Skocz do zawartości

Piszczenie z silnika, e46 320d 136KM, (filmik)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów :)

Jakiś miesiąc temu coś przez klika dni popiszczało mi w silniku, potem się uspokoiło i ostatnimi dniami piszczy już na okrągło.

Problem objawia się na rozgrzanym silniku. Po odpaleniu zimnego silnika przez kilkanaście minut jest OK i potem się zaczyna. Raz ciszej, raz głośniej.

Piszczenie wstępuję na obrotach jałowych, przy 1000 już jest OK, ale na wyższych obrotach też chyba czasami je słyszę.

Ogólnie silnik pracuje normalnie i równo, spalanie normalne.

Kiedy włączę klimatyzację piszczenie praktycznie ustępuje.

Z tego co patrzyłem z kolegą mechanikiem i czytałem na forum, wina leży najprawdopodobniej po stronie koła pasowego wału korbowego. Koło oglądałem i wygląda ogólnie OK...

Pasek był wymieniany rok temu przy okazji naprawy pompy wtryskowej.

Filmik obrazujący objawy:

http://youtu.be/SL_JBBR-iKE

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam, Kamil.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Co masz konkretnie na myśli, że ten silnik kuleje? Słyszysz jeszcze jakieś niepokojące dźwięki?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Po prostu któraś rolka jest uszkodzona i tyle. Nic poważnego to na pewno nie jest. Jeżeli nasila się wraz z temperaturą to szczególnie przyjrzałbym się pompie wody.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Piszczało koło pasowe. Wymieniłem też sprzęgło, koło dwumasowe, poduszki silnika, parę simeringów i silniczek chodzi teraz jak zegarek :)

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam, Kamil.