lifcie czy przed?? Ewentualnego światłowodu mam szukać gdzieś z lewej strony w bagażniku po tapicerką i jeśli nie ma to kabel i światłowód ciągnę do radia?

Raczej nie powinno mieć znaczenia czy lift czy nie oby była w dobrym stanie. Ja kupiłem swoją za 150 zł na allegro.

Co do światłowodu to jeśli masz to szukaj z lewej strony tylnej kanapy wyjmujesz boczek i tam powinna być pętla coś w rodzaju rozdzielacza. Jeśli nie masz to trzeba ciągnąć od radia. lewym progiem ale to nie jest żadna tragedia prosta robota.

Opublikowano

Dodam że FM też daje rade ale raczej na "prowincji". W gęsto zaludnionych obszarach i miastach jest bardzo trudno trafić pustą częstotliwość i na ogół są interferencje od rozgłośni radiowych które są gęsto poupychane w paśmie FM.

No ja używałem transmitera nie korzystając z fal fm tylko z wyjścia jack 3,5mm w transmiterze i wejścia aux in jack 3,5 mm w aucie pod lokietnikiem i było bez zakłócen :cool2:,ale kolega nie chce korzystać z takiej kombinacji,teraz mam auto z navi prof. CIC z dyskiem plus czytnik USB w podłokietniku wiec muzy od wyboru do koloru,czytnik DVD w zasadzie tylko do oglądania filmów jest uzywany :cool2:

icon4.png
Opublikowano
to muszę rozkminić jak ściągnąć ten boczek:p dzięki :) a na to radio pro mnie nie stać w najbliższym casie:P
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

To i ja się podepnę pod temat. Mam E90 z 2006rok z navigacją business L7 z jednym napędem (chyba nie da się aktywować Mp3). Plan jest na zmieniarkę, z tego co wyczytałem podejdzie każda od E9X na światłowodzie. Po ściągnięciu boczka ukazało mnie się to co na zdjęciu. Pytanie dla znawców czy mam światłowód wyprowadzony ???

Y5P0SY_8iV8tsYw55-hNTgjStQU2rnY_Cy6Pow-unwI=w511-h681-no

Pozdrawiam,

Opublikowano
To i ja się podepnę pod temat. Mam E90 z 2006rok z navigacją business L7 z jednym napędem (chyba nie da się aktywować Mp3). Plan jest na zmieniarkę, z tego co wyczytałem podejdzie każda od E9X na światłowodzie. Po ściągnięciu boczka ukazało mnie się to co na zdjęciu. Pytanie dla znawców czy mam światłowód wyprowadzony ???

Y5P0SY_8iV8tsYw55-hNTgjStQU2rnY_Cy6Pow-unwI=w511-h681-no

Pozdrawiam,

tak ten zielony kabelek nawinięty na plastykowe czarne koło. Wystarczy rozłączyć dodać dwa kawałeczki światłowodu tak gdzieś około 0,5 m plus dwa kabelki zasilające przykręcić zmieniarkę do stelaża plus kodowanie no i wszystko śmiga

Opublikowano
Dzięki za pomoc :) Lepiej kupić gołą czy z kablami ?? Goła to +/- 250zł, a z kablami 400zł. Stelaż oczywiście w obu opcjach musi być :)
  • 4 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

odgrzeje kotleta,

kupiłem zmieniarkę, światłowód juz był :cool2: , trzeba było połączyć zapętlenie na tylnej kanapie, wpiąc do zmieniarki i zakodowac.

Generalnie nie działa :mad2: . Zakodowana przez kolegę z forum , na wyświetlaczu jest cdc, płyty mieli, ale jakby nie widzi?

świeci sie tylko 1 światłowód na czerwono w zmieniarce drugi nie...

wiecie co spieprzyłem?

sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
Opublikowano
odgrzeje kotleta,

kupiłem zmieniarkę, światłowód juz był :cool2: , trzeba było połączyć zapętlenie na tylnej kanapie, wpiąc do zmieniarki i zakodowac.

Generalnie nie działa :mad2: . Zakodowana przez kolegę z forum , na wyświetlaczu jest cdc, płyty mieli, ale jakby nie widzi?

wiecie co spieprzyłem?

Wiem że Ci nie pomogę ale ja mam zmieniarkę u siebie podłączoną i chcę dołożyć wzmacniacz indyvidual, jak rozłączyłeś zapętlenie na tylnej kanapie bo ja nie mam pojęcia, ale mogę sprawdzić jutro jak u mnie jest zmieniarka podłączona bo i tak mam wszystko rozbebeszone, światłowód chyba nie powinien świecić na czerwono, chyba że się mylę.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Zależy w jakim standardzie światłowód. Ten akurat wykorzystuje światło w paśmie które jest częściowo widzialne.

