Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałem się zapytać czy wymiana oleju w reduktorze jest skomplikowana i czy nie lepiej zlecić to warsztatowi ( w moim mieście nikt się nie specjalizuje w 4x4). Chcę zacząć eliminację wycieków właśnie od reduktora bo cieknie brązowy płyn. Jaki płyn wlać ( oraz ile) i czy uszczelki itp dostępne są tylko w ASO ? pozdr

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=FB71&mospid=47739&btnr=27_0026&hg=27&fg=15

Nie wiem, skąd leci płyn i chyba kupie wszystkie oringi i pierścnienie uszczelniające ?

Opublikowano

BMW TF 0870 transmission oil.

Part number 83220397244

Wymiana jest prosta i wchodzi 0.7 litra

Opublikowano
Dzieki za odp. Posiadam kanał i sporo narzędzi. Myślę, że demontaż reduktora nie będzie trudna. Czy pierścienie i oringi zamawiać w ASO czy w sklepie moto też dadzą radę ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko aso oringi i uszczelniacze. dobra rada: zamow odrazu oslonke nr.16 na rysunku. nie uda sie jej sciagnac bez polamania. koszt jakies 40zl(aso).na forum x3 e83 masz pare stron o oleju do reduktora, tam poczytaj ( prawda sfinks :lol: ?). mozna zastosowac inny niz aso.
Opublikowano

http://www.castrol.com/castrol/sectionbodycopy.do?categoryId=9040701&contentId=7074467 Czyli do mojej skrzynki kwalifikuje się syntrax Z http://allegro.pl/castrol-transmax-z-1l-i3432546624.html . Dzisiaj zamawiam te oringi i pierścienie. Oringi sa tanie ale pierścienie lekko ich pogięło echh.

Sfinks jak wymieniałeś olej to kupiłeś 3 pary (oring uszczelniacz) ? Rozkręcałeś skrzynkę e torxem ? Bo jak tak to dodatkowo bym posmarował silikonem aby się nie pociła.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Odgrzeję temat. Dzisiaj zamówiłem oringi/pierścienie uszczelniające 2x 90zł oryg aso. Nie wiem co zamówiłem tylko powiedziałem, że mi się poci reduktor to gadali, że niby 2 oringi po 90zł ?? :duh: Może chodziło im o pierścienie. Chcę wymienić także olej ale cena u nich 170zł za 1l. Nie wiem czy nie wlać castrola transmax Z ?? Co doradzicie ?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
zalezy gdzie sie poci. Moze to byc maly orinng na walku zaraz za podkladka i zygierem. W ASO kupisz tylko kpl. 10.szt :) Olej mozesz zalac jaki tylko chcesz - nikt Ci nie zabroni, to Twoje auto. Natomiast olej do xDrive ma specyficzne wlasciwosci w niskich i wysokich temperaturach pracy - dlatego producent wybral taki a nie inny olej. Jesli masz BMW i nie stac Cie na olej za 170zl - sprzedaj BMW i kup opla albo fiacika. :P
  • 1 rok później...