Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam e90 320d manual z 2005r. Miałem koziołkowanie przy ruszaniu i drgania. Okazało się że jest to dwumasa. Wymieniłem na komplet sprzęgło, tarcza , docisk. Problem się rozwiązał ale powstał nowy :( Gdy chcę wrzucić 1 bieg nie mogę szukam innego biegu i wchodzi, a następnie powracam do 1 i pięknie wskakuję jak masełko.. A i pomaga dodanie gazu i wrzucenie wtedy 1 biegu. Nie wiem gdzie jest błąd.. Pomocy :(
Opublikowano
Co do dwumasy to zaczął lekko się ślizgać przy ruszaniu. Musiałem dodawać gazu by nie skakał do przodu. I stukało lekko. Jak ściągali mi skrzynie i wyciągali koło masowe to miało tak duży luz że to były dni a by rozwaliło mi skrzynie. Po wymianie problem ustał. Jedynie muszę teraz podregulować sprzęgło .
Opublikowano (edytowane)
Czyli koziolkowanie na pierwszym biegu oraz przy redukcji jest spowodowane źle wyregulowanym sprzeglem po wymianie ? Edytowane przez zetro
Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

To sprzęgło reguluje się samo. Trzeba tylko założyć je ze specjalnym przyrządem który trzyma docisk w powietrzu przy skręcaniu śrub. Jeśli ktoś robi to bez niego na dzień dobry krzywi dźwigienki (psuje je).

Zapoznajcie się z tym:

Są tam linki na yt z zasadą działania. Mechanik bez tego ściągacza trójramiennego nie powinien nawet tego dotykać.

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?f=37&t=6556

Opublikowano
Sugerowałbym zainteresować się "wodzikami" biegowymi (wymiana dość dokładnie opisana w mojej galerii ;) ).
Opublikowano

Wafeltom dzieki za odpowiedz.

Komplet sprzeglo + dwumas firmy Luk wymienial mi Beben we Wroclawiu. Pare osob na roznych forach go poleca. Facet sprawial wrazenie znajacego sie narzeczy, a ilosc samochodow marki BMW na placu sugeruje, ze wykonuje swoja robote profesjonalnie.

Moze sprzeglo wymianial jego "uczen"?

Czy zle doscisniecie sprzegla podczas wymiany moze powodowac charakterystyczne koziolkowanie przy ruszaniu?

Jesli redukuje z 2 na 1 to musze delikatnie puszczac sprzeglo zeby samochod nie szarpnal.

Sprzeglo lapie tak jak powinno po wymianie - czyli przy samej gorze.

Nie ma efektu slizgania sie przegla, itp.

Troche mnie ten efekt denerwuje...

Dzieki za pomoc!

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

Te sprzęgła tak mają z drganiami czy szarpaniem.

Ja się tym interesowałem jak kupiłem e90. Co ciekawe w e36 benzynie też tak było może trochę mniej.

Jak sprzęgło ślizga się lub telepie całą budą przy dużym obciążeniu albo słychać jakieś stuki (dwumas) to cały komplet do wymiany. Jeśli tylko szarpie w różnych okolicznościach to ja bym tego nie ruszał (i trzy lata nie ruszyłem).

Jak zaczyna mi szarpać to je trochę przypalam albo inaczej -wyrównuję.

Jak to było u Ciebie zrobione to nie wiem. Jak mechanik robi dużo bmw to powinien robić to dobrze. A ten typ tak ma z szarpaniem.

Był na forum przypadek gdzie ewidentnie mechaniory spieprzyły robote i gościowi skończyło się sprzęgło po 2 tys po wymianie. A że nie bardzo się na tym znał -to odpuścił i zwalili winę na niego. Ja to bym tam z pałą poszedł.

Niektórym pomaga wywalenie cdv. Przynajmniej sprzęgło bierze zawsze w tym samym miejscu i łatwiej się przyzwyczaić do niego.

Jak masz wątpliwości to zajedź do tego co ci robił i zapytaj.

Opublikowano
Komplet sprzeglo + dwumas firmy Luk wymienial mi Beben we Wroclawiu. Pare osob na roznych forach go poleca. Facet sprawial wrazenie znajacego sie narzeczy, a ilosc samochodow marki BMW na placu sugeruje, ze wykonuje swoja robote profesjonalnie.

Moze sprzeglo wymianial jego "uczen"?

Na temat tego servisu jak i p.Wieslawa oraz calej ekipy ,mam najlepsza opinie. Uwarzam , ze to jeden w lepszych warsztatow BMW w PL. Napewno znaja sie na rzeczy.

Pracuje tam raczej stala ekipa, przykladaja sie do kazdego auta :cool2:

Moja rada .

Moze po prostu tam podjedz i powiedz co sie boli. Raczej cie nie zleja ...

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano

Kolego a kiedy wymieniałeś płyn hamulcowy ?

Pamiętaj że wysprzęglik jest hydrauliczny i korzysta z płynu hamulcowego do docisku sprzęgła ? Może masz stary płyn albo trochę wody się w nim już zebrało.

Opublikowano

Plyn byl wymieniany przy dwumasie, ale jest to bardzo cenna uwaga dla innych uzytkownikow.

Pojade do Bebna przy okazji i z nim porozmawiam.

Moze zdecyduje sie wywalic CDV, moze to cos pomoze?

Dziekuje koledzy za cenne informacje, na Was zawsze mozna liczyc!

Opublikowano
Kurde ja nie wymieniałem płynu a w 2012 minoł termin :/ u mnie może być to problem z wrzucaniem jedynki... A z wysprzęgikiem miałem już problemy. Gdy go odpowietrzyliśmy to działało super przez godzine i znowu zaraz to samo
Opublikowano
Kurde ja nie wymieniałem płynu a w 2012 minoł termin :/ u mnie może być to problem z wrzucaniem jedynki... A z wysprzęgikiem miałem już problemy. Gdy go odpowietrzyliśmy to działało super przez godzine i znowu zaraz to samo

skoro tak, to może jest cośnie halo z wysprzęglikiem i się zapowietrza?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Jak napisał mi kolega na forum po wymianie płynu hamulcowego problem ustał w miarę, jest dużo lepiej i biegi z oporem lekkim bo lekkim wchodzą . Ale w porównaniu z sytuacją wcześniej jest lepiej . Dziękuję :-)
Opublikowano
mnie denerwuje szarpanie zespołu napędowego przy ruszaniu. Co ciekawe nie dzieje się to zawsze i nie ma znaczenia czy silnik cieply czy zimny. Pomoże usunięcię tego CDV ? a może wymienić płyn w wysprzęgliku ?
Sprzedam: