Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

To są koszty?

Ogarniecie mostów, układu hamulcowego i takich tam innych rzeczy przy okazji w JGC 4,7V8 WG koszt 8000zł. Zapomniał bym o pakiecie startowym czyli płyny i oleje koszt 1600zł. Ostatnio musiałem kupić czujnik poł. przepustnicy TPS razem z wymianą 650 zł :wink:

Co ty na to?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Szczena opada;)

Myślałem ,że z wypłatą 3500 brutto będę wstanie utrzymać BMW ,ale coś zaczynam wątpić... Człowiek głupi i ma nadzieję:)

Opublikowano
Minimalny, nawet nie gwiżdże... Bardziej martwi mnie znikający olej... który znalazł się w kolektorze i egr. Bierze mi olej 2 l na 4000 km. Wątpie by to był silnik bo NEZZA wymienił go i ma dopiero 77k km przejechane. Więc musi puszczać turbina... Trzeba ją uszczelnić:(
Opublikowano

Jak ma mały luz,to coś za dużo tego oleju łyka..

Spróbuj najpierw odmę wyczyścić-a jak to nie pomoże,to dopiero turbinę.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
Opublikowano
To są koszty?

Ogarniecie mostów, układu hamulcowego i takich tam innych rzeczy przy okazji w JGC 4,7V8 WG koszt 8000zł. Zapomniał bym o pakiecie startowym czyli płyny i oleje koszt 1600zł. Ostatnio musiałem kupić czujnik poł. przepustnicy TPS razem z wymianą 650 zł :wink:

Co ty na to?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wcale że nie bo czytałem że JGC to jedno z tańszych aut w utrzymaniu :norty:

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
No i kolejna lipa... Turbo ma luz... Mam samochód od paru miesięcy a ładuję w niego tyle, że lepiej by było wziąć nowy z salonu:P

Bo sporo osób ma podejście typu "pojeżdżę rok i pchnę dalej". Aczkolwiek spójrz na to z tej strony, raz wymieniasz i masz spokój na bardzo długo, wiesz czym jeździsz. Miałem podobną sytuację, auto od 9 września, sporo w nie doinwestowałem, a i tak jest jeszcze parę rzeczy do poprawek :) Z tym, że zakładam nią jeździć dopóki: a) się nie rozpadnie, b) stać mnie będzie na Mercedesa W221 :lol: Warto zainwestować.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

• Moderatorzy
Opublikowano

W tym segmencie aut to jak najbardziej.

Ale jednak rzeczywiste koszty utrzymania są jakie są i nikt części za darmo nie daje, a i warsztat też swoje musi wziąć.

Takie życie :wink:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

W tym segmencie aut to jak najbardziej.

Ale jednak rzeczywiste koszty utrzymania są jakie są i nikt części za darmo nie daje, a i warsztat też swoje musi wziąć.

Takie życie :wink:

Tak troszkę źle napisałem chodzi o segment aut terenowych i SUV :cool2:

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano
Jak ma mały luz,to coś za dużo tego oleju łyka..

Spróbuj najpierw odmę wyczyścić-a jak to nie pomoże,to dopiero turbinę.

Wezmę się za to jak tylko zrobi się ciepło:) Czy uszczelki pod osłonę zaworów kupię tylko w ASO? Bo Legnicy takiego nie ma i to może być problem:)

• Moderatorzy
Opublikowano
Spróbuj najpierw odmę wyczyścić

Naprawdę wierzysz w to czyszczenie siatki w deklu od zaworów?

Czy uszczelki pod osłonę zaworów kupię tylko w ASO?

Zamówisz w każdym sklepie bez problemu. Coś ok 70-80 zł i to dobrej f-my.

Tak troszkę źle napisałem chodzi o segment aut terenowych i SUV :cool2:

Ja Ciebie doskonale zrozumiałem i z tą myślą odpisałem.

