Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dużo szukałem i nie znalazłem niestety podobnego tematu, mam nadzieje ze nie będę wałkował kolejny raz tematu.

A więc zacznę od początku.

Znalazłem na YT kilka filmików na których właściciele BM-ek demonstrują jak bagażnik otwiera się sam po otworzeniu z pilota, pozwolę sobie je zamieścić:

https://www.youtube.com/watch?v=IDNCRaJ2KtY

oto 1 filmik na nim widać ze w okolicy zawiasów są jakieś odbojniki które odciskają klapę jak je dostać?

tutaj 2 ale tu nie ma takowych odbojników ale siłowniki są jakieś inne

a tu ostatni filmik Fiata który ma sprężyny na siłownikach tylko pytanie jak on przecisnął je przez ten plastikowy uchwyt i gdzie dorwał takie sprężyny

czy może ktoś przerabiał ten temat i pomoże mi takie coś urobić?

Loading... ██████████████] 99%
  • Odpowiedzi 168
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
kolego proszę pomóż mi to znaleźć szukam już kilka dni

słabo szukasz :)

http://www.1erforum.de/der-1er-bmw/heckklappe-oeffnen-mit-fb-geaenderte-daempfer-33116.html

jeszcze cos do pomocy.....

bez kombinowania widać ze jest to sprężyna dociskowa o przekroju prostokątnym zgodna z ISO 10243 (malowanie na zielono oznacza : do obciążeń lekkich... poniżej masz katalog...

http://www.impex.brandpoint.pl/info/oferta/sprezyny/iso-10243/

wg mnie jest to sprężyna o numerze katalogowym: 1S19032 :mrgreen:

moze sie myle :) jakis czas temu cos tam zamawialem okolo 30zl moze sztuka kosztowac... ale moge sie mylić zadzwon i sprawdz

Opublikowano

Witam

Mam kilka takich sprężyn, zamontowałem to do dwóch jedynek. Działa to tak że sprężyna podbija klapę do poziomu w którym amortyzator unosi ją sam. I tu pojawiają się problemy bo moje amortyzatory z 2005 nie miały już siły samodzielnie unieść klapy. Musiałem kupić nowe. A nowe miały większy skok i sprężyna była za krótka. Na szczęście podłożenie kilku podkładek rozwiązało problem. W jednej z jedynek trzeba było jeszcze przesunąć klapę na zawiasach. Jednak było warto. Naciskasz przycisk i klapa idzie do góry. Bardzo przydatne jak coś niesiesz i nie chcesz stawiać na ziemi. No i jak auto nagrzane to otwierasz z daleka i się wietrzy zanim wsiądziesz :)

Opublikowano
Witam

Mam kilka takich sprężyn, zamontowałem to do dwóch jedynek. Działa to tak że sprężyna podbija klapę do poziomu w którym amortyzator unosi ją sam. I tu pojawiają się problemy bo moje amortyzatory z 2005 nie miały już siły samodzielnie unieść klapy. Musiałem kupić nowe. A nowe miały większy skok i sprężyna była za krótka. Na szczęście podłożenie kilku podkładek rozwiązało problem. W jednej z jedynek trzeba było jeszcze przesunąć klapę na zawiasach. Jednak było warto. Naciskasz przycisk i klapa idzie do góry. Bardzo przydatne jak coś niesiesz i nie chcesz stawiać na ziemi. No i jak auto nagrzane to otwierasz z daleka i się wietrzy zanim wsiądziesz :)

heheh ja do wietrzenia używam szyb.... ;) w tym temacie co podeslalem wyżej pisze ze silownik ze skody octavii kombi.... sam moze też wrzuce tego moda.... mam to w e60 i jest przydatne.

Opublikowano
Witam

Witam,

Mam pytanie a jak zamontowałeś sprężynę do amortyzatora??

pzdr

Opublikowano
odkręcić to już żaden problem wystarczy mocno złapać np przez dętkę kleszczami aby nie ślizgało :D
Opublikowano

I wkrecic w rurki?

Ja się posługuje ta opcja ze strony .de z amorami ze skody.

Panowie może jakaś pomoc?

Opublikowano

Jakiś czas temu zgłębiałem temat otwierania tylnej klapy z pilota u siebie, jednak temat zarzuciłem. Montując do siłowników sprężynki występowały 2 problemy:

1. Mocna sprężyna - owszem klapa całkiem energicznie się otwierała po naciśnięciu przycisku na pilocie, ale za cholerę nie szło jej zamknąć, trzeba było trzaskać jak w jakimś oplu albo golfie :D Ponadto tworzyło się załamanie na linii przetłoczenia klapy i tylnych lamp (wiem, że to można wyregulować, ale stwierdziłem, że gra nie warta świeczki).

2. Słabsze sprężynki - nie miały na tyle siły, aby popchnąć klapę. Klapa troszkę bardziej się uchylała niż jest to standardowo, lecz nie chciała "lecieć" do samej góry.

Jedyne rozsądne rozwiązanie jakie widzę to montaż mocniejszych siłowników np. z samochodu, w którym funkcjonuje już system otwierania automatycznego klapy.

Opublikowano
jako ze mam prawie po drodze podskocze dzis po sprężyny i moze wyszukam amortyzatorów od octavii i jak cos zrobie jakies krok po kroku ....
Opublikowano
ja myślę podjechać w przyszłym tygodniu, jak kupisz sprężyny koniecznie napisz jakie dokładnie :)
Opublikowano

Do mnie już jadą sprężyny i amory od octavi kombi :)

Jedynie zastanawiam się nad kwestią jak juz założę sprężynę na amortyzator, jak ją zaczepić?

Na tej stronie .de jest gumowa podładka między sprężyną a amorem, tylko ja to złączyć aby sprężyna się nie ruszała??

Podkleić sprężynę do uszczelki a potem uszczelkę podkleić do amora??

Muszę pomyśleć nad tym.

Pzdr

Opublikowano
Właśnie kupiłem i zamontowałem sprężyny (1S 19032) bez zmiany siłowników wszystko działa jak należy, za chwile załączę filmik na razie myślę jak je zamocować na stałe, chwilowo pomogła mi zwykła taśma czarna, wygląda to w miarę estetycznie.
Opublikowano

u mnie silowniki slabsze i musialem zastosować 1 szt. ze skody octavii kombi 98.... polecam zastosowanie silikonowych uszelek 3/4 cala sa np w obi po 4zł z groszami za 5szt..... dzieki temu spręzyna nie jezdzi po tloczysku silownika... nieco inne dlugosci silownika z octavii powoduja ze klapa zamyka sie plynniej bo sprężyna ma mniejszy scisk.

podsumowując wg mnie optymalnie

2 x zielona sprężyna

1x silownik skoda octavia kombi 98

2x silikonowa podkładka 3/4 cala do grzybkowych zaworów.

razem jakies masakryczne 50zl..... hahahahah

Opublikowano
to wg mnie powinno być seryjnie montowane ;) kupie jeszcze komplet niebieskich.... maja sile o 30% nizsza moze bedzie dzialac jeszcze ciut delikatniej ;)