Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

autentyczny przebieg auta: 194 tys. km.

problem z autem polega na:

- szarpaniu przy przepinaniu z 1-2, 2-3 bieg oraz towarzyszącemu głuchemu stuknięciu;

- mocnym szarpaniu autem na 1 i 2 biegu przy puszczaniu i wciskaniu gazu;

- głuchym stuknięciu przy wrzucaniu 1 biegu oraz lekkim ruszeniem wału (przez sekundę) przy wciśniętym sprzęgle;

- chrobotu słyszalnym w okolicach skrzyni przy puszczaniu sprzęgła bez dodawaniu gazu na 1 biegu i wstecznym;

- gaśnięciu auta przy cofaniu bez użycia gazu (cofając trzeba gazować).

w ostatnim czasie w aucie dokonano:

- wymiany oleju silnikowego valvoline 5w50;

- wymiany wszystkich filtrów mann;

- wymiany odmy wraz ze wszystkimi przewodami ori bmw;

- wymiany świec i fajek bosch;

- czyszczenia silniczka krokowego;

- wymiany tulei pływających lemforder;

- wymiany łączników stabilizatora lemforder;

po oględzinach układu napędowego oraz diagnozy komputerowej stwierdzono:

- bdb stan pozostałych tulei;

- bdb stan łącznika elastycznego wału;

- brak luzów na dyfrze;

- brak oznak oderwania sanek od karoserii;

- brak jakichkolwiek błędów silnika;

wiem, że w sieci jest wiele podobnych tematów, ale niestety nie znalazłem w nich rozwiązania mojego problemu. proszę nie wklejać mi linków z podobnymi przypadkami, tylko przeanalizować dokładnie to co napisałem i udzielić mi rady.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
PROBLEM ROZWIĄZANY !!!!! ..... DO WSZYSTKICH Z PODOBNYM PROBLEMEM !!!! ... MIAŁEM TEN SAM PROBLEM MĘCZYŁEM SIĘ Z TYM 3 MIESIĄCE SZUKAŁEM SPRAWDZAŁEM WSZYSTKO CO SIE DA I DOSZEDŁEM CO JEST GRANE .... WYSTARCZYŁO WYMIENIĆ JEDNA GŁUPIĄ SPRĘŻYNE ZWROTNĄ PRZY PEDALE GAZU KOSZT 4 ZŁ W KAŻDYM SKLEPIE MOTORYZACYJNYM ..PROBLEM CAŁKOWICIE ZNIKNĄŁ !!!! ... OPIS NAPRAWY ... PRZY PEDALE GAZU ZNAJDUJE SIE SPRĘZYNA ZWROTNA TAKA MAŁA CIENIUTKA ... TRZEBA JĄ ZDJĄC ( WYSTARCZĄ ZWYKŁE KĄBINERKI ) I WYMIENIC NA NOWĄ KONIECZNIE PAMIĘTAJCIE ŻEBY KUPIĆ SPRĘZYNE Z GRUBSZYMI ZWOJAMI !!!! .... MUSI BYĆ GRUBSZA OD TEJ STAREJ KTÓRĄ ŚCIĄGNIECIE ... NOWA MA BYC PRZYNAJMNIEJ TAKA JAK NA ZDJĘCIU http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprężyna_naciągowa MOŻE BYC TROSZKE GRUBSZA NIC SIE NIE STANIE !!! ZAKŁADAMY Z POWROTEM W MIEJSCE TEJ STAREJ ( BEDZIE TO WYMAGAŁO TROSZKE SIŁY PONIEWAŻ NACIĄGNIECIE SPRĘZYNY NIE JEST TAKIE ŁATWE NIEKTÓRZY MOGĄ MIEĆ PROBLEM ) I W DROGE JEŻDZIMY BEZ SZARPANIA !!!! .....
Opublikowano

Kolego czy chodzi o sprężynę numer 7 RealOEM?

Mam taki sam problem i co mechanik to inna diagnoza od uszkodzonych półosi po dyfer i skrzynie więc chętnie sprawdzę.

Opublikowano
Tak to jest ta sprężyna nr. 7

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam.panowie jakieś nowości po wymianie tej sprężynki?.Macie te pukania przy zmianie z 1 na 2?.Przeszło komuś po wymianie tej sprężynki i jak się do niej dostać dużo rozkręcania?.
Opublikowano
Witam koledzy, mam pytanko szukałem na realoem takiej sprężynki do swojej 330xd ponieważ mam takie same objawy ale nie widzę takiej sprężynki... auto w manualu czy jest ktoś w stanie pomóc?
Opublikowano
W twoim aucie jest inny pedał gazu o ile się nie mylę elektroniczny i nie ma tam sprężynki.Mogę się mylić bo nigdy nie miałem diesla.
Opublikowano
niewiem ale jakos sceptycznie podchodze do tej sprezyny,on ma e34,a w dodatku to zwykla sprezyna co pomaga wrocic pedalowi gazu do pozycji wyjsciowej
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
Od długopisu to nie bo to chińszczyzna , ale jak byś znalazł taki co to był z produkcji za Gierka ??? ;-)

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.