Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zamierzam wymienic plyn chlodniczy.

Odkrecilem oslone pod silnikiem i jestem w kropce.

Co dalej jak spuscic stary plyn.Gdzie jest korek spustowy.Prosze o porady.Silnik 2.0 177 km.

Opublikowano
Jeśli nie ma zaworu w samej chłodnicy (plastikowy, z krzyżakowym nacięciem), to musisz ściągnąć dolny wąż, który do niej prowadzi. Dodatkowo można też wykręcić korek z bloku silnika - jest z tyłu po prawej stronie. Dostęp jest trudny, wiec dałbym sobie spokój z jego ruszaniem ;-) Nie zapomnij o odkręceniu odpowietrznika przy zbiorniczku wyrównawczym podczas napełniania. Aha, przy jednym z węży oraz przy chłodnicy EGR może być dodatkowy odpowietrznik.
Opublikowano

Od dołu nie ma żadnych krzyżaków w chłodnicy,znalazłem dwa na górze ,ale to sa chyba odpowietrzniki.

Może trzeba jeszcze coś odkręcić żeby się dostać do jakiegoś korka spustowego.Prosze o pomoc,mam rozebrane obudowy z dołu silnika i jestem w kropce.Czy nie ma jakiejś instrukcji ,albo rysunku.Silnik 2.0 177 km.

Opublikowano

Ok zrobione.

Trzeba od dołu odkręcić dwie srubki ,które trzymają IC i go leciutko odchylić na bok i ukazuje się plastykowy spust na duży krzyżak.

Wilkie dzięki wszystkim za pomoc.

ittt