Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy to norma w E90 że klimatyzacja działa dopiero, gdy autem już ruszę ?

Na obrotach jałowych właściwie po 2-3 minutach nadal nic się nie dzieję.

Po ruszeniu 15-30 sekund i jest ok

Opublikowano

U mnie dziala tak samo dobrze czy stoje czy rusze. W focusie gdy kompresor sie konczyl mialem tak ze chlodzilo dopiero powyzej 2-3 tysiecy obrotow. Problem po wymianie kompresora rozwiazany.

Pozdrawiam

Opublikowano
warto sprawdzić sam filtr kabinowy może tam jest przyczyna...

też tak mam

Filtr kabinowy ma tyle do tego ile polska do programu rakietowego korei polnocnej!!!

A tak serio to filtr kabinowy moze generowac nie mily zapach lub przelot powietrza moze sie zmniejszyc ale nia ma on wplywu na temperature powietrza z klimatyzacji....

Opublikowano
Filtr kabinowy ma tyle do tego ile polska do programu rakietowego korei polnocnej!!!

Sam na własnej skórze raz poczułem, że może mieć :mrgreen: Raz się czymś okrutnie zapchał zaledwie po kilkunastu tysiącach od wymiany. W samochodzie raz było ciepło, raz zimno i tak ciągle na przemian. Wynikało to z automatycznego włączenia obiegu zamkniętego. W obiegu zamkniętym powietrze przepływało spokojnie w większej ilości z pominięciem filtra, niż na obiegu otwartym.

Jako ciekawostkę dodam, że w E9x zamontowana jest sprężarka o zmiennej wydajności w zakresie bliskim 0% do 100% a całość sterowana jest elektronicznie. Dlatego też w E9x nie ma na sprężarce sprzęgła elektromagnetycznego, po prostu zawór ustawiany jest na minimalną wydajność. Sprężarka pracuje więc cały rok, nawet w zimie. Z tego samego też powodu, na postoju nie powinno być żadnych problemów z wydajnością klimatyzacji.

Na start tak jak koledzy, ilość czynnika do weryfikacji. Nie może być ani za mało, ani też za dużo. Dokładnie tyle ile na tabliczce znamionowej.

Pozdrawiam

Opublikowano
a z innej beczki. Klimatyzacja po uruchomieniu działa dość głośno na wolnych obrotach silnika ale podczas jazdy tego nie słychać , bo wiadomo obroty wyższe to nie słychać. Po otwarciu maski jakoś specjalnie nic nie słychać, tylko w środku?, sprężarka?
Opublikowano

to wygląda na to ,że Polska jest ważną figurą w programie rakietowym :)

Filtr kabinowy odpowiada między innymi za to ,że powiertrze "leci" równo z nawiewu... u mnie był taki problem ,że słabiej leciało z bocznych nawiewów gdy była włączona klima.

Po wymianie filtra kabinowego problem ustał więc cos ten filtr jednak ma do tego

Opublikowano

A tak serio to filtr kabinowy moze generowac nie mily zapach lub przelot powietrza moze sie zmniejszyc ale nia ma on wplywu na temperature powietrza z klimatyzacji....

jest odwrotnie Zapchany filtr powoduje obnizenie cisnienia parowania czynnika w parowniku i następuje ZMIANA TEMPERATURY na parowniku i spadek ilości powietrza a co za tym idzie brak chłodzenia klimy

Opublikowano

jest odwrotnie Zapchany filtr powoduje obnizenie cisnienia parowania czynnika w parowniku i następuje ZMIANA TEMPERATURY na parowniku i spadek ilości powietrza a co za tym idzie brak chłodzenia klimy

To te filtry chyba maja po 5 lat zeby wam sie tak zapchaly......

Ale mam nadzieje, ze problem zostanie rozwiazany i kolega nam powie co bylo nie tak..... Pzdr

Opublikowano

u mnie jest to samo.

dziś został wymieniony filtr i uzupełniona do końca i dalej jest to samo.

stoje słabo chłodzi i wiatrak się nie włącza, ruszam problem mija. wszystko działa jak należy do pierwszych świateł.

Ktoś coś podpowie?? zanim dojadę do serwisu?

Opublikowano
Uzupelnij gaz, najlepiej zrob serwis i nie martw sie o kompresor.... Ludzie lubia straszyc... :) i bedzie git!!!!

Żal ci półtorej stówki :!: podjedz do klimatologa dowiesz się wszystkiego :D

Opublikowano

A czy u Was też słychać sprężarkę jak się wyłączy silnik?

U mnie po wyłączeniu motoru wyraźnie (szczególnie w garażu) daje się słyszeć cichy turkot zwalniającej sprężarki. Wiem, że to od klimatyzacji, bo jak klima jest wyłączona, to tego nie słychać.

Wszystko działa prawidłowo, chłodzi bez zastrzeżeń.

Może to o czymś świadczyć? Czy ten typ tak ma?

Opublikowano

Hmm... No może. Ale jak mam wyłączony klimatyzator, to nigdy takiego turkotania nie słyszałem, a zwracam na to uwagę.

Nawet teraz przy upałach, jak mam do przejechania z pracy te 2km, to otwieram szyby, bo i tak kabina nie zdąży się schłodzić zanim do domu dojadę. Wtedy tego nie słychać.

Wystarczy, że włączę chłodzenie i turkot się pojawia.

Opublikowano

Dalej wszystko się zgadza, ponieważ wentylator uruchamia się zawsze jeżeli włączysz klimatyzację lub jeżeli silnik się grzeje. Masz 320D który za dużo ciepła nie produkuje, dlatego bez klimatyzacji wentylator może nie pracować. Sprawdź to sobie na postoju. Uruchom samochód i otwórz maskę. Jak włączysz klimatyzację, wentylator od razu się uruchomi. Prędkością wiatraka zawiaduje elektronika, jest płynna i nie cały czas taka sama.

Pozdrawiam