Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, otóż mam taki problem w mojej BUNI 318i 2.0 143 km, po lifce, że jeżeli auto postoi kilka dni (3-4) wsiadam, odpalam, zwalniam ręczny, próbuje ruszyć i nic, tak jakby był ciągle zaciągnięty ręczny, muszę nim gwałtownie ruszyć, wtedy puszcza, trochę poskrzypi i jest już ok, jeżeli autem jeżdżę codziennie takiego problemu nie ma, dodam, że robiłem próbę i zostawiłem auto na 4 dni NIE ZACIĄGAJĄC RĘCZNEGO, a efekt ten sam jakby zgrzewało klocki [?] nie mam pojęcia, PROSZĘ O POMOC!
Opublikowano

nie porzucaj auta na tak długo z zaciągniętym ręcznym nie wolno niszczy sie linka i mechanizm. jak musisz blokowac to zostaw go na 1szym biegu

musisz zdjąc koła i zdjąć tarczobębny obadać układ pewnie wszystko w nim pordzewiało.

Jak rozbierzesz i dostaniesz sie do tego zrób wyraźne zdjęcia szczęk i bębna zobaczymy w jakim to stanie, czy wystarczy troche zamieszac czy juz tylko wymienic

Opublikowano

Powiedziałbym bardziej, że to coś z zaciskami, a raczej z pływakiem, może nie obija prawidłowo, ściągnę, zobaczę :)

@PanMiyagi

no tak, wiadomo, ale to się dzieje też, jak ręczny NIE jest zaciągnięty :/

BTW, ręczny w bmw jest drogi do zrobienia? prawda?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niespecjalnie, myślę, że całość z szczękami (oczywiście bez tarcz) to jakieś 250-300 zł.

Chyba przesadziłem, tu masz wszystko z tarczami i klockami za 219 :mrgreen:

http://allegro.pl/tarcze-klocki-szczeki-ze-hamulcowe-tyl-bmw-e36-e46-i3395727244.html

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam nadzieję, że kolega odebrał to tak jak powinien, czyli jako ciekawostkę :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

120-140 kosztuje kompletny zestaw naprawy Renaty firmy TWR czy ATE, a tarcze wentylowane Bosch + klocki tył 300zł

a raczej z pływakiem,

pływakiem ? to chyba chodzi ci własnie o zacisk (zacisk pływający w jazmie) albo może ewentualnie o tłoczek ... ta menda lubi zardzewiec i wtedy hamuje ale juz nie wraca spowrotem zabardzo czasem wystarczy wypolerować go

mogą byc jeszcze pływające tarcze ale to w 2sladach

pływak jest w baku , gaźniku lub poczciwym kiblu