Tak na przyszłość, gdyby ktoś przez przypadek przekopał w ogródku światłowód telekomunikacyjny wykopując akurat rzodkiewki to lepiej nie sprawdzać na jaki kolor świeci. Jak to mawia żarcik branżowy - "Czy światłowód świeci można sprawdzić tylko 2 razy w życiu. Raz prawym raz lewym okiem". Tam pasmo oraz moc jest na tyle duża, że dobrze wycelowany uszkadza trwale wzrok. Ten w BMW jest na szczęście akurat nie groźny :D

Opublikowano
Zależy w jakim standardzie światłowód. Ten akurat wykorzystuje światło w paśmie które jest częściowo widzialne.

Tak na przyszłość, gdyby ktoś przez przypadek przekopał w ogródku światłowód telekomunikacyjny wykopując akurat rzodkiewki to lepiej nie sprawdzać na jaki kolor świeci. Jak to mawia żarcik branżowy - "Czy światłowód świeci można sprawdzić tylko 2 razy w życiu. Raz prawym raz lewym okiem". Tam pasmo oraz moc jest na tyle duża, że dobrze wycelowany uszkadza trwale wzrok. Ten w BMW jest na szczęście akurat nie groźny :D

Kolego, widzę że znasz się coś nie coś na tym, możesz mi podpowiedzieć jak to rozłączyć w tej pętli ale tak wytłumacz łopatologicznie :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
...świeci sie tylko 1 światłowód na czerwono w zmieniarce drugi nie...

wiecie co spieprzyłem?

Tak ma być :)

Zadzwoń do mnie dziś w ciągu dnia...

...możesz mi podpowiedzieć jak to rozłączyć w tej pętli ale tak wytłumacz łopatologicznie :D

... nie dotykaj na razie pętli. Jak dotrze do Ciebie światłowód będziemy działać.

• Członkowie klubu
Opublikowano
odgrzeje kotleta,

wiecie co spieprzyłem?

Wiem że Ci nie pomogę ale ja mam zmieniarkę u siebie podłączoną i chcę dołożyć wzmacniacz indyvidual, jak rozłączyłeś zapętlenie na tylnej kanapie bo ja nie mam pojęcia, ale mogę sprawdzić jutro jak u mnie jest zmieniarka podłączona bo i tak mam wszystko rozbebeszone, światłowód chyba nie powinien świecić na czerwono, chyba że się mylę.

rozłaczenie pętli jest banalne, przynajmniej jak masz zrobione jak na zdjęciu na pierwszej stronie, rozcinasz tasmę, cienkim płaski podważasz obudowę połączenia z boku -łatwo schodzi , potem bardzo delikatnie podważasz zapadki przy pinach i wyciągasz swiatłowód, trzeba uwazać na zapatki bo są z cienkiego plastiku. dla większej wygody odłącz całe ustrojstwo od "karoserii"...

• Członkowie klubu
Opublikowano

nie jestem kompletnym ignorantem, nie celowałem sobie w oko światłem ze światłowodu :norty: , po odpięciu kostki widac że świeci na czerwono bez celowania w oko , a jak ktoś pali :cool2: to jeszcze lepiej widać

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, w e90 320d 163km mam poprowadzoną seryjnie instalację pod zmieniarkę. Chciałbym ją dokupić tylko zależy mi na odczycie mp3. Moje radio professional odczytuje format mp3.

Czy zmieniarki do tego modelu dzielą się na czytające mp3 i nie czytające ??

Pozdro

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy odgrzeję temat.

Instalacja przygotowana pod rozbudowę Radio Professional bez navi. Dołożyłem zmieniarkę, pętlę światłowodową podłączyłem w obieg zamknięty, radio podobno zakodowane, ale nic się nie dzieje. Z tego co chyba powinno być. To na panelu pomimo nie podłączonej zmieniarki powinna być nad przyciskiem ikona CDC, jak np. tel. który jest odpięty i ma dwa " - - " zamiast słuchawki. Dobrze rozumuję koledzy? Wychodzi z tego że pomimo przygotowania instalacji trzeba jednak kodować radio aby się ukazała ikona.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy. Podpowiedzcie, gdzie mam zakodować CDC. Radio Professional bez navi. W necie mówią o "mask" , ja nie mam CCC, idrive, ani śladu po "mask"Więc gdzie mam tego dziada szukać aby zakończyć kodowanie??

b2f212d8706fec09.png

W NCS-ie wchodzę przez NCS Dummy Profile.?

d6aa07ea6871643a.png

Trochę podpieram się tym