Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych kolegów.

Jestem nowy na forum i jeszcze nie ogarniam, więc całą krytykę za post biorę na klatę. Mam pytanie przede wszystkim do użytkowników 520i E60. W moim aucie jest originalny akumulator BMW o parametrach 12v 80Ah 640A. Ostatnio przy nawet minutowym słuchaniu radia bez pracy silnika wyskakuje komunikat ,,ładowanie akumulatora bardzo niskie''. Oczko na aku jest zielone. Żadnych problemów z rozruchem, pali od razu. Więc poratujcie:

1. Jaką macie poj aku w tym modelu? (może jerst włożony u mnie jakiś o niższej niż powinna być mocy)

2. Jeśli już miałbym wymieniać to czy musi być dokładnie o tych samych parametrach, pytam gdyż wiadomo, że trzeba go rejestrować w system auta a np na stronie Boscha pokazuje mi, że do mojego auta zalecany 80Ah, 740A, L. Czy w takiej sytuacji wystarczy sama rejestracja czy trzeba już kombinować bo jest 740A zamiast 640A.

3. Czy może jest jakaś inna przyczyna tego komunikatu?

BARDZO wam dziękuję za pomoc i wyrozumiałość! :cool2:

Opublikowano
Komunikat ten występuje często gdy uszkodzony jest IBS. Sprawdź czy masz w ogóle podłączony cienki kabelek idący wzdłuż przewodu minusowego przy akumulatorze. Gdy IBS ulega uszkodzeniu wiele osób odłącza kabelek i jeździ dalej, zapobiega to rozładowywaniu akumulatora ale objawia się między innymi takim komunikatem. Pzdr.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E60/61 bateria jest dobierana w zależności od posiadanego wyposażenia, dlatego wystarczy taki z jakim auto wyjechało z fabryki.
Opublikowano
Parametry aku masz dobre,druga wartośc to siła prądu uderzeniowego,im większa tym lepsza-szczególnie w dieselu,możesz jeszcze sprawdzic spadek napięcia pod obciążeniem,czyli podczas rozruchu miernikiem,będziesz wiedział w jakiej kondycji jest aku.