Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę szukałem po forum i po necie ogólnie ale nie znalazłem jednoznacznej informacji odnośnie doboru odpowiednich amortyzatorów względem założonych sprężyn.

Moja bunia to 99' sedan 136km, klima, skrzynia manual.

Moje tylne amortyzatory odmówiły właśnie posłuszeństwa i mam dylemat jakie kupić sprawdziłem sprężyny które mam założone i mają po jednej niebieskiej kropce, amortyzatory które skończyły swój żywot to bilsteiny i takie same chciałbym założyć tylko teraz dylemat czy zakładać b4, b6, czy może b8 wiadomo że są one dopasowane do sprężyn i mają inną charakterystykę pracy...

Miałem nadzieję że kropka na sprężynie odpowie na moje pytanie jednak tak nie jest bo według wszystkich znalezionych informacji każdy ma coś innego.

Tył samochodu wg mnie jest dość nisko zwłaszcza wg przodu... ale nie jest to jakaś specjalna gleba.

Wg realoem potrzeba zasięgnąć opinii ASO jednak nikt nie wie czy ktoś w ciągu tych 14lat nie zmienił sobie tych sprężyn na inne.

Inwestując jakieś pieniądze w nowe amortyzatory dobrej marki chciałbym przy okazji żeby autko wyglądało porządnie jednak nie chcę się pakować w żadne nie seryjne sprężyny -50 itp... ogólnie stan tyłu jest dla mnie do przyjęcia tylko nie chcę też dobrać źle amortyzatorów bo gdy okaże się że sprężyny są seria a amorki kupię usportowione to cierpieć będą sprężyny gdy sprężyny okażą się usportowione a amorki kupię seryjne to szybko wykończę amorki... tak źle i tak nie dobrze...

Dodam że poprzedni właściciel podobno wymieniał amorki 2lata temu... ok 30tyś zostało przejechane a to dużo za mało jak na bilsteiny (chyba że kłamał :D co jest prawdopodobne).

Jakieś sugestie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg vin masz zwykłe zawieszenie czy sportowe dostosowanie? Jak zwykłe to bież do zwykłego zawieszenia, ewentualnie odczytaj symbol na starych amortyzatorach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
wg vin nic nie pisze o dostosowaniu sportowym... ale któż to wie podobno w tym modelu sprężyny lubiły pękać może ktoś już je zmienił... aż dziwne że taka marka jak BMW nie postarała się o stałe oznaczenie sprężyn choćby tymi kolorami każdy ma inne
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lubią, sam wymieniałem, bo pękła :wink: jak uważasz, że ktoś mógł coś zmienić to zrób jak napisałem, szukaj oznaczenia na starych amortyzatorach.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.