Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zapoznałem się chyba ze wszystkimi informacjami jakie wypluło mi google dotyczace tego problemu. Przejżałem setki postów na różnych forach ale rozwiązania dla siebie nie znalazłem.

Moją e46 320d M technik strasznie ściąga po wjechaniu na każdą nierówność na jezdni nie mówiąc juz o koleinach. Jak wieżdżam kołem na garb, załamanie asfaltu, pęknięcie itp to trzeba ostro kontrować kierownicą. Samochód całkowicie bezwypadkowy, zrobiona pełna geometria i sprawdzona w drugim warsztacie, w zawieszeniu zero jakichkolwiek luzów, amorki tył nówki przód idealny, gumy wahaczy przód i tył nowe, łączniki nówki. Wszystko niby super a jeździć się nie da. Dodam, że mam wrażenie że dość ciężko chodzi mi kierownica, wymieniłem pompę wspomagania i jest tak samo. (może to tylko złudzenie)

podpowiedzcie coś

Opublikowano
Jaki rozmiar opon i nawazniejsze - jaki rocznik? Jak starsze niz 5 lat to na 99% opony. Jesli masz inne na przodzie i na tyle to mozesz pokusic sie o zmiane przod z tylem i zobaczyc czy cos sie zmienilo...
Opublikowano
mi tez targa autem ... 4x R17 225/45 na zimowkach R15 195/65 jest ok ....
Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano

Czyli opony pow 5 lat to zlom?...Ty chyba masz akcje wszystkich producentów opon.

Do autora.

Sprawdź czy kierowonica wraca do polożenia na wprost sama. Sprawdż skręt maksymalny w prawo i w lewo. Odchyłki od normy mogą sugerować przekładnię kierowniczą.

Opublikowano

Na zimówkach stalówkach 205/55 mam to samo co na letniaczkach 225/45 przy feldze 8''x17. Wszystkie opony i w zimę takie same i w lecie też wszystkie identyczne.

Najgorsze jest to że kiedyś tak nie było. Mam ten samochód 7 lat. Ma już u mnie dożywocie:) Jest bardzo sporadycznie użytkowany, wychuchany, wypucowany, wszystko w stanie bardzo dobrym:) Ostatnio dostał nowy lakierek, wypiaskowałem felgi, wszystko super a żadnej przyjemności z prowadzenia nie ma:(

Opublikowano
Kolego powyższy post nie wnosi nic:) To nie jest rozwiązane. Samochód nie powinien tak się zachowywać na żadnych oponach. W domu mam aktualnie 4 samochody i dwa z nich maja szersze kapcie i żadnego nie ciagnie. W życiu najeździłem się samochodami nawet o oponach 345 i nie ciągnęło. Pozatym jak wspomniałem kilka postów wyżej wcześniej było idealnie. Na 205 jak widzisz powyżej też ciągnie a felga ma chyba et 48 to tylko 2mm różnicy między twoją propozycją.
Opublikowano
Dziś nastąpiła nagła sprawa. Podczas jazdy na kilka minut zaczęło mocniej działać wspomaganie. Przypomnę, że pompa wymieniona. Czy to maglownica, czy inna przyczyna sciągania.