Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Około miesiące temu wymieniłem tarcze hamulcowe z przodu na nowe bosch 300mm/24mm i zauważyłem że klocki nie biorą na całej powierzchni tarczy .Wiem że powinno się zmieniać razem klocki z nowymi tarczami ale miałem zrobione dopiero jakieś niecałe 10 tys na tych klockach i są jak nowe. Na nowych tarczach zrobiłem dopiero 400 km .I takie pytanie czy z czasem się to wyrówna czy może jednak kupić nowe klocki. Na starej tarczy brało na całej powierzchni.

Dodaję fotkę jaką powierzchnię obejmuje hamowanie klocka na tarczy.

http://zapodaj.net/cdc0085ca82a3.jpg.html

Pozdrawiam Kuba:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powiedz jak te Bosch sie spisuja? Jakie miales stare klocki tez Bosch? Tak jak mowisz noe tarcze nowe klocki.
Opublikowano
Mam to samo ale na tyle. Okazalo się, że to nie klocki zle biora tylko sa takie......tarcze. Na zewnatrz po prostu się łuszczą jednakowo z obu stron. Wygląda na to, że sa zle utwardzone. Ja olałem sprawę do wykonczenia tarcz lub klockow. Tarcze maja 2 lata. Jesli chcesz to podaj maila na PW to podeslę Ci fotke
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam to samo ale na tyle. Okazalo się, że to nie klocki zle biora tylko sa takie......tarcze. Na zewnatrz po prostu się łuszczą jednakowo z obu stron. Wygląda na to, że sa zle utwardzone. Ja olałem sprawę do wykonczenia tarcz lub klockow. Tarcze maja 2 lata. Jesli chcesz to podaj maila na PW to podeslę Ci fotke

Jakie to tarcze? daj fote na forum.

Opublikowano
Tarcze Bosh to najgorsze jakie miałem na samochodzie. Wymieniam tarcze co rok raz z klockami, więc trochę ich już przerobiłem. Do spokojnej jazdy może okej, ale u mnie jako jedyne ze wszystkich pozostałych (ATE, TRW czy też Zimmermann) na końcu eksploatacji obrały barwę fioletową.
Opublikowano

1. jeśli klocki są prawie nowe to nie ma koniecznnosci kupować nowych do nowej tarczy, wystarczy wyrównać średnim papierem ściernym na czyms płaskim i można zakładać

2. bardzo ważne jest, żeby oczyścić dobrze zacisk i prowadnice po których chodzi klocek i sam zacisk w jarzmie, tłoczek powinien poruszać się w miare normalnie, nie powinien stać

3. 400 km żeby stwierdzić, ze jest coś nie tak z klockami czy tarczami to trochę za mało, pojeżdzij 1000-2000 km i jak dalej bedzie cos nie halo to można szukac przyczyny

4 Z tego co wiem to bosch chyba nie robi sam tarcz tylko zamawia u poddostawcy, dość często jest nim ATE. Chyba, że się myle

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv