Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jaki benzynowy silnik R4 polecacie do E90 przed liftem?

Najlepszy kompromis pomiędzy osiągami, spalaniem i bezawaryjnościa. Na R6 przyjdzie czas :)

Opublikowano

prezesek87 poszukaj trochę - pełno o tym było :mad2:

jeśli musi być R4 przed liftem to 2.0. 150 km i tyle w temacie.Jak na tę budę 2.0 to minium - 316-318 bym odradzał, chyba że ma to być taki wycieczkowy emerytenwozik.

Opublikowano
Witam, mam silnik n46 320i, prawie rok, i zero problemów, na polskie drogi mi wystarcza w zupełności
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przed liftem to jedynie N46 150KM, był też 127KM, ale to trochę za mało do tego auta. Po lifcie N43 - 143 lub 170 KM. N43 jest trochę kapryśny ze względu na większe "oczujnikowanie" i bardziej rygorystyczne normy spalin, ale mniej pali od poprzednika i jest jakby żwawszy. Ze względu na wtryskiwacze także jakość paliwa ma tu istotne znaczenie. To co nie zaszkodziło w N46, w N43 może być problemem (czujnik tlenku azotu, katalizator itp). Niestety N46 z małym przebiegiem już raczej nie spotkasz - a szkoda.
Opublikowano
Witam, mam silnik n46 320i, prawie rok, i zero problemów, na polskie drogi mi wystarcza w zupełności

Jak spalanie? Średnio w 9-10l się zmieścisz czy cieżko?

Opublikowano

ja mam 320i z 2005r najechane 120tys

po miescie jak sie pilnujesz to pali okolo 11,5l jak nie to i 15l pochlonie

mieszana to 8,5l a na dlugie trasy jak trzymam rowno 120km/h na odcinku 400km schodze do 6,5l

Opublikowano

To będzie moje pierwsze BMW, więc zaczne od R4. Na R6 przyjdzie czas :)

6,5 w trasie to rewelacyjny wynik. Chciałbym, żebym średnio nie przekraczał 9l.

Tylko teraz jak znaleźć pewny samochód... pośród tego złomu, co po komisach i nie tylko stoi.

Opublikowano

ja mam średnią teraz 10.1 z jakis 2500km z czego wiekszosć to dość spokojna trasa :).

Ale na ukrytym menu, ( z ostatnich 100km ) w zależności jak jadę to jest 8.4 - 12-13 :).

ja bym przemyślał, ja jadąc moim setką na 6 w trasie kręci się spalanie koło 7-7.5.

pzdr. Łukasz

Opublikowano

Mam 320i N46 z 2006 przejechane 156000 (pewne):

trasa - 80-90 - 6,5-7l

trasa - 90-110 - 7-7,5l

trasa - 90-150 - ok 8 l

miasto (Kraków, prawie cały czas Aleje Trzech Wieszczy, Konopnicka) - 11,5-12l

Opublikowano

to przy 90-110 pali praktycznie jak moj może minimalnie mniej, no ale mój przy 150 to już chłepta 10 :), ale tak 120-130 to z 8.5. No miasto 12 to raczej minimum przy lekkiej nodze, choć jak jest sporo prostych w mieście, to trzeba rozpędzić sie do 70-80 wbić tempomat na 5-6 i tak jadąc pali 6-7 :), no ale rozpędzanie trochę pochłania więc tak jak piszę 12 miasto to MINIMUM lekko śmigając :), ale dla 12k rocznie ja wiem czy jest sens brać 2.0 :).

pzdr. Łukasz

Opublikowano
Przy jakim przebiegu, wymieniałeś śilniczek valvetronic ?
Opublikowano
Ciekaw jestem, czy u mnie był już wymieniany ,mam przebieg 134 tyś ,a zrobiłem autem ponad 15 tyś .
Opublikowano

szczeze nie wiem mam jeszcze gwarancje

a na gwarancji zrobili mi juz

1. valvetronic

2. oba klucze nie zamykaly auta tylko otwieraly ( dosyc czesty problem z tymi kluczami jak wyczytalem na forach )

3. siadla mata w siedzeniu pasazera

4. i ostatnio poduszka/kurtyna a dokladnie jej sterownik wiec wymienili calosc i jeszcze wstawili nowy ecu ( niewiem czemu ecu ale powiedzieli ze musieli to zrobic jak powymieniali poduchy)

Opublikowano

Silniczek Valvetronic padł równo po 150 tys. Nie było żadnych objawów awarii, wyskoczył tylko błąd z ikonką silnika i tyle. Koszt z wymainą ok 900 zł. Kosztu odmy z wymianą nie znam, bo zrobię ją w sierpniu, ale po cenach części liczę, że to ok 400 zł. Jak ktoś zna kwotę to proszę o informacje.

Jak ktoś robi małe przebiegi, to nie polecam diesli z serii M lub N tylko prostą R4 N46.

Opublikowano
Ani n46 129km ani n46 150km osiągami nie rzucają na kolana, - Jeśli potrzebujesz dynamicznej jednostki musisz wziąć R6. Albo rybki albo akwarium.