Skocz do zawartości

[e39 5xx] Shadow Line - skład pakietu, naprawa w ASO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

mam następujące pytanie (szukałem konkretnych informacji w necie ale nie znalazłem): co dokładnie wchodzi w skład pakietu Shadow Line w e39?

Mam taki problem: jakiś czas temu pod domem jakiś ... zerwał mi lusterko. Na szczęście mam Autocasco i wymiana lusterka na ORI została wykonana w ASO bezgotówkowo. Problem polega na tym, że zamontowali mi lusterko z matowym czarnym wykończeniem (trójkąt przykręcany do drzwi) zamiast połysku (drugie lusterko i wszystkie listwy pionowe przy drzwiach są wykończone w czarnym połysku). Oczywiście zgłosiłem tą sprawę, ale ASO nie chce wymienić lusterka bo twierdzi, że dobierali je po numerze VIN i według niego moje auto nie ma Shadow Line, więc należy się lusterko z wykończeniem matowym.

Próbuję się dowiedzieć czy ich argumentacja jest właściwa, zważywszy na to że w spisie wyposażenia po VINie faktycznie nie ma Shadow Line, ale auto na 99% nie było doposażane (jeśli było, to w okresie 2 lat od wyjazdu z salonu). Poza tym mam chromowane listwy wokół szyb, a zawsze wydawało mi się, że Shadow Line to czarne listwy - więc co ma lusterko do Shadow Line?

A pomijając to wszystko, to wydaje mi się, że należy mi się takie lusterko jakie miałem wcześniej, dali mi inne - oni popełnili błąd i powinni go naprawić. Ktoś był w podobnej sytuacji?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano
Ja ma oryginalny shadow line z vin i mam mat. Kolega w swojej e39 sedan tez z vin shadow line i ma połysk. Auta z tego samego rocznika tyle ze moja ma kolor topas blau a jego le mans blau więc może to być zależne od koloru nadwozia.
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
Shadow line to nic innego jak czarny mat zamiast chromu na listwach nad szybami , tyczy się to również listew zewnętrznych dolnych na drzwiach, błotnikach oraz zderzakach ( zamiast wstawki z chromem jest jednolita listwa) oraz wewnętrznych między szybą a boczkiem. . Jeśli miałeś w połysku to znaczy że miałeś dołożone indywidualne listwy wysoki połysk ( individual high gloss ) jakoś tak się to pisze lub poprostu ktoś nałozył na te listwy warstwę klaru.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Shadow line to nic innego jak czarny mat zamiast chromu na listwach nad szybami , tyczy się to również listew zewnętrznych dolnych na drzwiach, błotnikach oraz zderzakach ( zamiast wstawki z chromem jest jednolita listwa) oraz wewnętrznych między szybą a boczkiem. . Jeśli miałeś w połysku to znaczy że miałeś dołożone indywidualne listwy wysoki połysk ( individual high gloss ) jakoś tak się to pisze lub poprostu ktoś nałozył na te listwy warstwę klaru.

Otóż to, tak myślałem że ten połysk nie ma nic wspólnego z Shadow Line. U siebie w tych wszystkich miejscach co wymieniłeś mam chrom, dlatego oczywiste było dla mnie że shadow line w aucie nie ma.

Co do połysku to nie mam żadnych danych indywidualnych w vinie, ale są np. takie rzeczy (być może połysk wchodził w skład):

S723A EDITION EXCLUSIVE Pakiet wydania Exclusive

S970A BUSINESSPAKET Pakiet Business

A dokładnie na aucie wygląda to tak:

DSC03088%20(1024x680).jpg?psid=1

DSC03090%20(680x1024).jpg?psid=1

DSC03093%20(1024x680).jpg?psid=1

Straight six in the front, manual gearbox in the middle and drive goes to the back - that's the chapter one, page one of the petro-sexual handbook :D
Opublikowano
Masz kolego ten bardziej "wypasiony" shadow u siebie, czyli w połysku. Oprócz tego masz pakiet exclusiv ;) Ehh co za ludzie pracują w tych ASO...

BMW E39 530dA Orientblau Metalic

http://img11.imageshack.us/img11/9696/podpisyv.jpg

Galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=146383

Elektronika samochodowa Tomasz Pyszka tel: 602 757 397

http://www.mechatronika.krakow.pl/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widziałem już u kogoś te listwy i lustro w połysku, i jest to czarny błyszczący lakier, a auto nie miało m-pakietu, więc to jakaś niezależna opcja.

Wygląda to całkiem fajnie :cool2:

Opublikowano

Czyli znowu rozbieżne opinie.. :) Mi się mimo wszystko wydaje, że Shadow Line nie oznacza połysku na elementach, zwłaszcza jeśli listwy są chromowane..

Te listwy to nie jest malowanie w kolorze nadwozia. Zewnętrzny lakier wygląda raczej na bezbarwny, po prostu nadaje połysku. W kolorze nadwozia pomalowana jest jedynie obudowa lusterka od frontu i w odbiorze jest to inny kolor niż ten na listwach.

Na zdjęciu widać założone nowe lusterko z matowym wykończeniem, pozostałe listwy mają ten połysk, dokładnie taki sam jak zniszczone lusterko na ostatnim zdjęciu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może individual? :norty:

Shadow line to poprostu matowe listwy zamiast chromowanych, ktoś wyżej wymieniał które dokładnie.

Opublikowano

OK, czyli nie jest to shadow. Tylko czy ja mam kurde uczyć pracowników ASO co jest czym? Albo oni doskonale o tym wiedzą, tylko próbują wykpić się z pomyłki, bo za wymianę zapłacą z własnej kieszeni, a takie lusterka to nie jest chodliwy towar (z ubezpieczeina poszło 2200 zł za wymianę z lakierowaniem obudowy nie wliczając fotochromu - ten się ostał).

A indyvidual raczej to nie jest, chyba że ktoś dołożył po zakupie, bo po vinie żaden indyvidual mi nie wychodzi.

Opublikowano

U Ciebie albo ktoś wymienił listwy w drzwiach albo miałeś wymieniane całe drzwi.

Trochę dziwne by dobierać tak oczywistą rzecz którą widać gołym okiem po nr vin. Ja bym jechał i żądał takiego samego lusterka. Jak byś miał kiedyś lakierowane auto na inny kolor i chciał byś kupić np drzwi to też by z nr brali? :mrgreen:

• Moderatorzy
Opublikowano
Dobierają po Vin bo może dziwne, ale jednak parę rodzajów lusterek w E39 było i nie chodzi już nawet o barwę tylko o składanie, fotochrom i sam kształt lusterek.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Fotochrom można poznać gołym okiem. Kształt to chyba był cały czas taki sam tylko M5 miał takie łezki. Składanie też można sprawdzić. Dlatego akurat lusterka powinni zamówić w inny sposób niż dobieranie wg vinu.

Nigdy w ASO nie byłem bo szkoda było by mi kasy jak czasami czytam na forum nowszych modeli co oni tam wyrabiają i nie będę bo lepiej robić naprawy w dobrych nieautoryzowanych warsztatach. Albo coś drobnego na własną rękę. Zresztą widać że nawet dobór lusterek dla nich jest problemem :duh:

Opublikowano (edytowane)

Bez przesady, drzwi nie byly wymieniane :)

Wątpię żeby cokolwiek było wymieniane, ale nawet jeśli ktoś dołożył te wszystkie elementy (lusterka i listwy) w połysku, to mnie interesuje:

1. czy to jest element Shadow Line (już wiem, że nie, chociaż żadnego formalnego potwierdzenia nie mam),

2. czy serwis ma prawo się tłumaczyć, że tego nie ma w vinie i koniec (sądzę, że nie). Oczywiście będę pisał oficjalne pismo do ASO, ale oni się uczepili i pewnie nie będą chcieli wymienić tego lusterka. Proponowali mi "pryśnięcie go lakierem" :)

3. pod jakimi pozycjami mogły występować te elementy w połysku po rozkodowaniu vinu (ktoś wspomniał o indyvidual gloss, może cos jeszcze?)

