Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dwa dni temu stałem się szczęśliwym nabywcą BMW E90 320d z roku 2005, może wydać wam się to głupie albo odeślecie mnie do szukania wątków, ale potrzebuję informacji na temat koła dwumasowego. Pytanie zasadnicze - jest w ogóle koło dwumasowe w tym silniku ? Pytam ponieważ słyszałem różne informacje : że naturalnie jest albo że w silniku na łańcuchu nie ma (?). Jeżeli jest to proszę mi powiedzieć ile mniej więcej kosztuje wymiana na nowy razem ze sprzęgłem a ile regeneracja i czy w ogóle opłaca się regenerować.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Koła dwumasowego nie ma tylko przy automatycznej skrzyni biegów. Koszt sprzęgła + dwumas + łożysko LUK to koszt do 2.000 zł, z robocizną zamykasz się bez problemu w 2.500 nawet jak w warsztacie będą mega zdziercy. Dwumas wytrzymuje spokojnie przynajmniej tyle co sprzęgło, jednak zdecydowanie polecam wymienić zawsze komplet bo to się zemści.

Regenerowanego dwumasa odradzam, akurat dla silnika M47 (do 2007r.) jego cena nie jest zaporowa i nie warto kombinować.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
teraz już ciężko kupić dwumas LUKa starego typu więc może być ciężko z tym 2000
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja jeszcze mam dostęp do koła za niecałe 900zł i sprzegła 700zł (luk) ale gość ciągnie części z czech. w okolicy obdzwoniłem wszystkie hurtownie i nikt nie miał
Opublikowano
Faktycznie, to dopiero numer. Czyli trzeba inwestować nie w złoto, a w koła dwumasowe :D Ja swoje zmieniałem jakiś rok temu i wtedy nie było problemu z dostępnością, cena też normalna. Do N47 było wtedy droższe o 1.000 zł.
Opublikowano

Ja płaciłem pół roku temu 1900 za komplet + wymiana 300zł.

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

Kolego Artuj, w aukcji wrzuconej przez Ciebie za 1950 jest tylko koło dwumasowe.

Rzeczywiście coraz trudniej dostać komplet koło+sprzęgło za ok. 2 tyś, ale na alledrogo powinno być jeszcze parę zestawów.

Dwumasa w promocji 1250 brutto: http://czescidobmw.pl/Kolo-zamachowe-dwumasowe/Kolo-zamachowe-dwumasowe-LUK,2884.html

Sprzęgło: 800 brutto: http://czescidobmw.pl/Zestaw-sprzegla/Zestaw-sprzegla-LUK,1549.html

No i jest komplet za ok. 2 tyś brutto (+ bez problemu dostaniesz 3% rabatu) z zaufanego źródła.

Opublikowano
Dzięki za odpowiedz. Właśnie zapomniałem napisać, że mam automatyczna skrzynie biegów - identycznie mam w mercedesie i tam też dwumasu nie ma.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jakby kto chciał szyko dwumas to u mnie jakieś 1700 KOMPLET, fv, paragon czy co tam kto chce. wysyłka 50 UPS, flaszka za fatygę