Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taką bolączkę jak w temacie a mianowicie przy wciśniętym pedale sprzęgła czuć pod nogą drżenie i wibrowanie tym większe im większe są obroty, jak jedzie się spokojnie to prawie tego nie czuć a jak da się trochę w palnik to już zaczyna trochę denerwować. Ostatnio wymieniałem klocki hamulcowe z tyłu (trzeba było wepchnąć tłoczki hamulcowe do środka, żeby nowy grubszy klocek wszedł na swoje miejsce) i sprzegło zaczęło chodzić jak miód - prawie żadnego drżenia, jednak po kilku dniach wszystko wróciło do "normy". Pomyślałem sobie, że jak wymieniałem klocki to przybyło płynu hamulcowego i to była przyczyna ale płynu jest cały czas na full... pomyślałem, że może jakieś ruchy w instalacji spowodowane wepchnięciem tłoczków odpowietrzyło sprzęgło - no i zabrałem się za odpowietrzanie sprzęgła - bez jakiej kolwiek poprawy - CO JEST GRANE? Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z czymś takim? Mój silnik to N46 benzyna a więc chyba nie ma dwumasy? No i dlaczego po wymianie klocków sie poprawiło?

Proszę o pomoc:)

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
Opublikowano

Hey!

To dlaczego po wymianie klocków przez kilka dni było ok?

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A może wysprzęglik masz do wymiany?! Dużo jest rozbierania aby dostać się do niego, chociażby po to aby odpowietrzyć???!! Chyba muszę u siebie tam zajrzeć, bo czasem szarpie auto delikatnie przy ruszaniu. Myślę aby zacząć od odpowietrzenia układu.
Opublikowano

Hey!

Żeby się dostać do odpowietrznika trzeba tylko sciągnąć osłonę silnika od spodu. Ja to zrobiłem nawet bez podnośnika (w garażu podjechałem przodem na podjazdy:) Ale nic to nie pomogło - dalej czuć drżenie. Poza tym wszystko chodzi prawidłowo. Trochę szarpie przy zmienianiu biegów jak dam w palnik ale to chyba moja wina = muszę się jeszcze trochę obyć z autem. Zauważyłem, że im szybciej zmieniam biegi tym lepiej - obroty nie zdążą opaść i biegi wchodzą płynnie.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzisiaj poczytałem sporo o tym sprzęgle i chyba są dwa wyjścia usnąć zwężkę przed wysprzęglikiem lub jeśli szarpie czasem przy ruszaniu, przypalić troszkę tarczę lub startować z wyższych obrotów (podobno bmw wygrywało nawet soft, który podczas ruszania zwiększał delikatnie obroty aby uniknąć szarpania).

O usunięciu zwężki więcej tutaj:

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=29828

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na jedno, to dobry ten dławik, ale ja wciąż się przyzwyczajam do niego. :mrgreen:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Chciałbym trochę odświeżyć temat - wczoraj moje sprzęgło znowu sie "naprawiło" i pedał chodził jak miód malina a dzisiaj powrót do standardowego drżenia:( O co q... chodzi? Silnik chodzi jak zegarek, nic nie stuka i puka, rusza się bez problemu.... tylko te drżenie na pedale! Natrafiłem na forum na tematy związane z kołem pasowym na wale tzw. tłumikiem drgań. Może tu jest pies pogrzebany? Spotkał sie już ktoś z czymś takim? Zawór CDV wywalony i teraz sprzęgło zbiera zawsze tak samo - wcześniej to była tragedia - jeździłem jakbym się dopiero uczył ruszać:) Jak jadę eko to ten problem jest do zaakceptowania ale jak troche chcę dać w palnik to jest to wkurzające. Chyba że jak raz założyłem takie robocze buty z blachą to w ogóle pedału nie czułem:) Panowie poradźcie coś.

Pozdrawiam!

Opublikowano

U siebie tez to zauwazylem (najczesciej zaraz przy pierwszym ruszaniu po nocy). Wg mnie dzieje sie tak jedynie jak "poskapimy" gazu a chcemy w miare szybko ruszyc. W innym aucie jak tak zrobie to efekt "zamulenia" inaczej sie objawia, jakby przechodzi to szarpanie na sam motor. W bmw drzy cos wczesniej.

Trzeba poprostu dozowac odpowiednia ilosc gazu do szybkosci puszczania sprzegla i po problemie :)

ps. mam tak odkad pamietam (3 lata) i nic nie siadlo - pogorszylo sie

Opublikowano

Taucher tylko że u mnie pedał drży nawet na luzie jak go wcisnę. W tym samym czasie jak pogazuję silnikiem to drgania troche sie nasilają i są proporcjonalne do obrotów. Tak jakby łożysko oporowe wibrowało albo te słoneczko na sprzęgle miało bicie. Mam już tak 4 rok i nic innego sie nie dzieje. Dzisiaj posprawdzałem rolki na pasku i te koło pasowe na wale i wszystko jest OK. Tak się zastanawiam czy pompa wakum może tu coś miesza? Ale po rysunkach na BMW OEM wygląda na to że hydraulika hamulców i sprzęgła ma wspólny tylko zbiorniczek z płynem. Qrde teściu ma zajechanego lanosa a sprzęgło u niego (też hydrauliczne) chodzi jak talala :mad2:

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
vacuum pompa wytwarza tylko podciśnienie do serva (hamulców) nie ma innej funcji, więc na 100% nie wpływa na sprzęgło ani inne podzespoły auta poza siłą hamulca
Opublikowano

Nie chcę sciągać skrzyni żeby sobie pooglądać sprzęgło bo wyznaję zasadę że im mniej się grzebie tym lepiej:) Najbardziej zastanawia mnie fakt, że pedał sprzęgła kilka razy zaczął chodzić gładko - np. po wymianie klocków tył, albo w jeden mroźny dzień. Gdyby coś było mechanicznie uszkodzone to by cały czas żęziło...tak więc doszukuję się się na razie jakiś przyczyn. Ogólnie jak sie wspomni coś o sprzęgle to od razu każdy mechanik powie że to dwumas - nawet jak liść wpadnie w wentylator. Tak więc takie porady mnie nie interesują. W sumie to chyba mój silnik dwumasy nie ma?

