Skocz do zawartości

Przyczyna zapalania kontrolki płynu chłodniczego??

peterson

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem z moją E46 318i, otóż przy mocniejszym depnięciu po obrotach w czasie jazdy zapala się pomarańczowa kontrolka o niskim poziomie płynu chłodniczego, jak trochę zejdę z obrotów powiedzmy na 3000-3500obr kontrolka po chwili gaśnie, temperaturę pokazuję normalnie najpierw na zero później trochę więcej i wchodzi na środek i tak trzyma, w oleju nic nie zauważyłem w płynie też, po sprawdzeniu w zbiorniczku płyn jest,autko ma przejechane 223tyś km i ma założoną sekwencję, motor chodzi ok, normalnie, przyśpiesza, nie bierze zbytnio oleju, nie dymi, moje pytanie jaka może być przyczyna ?? nie chciałbym po kolei wszystkiego wymieniać, ale mam kilka pomysłów: 1. Pompa wody(jeszcze jej nie wymieniałem) 2. Uszczelka pod głowicą, proszę o pomoc bo nie chciałbym aby spotkała mnie jakaś niemiła niespodzianka w trasie(np. przegrzanie silnika)

może masz na granicy minimum jak depniesz pompa wsysa do obiegu i a czujnik osiada na dno i tyle . dolej do max i spróbuj odpowietrzyć śrubką koło korka zobacz jak bedzię może się zapowietrzył układ może gdzies sparciał jakiś wąż albo pękł plastik lub zbiorniczek wyrównawczy czy popuszczają zaworki . jak temperatura jest w normie to pompa i termostat działają. Rozgrzej go dobrze otwórz miche i słuchaj i wypatruj czy gdzies nie syczy czy kapie ale pierw dolej do max

(Nie bój sie żadnych pękających głowic ani uszczelek, dużo straszą bo idzie poczta pantoflowa kazdy powie co słyszał najgorszego) w rzeczywistosci to są przypadki 1/100 i raczej nie przy 220tys a bliżej 300tys do tego odrazu raczej byś zauwazył że cos nie gra

Od gazu fakt nieco szybciej wypala sie uszczelka pod głowicą ale od strony cylindra najczęściej miedzy dwoma cylindrami a jak tak sie stanie to silnik pracuje jak ruski CKM i nie chce jechac

• Zasłużeni forumowicze
Mialem ta sytuacje kilka razy w 2.8 krecenie do odcinki i zolta lampka od chlodnicy. Plyn dolewalem co jakis tydzien moze z 50ml ale nigdy nie ubylo na tyle aby bylo prawie pusto. Zawsze mialem full i nawet jak bylo pelno kontrolka sie zapalala. U mnie wine ponosila pompa ktora miala przeciek i powoli sie zacierala az pewnego dnia zdechla :-D po wymianie pompy kontrolka sie nie zapalila więcej.

🙃🙃