Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na wstępie zaznaczę że przewałkowałem już Internet w poszukiwaniu rozwiazania mojego problem, zarówno na polskich jak i zagranicznych forach - jestem blisko ale jest kilka rzeczy na które nie znalazłem definitywnej odpowiedzi.

Moj samochód to e46 320d sedan po lifcie z 2002r.

Po krótko: nie otwiera się bagażnik ani przyciskiem na klapie, ani na kluczyku, ani wkladając kluczyk do zamka. Na dodatek kontrolka na desce pokazuje że bagażnik jest otwarty. Prawdopodobnie mam przełamane przewody w wiązce między klapą a budą ale żeby to sprawdzić muszę otworzyć bagażnik. Wziąłem więc majzel i młotek i wyrąbałem tą blachę za podłokietnikiem i mogę się dostać do bagażnika, tylko co dalej:

1) Gdzieś przeczytałem że powinna być dźwignia awaryjnego otwierania bagażnika - nie widzę jej - czy ktoś może potwierdzić czy ona tam jest i gdzie?

2) Jak już moja córka przełamie lęk przed małymi pomieszczeniami to wciśnie sie przez ten schowek na narty i jest w stanie dosięgnąć tapicerki na klapie,tylko czy jak już uda sie jej ją ściągnąć to czy coś mi to da - czy będę miał dostęp do mechanizmu i czy będzie możliwe manualne otwarcie bagażnika?

Z góry dzięki

polymer

Opublikowano
jak juz przekonasz córe to niech pociagnie za klapki do opuszczania kanapy :) awaryjne otwieranie zbiornika paliwa znajduje sie gdzieś przy akumulatorze wiec może obok bedzie do bagaznika. w vectrze mialem podobny problem i otwieralem bagaznik awaryjnie imbusem 10 przez przekręcanie prosto w zamku. jutro zobacze czy jest tez tak w bmw :)
Opublikowano

witam

zanim zaczniesz pruć klape sprubuj odkręcic listwe oświetleniową klapy i tam pokombinuj ,

sprubuj podac napięcie na przycisk otwierania klapy

w sedanie nie ma dzwigni awaryjnego otwierania klapy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie widziałem jeszcze e46 320d z usa :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Samochód to anglik.

Listwę z oświetleniem tablicy już przejrzałem to był mój pierwszy trop bo bagażnik się zablokował w dniu kiedy go umyłem karcherem. Ale wydaje mi się że to był zbieg okoliczności bo po tygodniu się otworzył dwa razy po czym zatrzasnął na amen. Moja do dzisiaj mnie wyzywa dlaczego go wtedy zamknąłem bo w bagażniku rower od dzieciaka :shock: I tylko o ten rower się rozchodzi bo tak to bym sie tym nie przejmował - samochód i tak pójdzie na sprzedaż.

Opublikowano

... jak można dziecku taką krzywde zrobic zatrzasnąc rower w bagazniku w wakacje :) (mam nadzieje że zorganizowałes mu jakis zastepczy)

a ty masz juz wycietą dziure ? w E46 sedan nie ma w bagazniku "emergency release" przeciez to bmka ! to dla tego żeby ten kogo wieziesz w bagazniku nie mógł ci zwiać ( gangsters car of choice)

jak dostaniesz sie od srodka to trzeba odczepic obicie klapy i szarpnąć dzwigienke która zwalnia rygiel wątpie czy mała dziewczynka bedzie w stanie to zrobic bo nie bedzie to proste i wymagac bedzie troche siły zaś stary "sum" potrzebował by ogromnej dziury - lepiej złap gdzies jakiegos chłopca który lubi rozkręcac zabawki i go tam wpuść - najlepiej najstarszego jakiego uda się złapać i wepchnąć przez nore (synek mojego kolegi by ci to otworzył w 30sek bez instrukcji a wlazł by nawet przez dziure od głośnika :) )

PS. zabezpiecz tą dziure dookoła taśmą czy czyms by sie nie pochlastał o ostrą blache PRZYGOTUJ GAŚNICE I ODŁĄCZ AKUMULATOR !!! jak by zrobił jakies zwarcie te może byc horror

ci bardziej "sprytni" wiercą pod rejestracją dziurke ok 7mm wkładają przez nia drucik lub srubokręt to poodobno jedyny i najmniej inwazyjny sposób mistrzostwo polega na tym by wiedziec gdzie dziurke wiercic

Opublikowano

No i zrobione, tak jak myślałem trzy kabelki przerwane w wiązce między klapą a karoserią.

Tylko cudem udało się otworzyć bagażnik bo jak się później okazało cięgno było odłączone od mechanizmu :roll: - wspólnymi siłami z córką oderwaliśmy tapicerkę, poruszaliśmy wiązką i pomogło na tyle że na chwilę te przerwane kable złapały gdzieś styczności co wystarczyło żeby otworzyć bagażnik. Wszystko to było działanie całkowicie przypadkowe bo córka nie widziała czym w ogóle rusza a ja całkowicie przypadkowo nacisnąłem w tym czasie przycisk na kluczyku.

Liczy się co prawda efekt ale przeraża mnie myśl że w zasadzie był to tylko zbieg okoliczności.

Szkoda tylko że wywierciłem tą dziurę za tablicą :mad2:

Opublikowano

aha i dlatego nie otwierał kluczykiem

Liczy się co prawda efekt ale przeraża mnie myśl że w zasadzie był to tylko zbieg okoliczności.

a tam córa wiedziała poprostu co trzeba robic nie było dzwigienki wiec podłączyła siłownik elektryczny

na dziurke pod rejestracja łatwo zrobisz zapraweczke byle dobrze zabezpieczyc przed korozją na koniec przykleisz paski symetrycznie z poliuretanu że przeciwko brzęczeniu i nie do wykrycia

http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_blenda-klapy-tylnej-nissan-almer-29541372.jpg

gorzej z dziurą za fotelem ... najlepiej chyba kupić ramke od tunelu na narty i oparcie kanapy z podłokietnikiem i zrobić UpGrade ... ale jak na handel to ma isc to pewnie nie ma sensu

ps. a skąd wiedziałes gdzie wiercic ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Podepnę się pod istniejący temat.

Mam problem z otwarciem klapy bagażnika w E46. nie działa otwieranie z pilota w kluczyki, klamka klapy również nie działa, przekręcenie kluczyka w zamku bagażnika również nic nie daje.

Otworzyłem ten stycznik pod klamką i działa w porządku, próbowałem podać napięcie bezpośrednio przez niego i nic to nie dało.

Najgorsze jest to że z kluczyka nawet nie mogę otworzyć klapy.

Czy ktoś miał podobny problem? Wszelkie propozycje dotyczące pomocy mile widziane.

Pozdrawiam