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ma... niestety w BMW od dawna i w benzynie dwumasa jest http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7568006-dwumasowe-kolo-zamachowe

ale tutaj zmienia się ją na prawdę mega rzadko bo drgania są o wiele mniejsze niż w dieslu, poza tym moment też mniejszy i charakterystyka rozkładu mocy inna.

Opublikowano

a jak wciśniecie sprzegło lub hamulec i włączycie wycieraczki czuć u was wibracje na pedałach ????

poważnie pytam u mnie tak jest

czuje jak wycieraczki pracują choć cięzko to opisać

BOKIEM ALBO WCALE...
Opublikowano

Hey vwwojtas!

Też czuję te wycieraczki na pedałach! Przez te drgające sprzęgło to mi się chyba zmysły wyostrzyły:) Chyba jestem już przewrażliwiony... ale nie mogę spać spokojnie jak coś w mojej furze nie jest na 100% OK.

Pozdrawiam!

Opublikowano
U mnie pedał drga po wciśnięciu do oporu i lekkim odpuszczaniu w rytm obrotów silnika, ale jest to tak minimalne, że trzeba się naprawdę wczuć a podczas takiej normalnej jazdy, to w ogóle tego nie czuję. Dopiero jak na postoju się skupię i specjalnie się sprzęgłem pobawię, to wtedy czuję delikatne drżenie. Wycieraczki u mnie też trochę czuć na pedałach, głównie hamulcu, ale tak samo miałem w poprzednim samochodzie innej marki.
Opublikowano
Hey vwwojtas!

Też czuję te wycieraczki na pedałach! Przez te drgające sprzęgło to mi się chyba zmysły wyostrzyły:) Chyba jestem już przewrażliwiony... ale nie mogę spać spokojnie jak coś w mojej furze nie jest na 100% OK.

Pozdrawiam!

no wlasnie czyli nie tylko u mnie :cool2:

a tak wogóle na e87 przesiadlem sie z alfy 159 i szczerze tam mi przy wycieraczkach nic nie drżało (choć podczas jazdy trzeszczało wszystko) wiec mnie to wku...wia

jak sie zrobi cieplej rozbiore pedała :norty: musi sie to dac jakoś naprawić

MNIE TO MEGA IRYTUJE

BOKIEM ALBO WCALE...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Nie chcę zakładać nowego tematu dlatego opiszę mój problem tu . Mianowicie jestem po wymianie kompletnego sprzęgła wraz z kołem dwumasowym . Odebrałem auto wszystko super , sprzęgło chodzi tak lekko jak bym wbijał nóż w roztopione masło w porównaniu do tego co było wcześniej . Od wymiany przeszło około 2 tygodnie ( około 200 km ) i co mnie nie pokoi to że : na pedale sprzęgła znowu zaczynam czuć delikatne wibracje .. czasem bywa że nie mogę wbić 1 biegu .. i co mnie bardzo denerwuje to że kiedy silnik i skrzynia złapię temperaturę to przy wciskaniu sprzęgła i odpuszczaniu słychać skrzypienie ... które dochodzi na pewno z zewnątrz ... czy ktoś może mi powiedzieć co to może być zanim pojadę na reklamacje ?? obawiam się że znowu będą problemy ze sprzęgłem ..

Pozdrawiam

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć

Czy ktoś z was rozwiązał problem drżącego pedału sprzęgła?

Też wymieniałem klocki z tyłu i po tygodniu zaczął drżeć w całym jego zakresie i bardziej jak się dadaje gazu, czasami tak jak by to było mniej odczuwalne, a później bardziej,może koło pasowe tylko tytaj jest raczej zwykłe ni tak jak w dieslu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć

Czy ktoś z was rozwiązał problem drżącego pedału sprzęgła?

Też wymieniałem klocki z tyłu i po tygodniu zaczął drżeć w całym jego zakresie i bardziej jak się dadaje gazu, czasami tak jak by to było mniej odczuwalne, a później bardziej,może koło pasowe tylko tytaj jest raczej zwykłe ni tak jak w dieslu?

Proponuję nie trzymać nogi na pedale sprzęgła w czasie jazdy. :D

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
Nie no nie trzymam nogi na sprzęgle, ale to jest denerwujące jak zmieniam biegi. Gościu co sprowadził auto mówił że wymienił komletne sprzęgło, więc raczej dwumasa odpada, tylko co to może być.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Hey!

Może już trochę czasu minęło ale właśnie udało mi się pozbyć tego drżenia sprzęgła - a pomogła wymiana tarczy sprzęgłowej i docisku. Tarcza była już na tyle cienka, że skończył się zakres kasowania luzu na docisku - może to była bezpośrednia przyczyna. Teraz sprzęgło chodzi jak w masełko i jest jeszcze większa radość z jazdy. Z takim sprzęgłem żyłem chyba z 5 lat i oprócz takiego drżenia wszystko było OK, nic się nie ślizgało, biegi wchodziły dobrze.

Pozdrawiam!