Spotkał ktoś w ogóle jakieś specyfikacje co wchodziło w skład poszczególnych pakietów wyposażenia w e39? Jestem przekonany że te listwy są w vinie, tylko nie wiem jak go interpretować :)

Edytowane przez Vincent86
  • Moderatorzy
Opublikowano
Kształt to chyba był cały czas taki sam tylko M5 miał takie łezki

Właśnie że nie. ja mam inne i kolega z tego tematu ma inne. Moje są bardziej prostokątne, a te co kolega ma są większe i tu gdzie jest martwe pole ma zaokrąglone.

No ale to nie ważne.

A może faktycznie lusterka były pryśnięte lakierem? Ale to tak czy inaczej powinni oddać auto jak było wcześniej.

Co do tego, że coś niewłaściwego zamówili to nie ma problemu bo odsyłają spowrotem do magazynu centralnego czy tam skąd to biorą.

Kurde niby takie małe lusterko, a duży problem.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

A wszedłem sobie na realoem i chyba mam odpowiedź:

http://realoem.com/bmw/diagrams/i/g/126.png

12 Listwa ozdobna słupka B przednia lewa 1 51328159871 $35.03

12 Listwa ozdobna słupka B przednia prawa 1 51328159872 $35.03

Dla samochodów z

Pakiet wydania Exclusive S723A=Tak

12 Listwa ozdobna słupka B przednia lewa GLANZSCHWARZ 1 51327890087 $123.97

12 Listwa ozdobna słupka B przednia prawa GLANZSCHWARZ 1 51327890088 $123.97

Dla samochodów z

M Pakiet sportowy P337A=Tak

lub

Wysoki połysk Shadow-Line S760A=Tak

12 Listwa ozdobna słupka B przednia lewa GLANZSCHWARZ 1 51327890087 $123.97

12 Listwa ozdobna słupka B przednia prawa GLANZSCHWARZ 1 51327890088 $123.97

13 Listwa ozdobna słupka B tylna lewa 1 51348159873 $34.63

13 Listwa ozdobna słupka B tylna prawa 1 51348159874 $34.63

Dla samochodów z

Pakiet wydania Exclusive

S723A=Tak

13 Listwa ozdobna słupka B tylna lewa GLANZSCHWARZ 1 51347890089 $119.18

13 Listwa ozdobna słupka B tylna prawa GLANZSCHWARZ 1 51347890090 $119.18

Dla samochodów z

M Pakiet sportowy

lub

Wysoki połysk Shadow-Line

P337A=Tak

S760A=Tak

13 Listwa ozdobna słupka B tylna lewa GLANZSCHWARZ 1 51347890089 $119.18

13 Listwa ozdobna słupka B tylna prawa GLANZSCHWARZ 1 51347890090 $119.18

Z powyższego wniosek jest taki, że listwy na wysoki połysk wchodziły w skład pakietów "Wysoki połysk Shadow-Line" oraz "wydanie Exclusive". U mnie jest to drugie. Normalnie zrobię wydruk i im to zaniosę.

Opublikowano
Kurde niby takie małe lusterko, a duży problem.

Trafiłeś w sedno. Bujam się z tym i bujam. Samo ściągnięcie tego lusterka z Niemiec (oczywiście w PL nie było) trwało miesiąc!

Opublikowano

Wlaśnie sam rozwiazałeś swój problem. Wcześniej również wkleiłem info z oem ale jakoś niefartownie, bo została po nim tylko kropka.

Jedz do serwisu i składaj reklamacje.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

• Moderatorzy
Opublikowano
Kształt to chyba był cały czas taki sam tylko M5 miał takie łezki

Właśnie że nie. ja mam inne i kolega z tego tematu ma inne. Moje są bardziej prostokątne, a te co kolega ma są większe i tu gdzie jest martwe pole ma zaokrąglone.

Moje lusterko.

http://images62.fotosik.pl/73/94ac961e25a305cfmed.jpg

Jeszcze dopatrzyłem się przed chwilą, że mam niebieskie wkłady lusterek :shock: .

Jednak było tych lusterek od............. i jeszcze trochę.

ec2Wze6.jpg