Z X5 nie było by już tak prosto i na oko to koszty co najmniej x3. Poza tym jest to jedno z najlepszych aut pod względem właściwości terenowych.Nie lubię porównania z klasą SUV szczególnie jak widzę Dustera z napędem na jedną oś, lub nawet Vitarę czy RAV. Pomijam auta które od zawsze były mniam czyli np. Land Cruiser. Ech żeby to jeszcze było tańsze :wink:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Spróbuj najpierw odmę wyczyścić

Naprawdę wierzysz w to czyszczenie siatki w deklu od zaworów?

Oczywiście. A dlaczego nie?

Próbowałeś i nie przyniosło skutku?

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie. Nie próbowałem bo mój silnik chodził i nadal chodzi jak złoto, przez tyle czasu dostał tylko nowe kompensatory, uszczelkę pod dekiel zaworów, uszczelniona została pompa i założony drugi kolektor ssący.

Tylko z ciekawości pytam bo słyszałem opinię, że tylko brudzenie rąk, strata czasu i nic poza tym.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Myślę że warto spróbować, kolego Cichy, ale niekoniecznie z brudzeniem rąk. Też miałem trochę zasyfioną odmę, ale Ja "wyczyściłem" ją płukanką przy wymianie oleju.

Dodam jeszcze, że przed tem pod korkiem oleju wypychany był olej, po tym zabiegu od tego czasu nie widziałem tam ani śladu oleju (były już dwie wymiany).

Zmniejszył się także apetyt na olej, ale nie wiem czy to dzięki zmiany oleju na Valvoline czy wyczyszczonej odmy, myślę że jedno i drugie.

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
Zauważyłem właśnie, że wybija mi minimalnie olej spod korka... Imbusy i torx już kupione:) czekam na pogodę:)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witajcie. Zrobiło się cieplej no i zaczęło telepać. Telepie na ciepłym i zimny na zimnym trochę mniej. Mam taką sytuację, jak dojeżdżam do świateł na luzie zaczyna trząść mocno przyhamuję to na chwilę przestanie. Czasem jak skręcam co czuję na lewarku telepanie. Jak hamuję "skokami" to czasem zatrzęsie czasem nie... Czy jakby to był dwu mas t by był czuły na hamulec? Zaznaczę, że jak trzęsie. to Test 4.1 pokazuje skaczącą dawkę paliwa, ale teraz nie wiem czy trzęsie przez dawkę czy dawka się zmienia bo trzęsie silnikiem/
Opublikowano
Witajcie. Zrobiło się cieplej no i zaczęło telepać. Telepie na ciepłym i zimny na zimnym trochę mniej. Mam taką sytuację, jak dojeżdżam do świateł na luzie zaczyna trząść mocno przyhamuję to na chwilę przestanie. Czasem jak skręcam co czuję na lewarku telepanie. Jak hamuję "skokami" to czasem zatrzęsie czasem nie... Czy jakby to był dwu mas t by był czuły na hamulec? Zaznaczę, że jak trzęsie. to Test 4.1 pokazuje skaczącą dawkę paliwa, ale teraz nie wiem czy trzęsie przez dawkę czy dawka się zmienia bo trzęsie silnikiem/

Stawiam na poduszki silnika.

Mialem tak samo-przy zwalnianiu/dojeżdzaniu do np.światel lub skręcaniu telepalo,przyhamowanie czasami pomoglo. Wymienilem lewą poduszkę-telepanie ustalo (potem wymienilem jeszcze prawą-do kompletu).

Poduszki-najlepiej Corteco.

Opublikowano
Dzięki kolego :) Zacznę od poduszek na samym końcu jak już wyczerpią mi się pomysły to wymienię koło dwu masowe ze sprzęgłem.
Opublikowano

Jakby nie bylo-poduszki to też element eksploatacyjny,który się zużywa,więc tak czy siak-wymiana nie zaszkodzi.

Daj znać,czy pomoglo.

• 2 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Hej dawno mnie nie było... Wymieniłem dwu-mas i telepie dalej... Powiedzcie mi jest podobno jakiś czujnik temperatury w nastawniku... nie mam nr czesci i nie moge znalexc w zadnym sklepie... Macie moze jakies namiary?