Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy w E60 jest jakiś "słaby punkt" systemu spryskiwaczy? Np. jakiś wężyk przy reflektorze lub gdzieś indziej lubi się odłączyć albo inna rurka lubi pękać? Zaczął mi znikać płyn do spryskiwaczy. Wlewam do pełna i jest ok. Po czym po kilku dniach włącza się kontrolka informująca o niskim poziomie płynu. No to ok, wlewam znowu, ale coś mi zaczyna świtać, że przecież niedawno uzupełniałem płyn a myjąc auto co jakieś 3-4 dni nie spryskuję często szyby/reflektorów, więc płyn nie powinien się zużywać a już z pewnością nie 5 litrów. Kałuż pod samochodem nie ma, więc musi uciekać dość wolno. Znacie miejsca, które warto sprawdzić czy trzeba jechać do mechanika i rozebrać pół samochodu, żeby sprawdzić wszystko?
Opublikowano
Hej! A czy w miedzyczasie uzywasz spryskiwaczy?Moze wtrasie psikasz i puszcza zacisk na wezyku.Szybko wylatuje plyn na droge i spada do poziomu czujnika.Ja tak mialem.Dopoki nie spryskalem szyb mialem caly zbiornik.Jedno psikniecie i pcisnienei powodowalo puszczenie zacisku przy pompce na zbiorniku plynu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzisiaj zgłębiłem temat. Zalałem do pełna i patrzyłem co się dzieje. Okazuje się, że nawet bez używania spryskiwaczy płyn ucieka, bo kapie z lewego nadkola. Przez pół godziny nakapało z 50-100ml. Czy to możliwe, że to "zacisk na wężyku"? Stawiam, że u mnie prędzej jakiś wężyk się zwyczajnie odłączył albo jest jakaś niewielka dziura, bo w sumie co tu może się zepsuć :? Niestety, będę musiał wybrać się do mechanika, bo wszystko jest tak zabudowane, że nie jestem w stanie dostrzec skąd dokładnie kapie.
Opublikowano
Dostep jest trudny,ale spokojnie sobie poradzisz!Wystarczy odkrecic nadkole.No chyba,ze nie lubisz sie bawic.Gorzej,gdyby lalo sie z okolic calego przodu.Przez zderzak leci wezyk od spryskiwania reflektorow.Zaraz za nadkolem w przedniej czesci jest zbiornik plynu.Tam bym szukal.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, jest Dynamic Xenon, ale...problem chyba sam się rozwiązał, bo odkąd pisałem płynu już nie ubywa. Możliwe, żeby wtedy coś się zapowietrzyło i płyn uciekł jakimś odpowietrzeniem a teraz jak się odpowietrzył to jest wszystko OK?
Opublikowano

dostep jest OK wystarczy odkrecic nadkole przy zderzaku. najczesciej leje przy oringu na wyjsciu z pompki. mysle ze problem ci sie nie rozwiazal i bedzie znow lac za jakis czas.

odkrec nadkole i bedzie wszytko jasne

Opublikowano

Także częstą przyczyną jest przepuszczanie płynu przez zawór odpowietrzenia silniczka.

W E-60 zazwyczaj są dwa silniczki czyli na szybę przednią oraz na spryskiwacze reflektorów,

W E-61 zazwyczaj są trzy, dochodzi silniczek który podaje płyn na tylną klapę.

Najlepiej wyciągnąć cały zbiorniczek do płynu spryskiwaczy, zalać wodą, pozatykać otwory wylotowe w silniczkach, wdmuchnąć powietrze przez otwór wlewowy.

Będziemy widzieć czy cieknie spod uszczelki czy z silniczka a może zbiorniczek uszkodzony.

Gdy silniczek to sprawdźmy dla pewności poprzez wyjęcie go ze zbiorniczka, zatkaniu wlotu i dmuchnięcie w wylot.

Gdy syczy to oznacza że nadeszła pora na wymianę silniczka.

*** Wyciągniecie silniczka jest proste.

Odkręcamy koło przednie od strony kierowcy, zdejmujemy nadkole (wystarczy przednia część i odchylić), demontujemy plastiki boczne pod zderzakiem.

Zbiorniczek trzymają dwa wkręty (od spodu) jedna śruba (od góry).

Oczywiście odpinamy kable zasilające silniczki, czujnik, wężyki odprowadzające płyn i wąż doprowadzający płyn, także wężyk odpowietrzający.